La vaga del 8 de març rebenta les costures de les mobilitzacions feministes anteriors

La jornada internacional de les dones uneix reclamacions laborals, salarials, educatives, de gènere i polítiques en una diada que vol fer trontollar la violència masclista, les agressions, les humiliacions, les marginacions i les exclusions

Tomeu Ferrer
 
 
 
Manifestació del 8 de març a Barcelona | JOAO FRANÇA

Manifestació del 8 de març a Barcelona | JOAO FRANÇA

El 8 de març hi ha convocada una gran mobilització feminista. Però si es mira amb detall, aquell dia hi haurà una confluència de diverses lluites que coincideixen amb la jornada de lluita que, a partir de 1910, es va decidir que se celebraria arreu del món per commemorar la massacre produïda a la fàbrica Sirtwoot Cotton, on van morir cremades més d’un centenar de dones que feien vaga per la igualtat salarial i per tenir temps per cuidar als seus fills. L’assassinat es va atribuir al patró.

Ara fa dos anys, el 25 de novembre de 2016 es va decidir fer una aturada internacional de dones. “Es tractava d’una vaga on quedés palès el paper estratègic de la feina de les dones, no només en l’àmbit laboral, sinó també en el domèstic i de les cures”, explica Sara Cuentas de la Xarxa Emigració i Gènere. Dos anys després el moviment de les dones és internacional i sòlid.

A Catalunya, i especialment a Barcelona, el 8 de març hi haurà diverses mobilitzacions. Per un costat hi ha la vaga feminista, organitzada i liderada per col·lectius de dones. La manifestació principal tindrà lloc a dos quarts de set de la tarda a Barcelona. El dia previ, per escalfar motors, el dia 7 al vespre hi haurà la manifestació noctura no mixta, que sortirà de la plaça de Joanic, al barri de Gràcia de Barcelona.

Des de la Vaga Feminista aposten per un “feminisme interseccional”. Per això asseguren que volen “ocupar l’espai públic, reapropiar-sede la decisió sobre el propi cos i la vida, reafirmar la força política de les dones, lesbianes i trans i preservar el planeta”. A més, volen demostrar que  “sense nosaltres no es produeix, i sense nosaltres no es reprodueix”. Recorden, a més, que hi ha hagut més de 1.000 feminicidis en els últims 15 anys i que 14 milions de dones han patit assetjament sexual.

Els sindicats majoritaris han convocat a concentracions a les 12 del migdia davant dels ajuntaments a les principals poblacions catalanes i del conjunt de l’Estat. A Barcelona les concentracions de treballadors públics es faran davant dels seus llocs de treball.

El protagonisme de les dones es veurà també en la manifestació unitària que, com cada any, es farà a Barcelona a partir de dos quarts de set de la tarda i que sortirà de la plaça Catalunya. Al davant dones de totes les organitzacions feministes, sindicals i socials duran la pancarta. El primer tram de la marxa estarà format només de dones, serà la part no mixta. En un segon bloc hi seran dones i homes de moviments socials, polítics i sindicals que hi donen suport.

Els sindicats majoritaris, CCOO, UGT i també USOC han convocat una vaga parcial, de dues hores per torn, a empreses privades, públiques i administracions. Els altres sindicats, CGT, CNT, Intersindical_CSC o COS, convoquen aturada de 24 hores amb una plataforma reivindicativa que coincideix amb els grups feministes. A més, el 8 de març coincidirà amb la primera de les aturades de 24 hores convocada per CCOO i UGT en el sector de la neteja d’edificis i locals, un àmbit amb majoria de treballadores.

Sara Cuentas explica que el moviment feminista no limita la mobilització a aspectes laborals. “Convoquem vaga de 24 hores. Convoquem a les dones, no només a aturar l’activitat productiva, sinó a aturar el treball de cures, sovint invisible, però que assumim les dones. També cridem a una vaga de consum i en l’àmbit educatiu, perquè afecti tota la societat”, assegura.

Concentració de dones en favor de la conciliació de treball i vida personal foto: Tomeu Ferrer

Concentració de dones en favor de la conciliació de treball i vida personal foto: Tomeu Ferrer

Sigui com sigui, els sindicats que convoquen l’aturada de 24 hores han demanat permís per tota la jornada de manera que, qui s’hi sumi, tindrà cobertura legal. Per a Sara Cuentas l’explotació que viuen les dones en el món del treball es pot qualificar d’”esclavisme modern” en àmbits com la neteja d’habitacions d’hotels, l’explotació de les dones o les que fan treballs a les llars com a internes o a hores.

El moviment feminista fixa tota l’atenció en que han de ser les dones qui facin la vaga: “Els homes poden, “acompanyar les mobilitzacions, col·laborar, o assumir en les aturades els serveis mínims”. “També poden, si volen, cedir a les dones la part dels salaris que els descomptarien si fessin l’aturada», afegeix Sara Cuentas.

 

Canviar de paradigma

Eva Gajardo és secretària d’igualtat i FP de la UGT de Catalunya. Explica que la mobilització té dues grans vessants: “Una és la reclamació que d’una vegada les lleis es compleixin, perquè tenim normes que en teoria podrien ser positives per a les dones, però que no es traslladen a la realitat”. En les empreses aquesta diferència es veu en el dia a dia, afirma Gajardo. I aquest és el segon pilar. Aconseguir reivindicacions com l’equiparació salarial i la igualtat siguin efectives en el treball. “Els sindicats han decidit fer un cop fort sobre la taula per canviar de paradigma”, assegura.

Un altre pilar que fa que la jornada del 8 de març sigui diferent és que afecta l’educació. En aquest sentit, les feministes fan una aposta clara: reclamen una coeducació on s’eduqui les criatures més enllà de les construccions dels rols de gènere i de la invisibilització de les aportacions femenines al coneixement.

Les reaccions prèvies a les convocatòries del 8 de març han estat positives en tots els partits i organitzacions polítiques progressistes. Excepte pel PP. “No nos metamos ahora con eso”, digué Mariano Rajoy, preguntat sobre la reducció de la bretxa salarial, a la qual s’hi oposa. També Ciutadans s’hi ha mostrat contrari, que ha considerat incompatible ser feminista amb ser, per exemple, independentista o comunista. El PNB tampoc s’ha sumat al moviment en marxa.

Manifestació de dones del Salvador

Manifestació de dones del Salvador

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*