Sobre una vaga general, presos polítics i un judici: resum del 21F

Consulta aquí les incidències i concentracions de la vaga general convocada en protesta pel Judici del Procés

Redacció
 
 
 

Amb informació i fotografíes de Victòria Oliveres, Carla Benito Marta Curull, Sandra Vicente, Tomeu Ferrer, Narcisa Rendón, Carmen Contreras i Víctor Saura 

El dijous 21 de febrer ha despertat amb diversos talls de carreteres amb motiu de la vaga general convocada pels sindicats Intersindical-CSC i l’Ustec, així com amb suport de diverses entitats socials com l’ANC, Òmnium i els CDR. Tot i que és presentada com una vaga laboral, reclamant qüestions com la pujada del salari mínim, l’ambient general és de protesta pel judici contra el Procés que, des del dia 12 de febrer, se celebra al Tribunal Suprem.

La vaga, que comença amb talls de carretera, omplirà el territori de diverses accions que culminaran amb dues manifestacions, una a les 12h i una darrera a les 18h.

19h La capçalera de la manifestació arriba a la Gran Via, on han començat els parlaments. Que ha iniciat l’exdiputat de la CUP, David Fernández. S’ha dirigit als “inquisidors” de la Fiscalia General de l’Estat, per dir “que això és una vaga general”. “Som el país que ha avançat a cops de vagues generals, sigui la del 8 de març, la del 3 d’Octubre o la dels tramvies. Som, som i serem vaga general tants cops com calgui per defensar els drets de les persones, aquí i arreu del món”. Ha fet referència a desenes de persones represaliades per diverses causes, des de Valtonyc fins als joves d’Altsasu. Ha fet un reconeixement especial a la Tamara Carrasco i als professors de Sant Andreu de la Barca.

L’ha seguit la historiadora Anna Sallés: “la democràcia està per sobre de les lleis”, que ha afegit que en aquest judici no només està en joc el destí de les persones jutjades, sinó “el dret de tot el poble català a autodeterminar-se. Una repressió cap a l’empoderament popular”.

També ha parlat Ramon Font, portaveu del sindicat Ustec, un dels convocants de la vaga d’avui. “Seguirem parlant de política a l’aula i seguirem defensant drets”.

18:20h Arrenca la manifestació unitària des de Jardinets de Gràcia. La marxa, que conglomera milers de persones, té previst baixar fins a Passeig de Gràcia amb Gran Via, on acabarà amb diversos parlaments

17.45h Actualització de les dades d’afectació de la vaga del Departament de Treball. Consum energètic: S’ha registrat una reducció del 3,7% en comparació amb el mateix període d’ahir dimecres. Pel que fa al transport de viatgers: TMB Metro:12,15% TMB Bus: 4,2% Ferrocarrils de la Generalitat: 8,08% RENFE: 2,83% Oficines Autoritat Transport Metropolità (ATM) de Barcelona: 67,86%

En el referent a l’ensenyament: 27,87%. Universitats: 67,45% – Salut: 7,52%. El comerç s’ha aturat en un 30% i la funció Pública en 23,66%

17.30h A mitja hora de començar la manifestació unitària de les 18h, en la situació arreu del territori destaquen diversos talls de carreteres a Barcelona (Diagonal, Meridiana i Via Laietana), a l’N240 al Pla d’Urgell i a l’AP7 a L’Ampolla, entre d’altres. Així mateix, s’han dut a terme diverses càrregues per a dissoldre les concentracions a Lleida, Seu d’Urgell, Tarragona, Barcelona i Gurb. Aquestes intervencions policials han tingut com a conseqüència (segons les darreres dades proporcionades per Alerta Solidària) 229 identificacions i 4 detinguts (a Barcelona, Gurb i Tarragona).

17h. El seguiment de la vaga general d’avui està sent menor al seu referent més proper, l’aturada de país” que va tenir lloc el 3 d’octubre de 2017, en protesta per la violència de l’1 d’octubre. Aquell dia la reducció del consum elèctric pel matí va ser de l’11,5%, segons va informar el Departament de Treball (2,9% avui). Hi va haver talls a 52 carreteres, els petits comerços van tancar d’una forma molt majoritària, i també ho van fer nou de cada deu pimes (la Pimec i la Cecot donaven suport a la vaga). Metro, autobusos i rodalies van funcionar només una mica per sobre dels serveis mínims, és a dir, entre el 25 i 50% depenent de la franja horària.

A la Sanitat, el 75% dels treballadors va secundar la vaga (9% avui) i a l’Educació el 100% a les escoles i universitats públiques i el 83% a les concertades (68% a universitats i 28,6%, a educació avui, un seguiment que sobretot s’ha produït a l’escola pública i a penes s’ha notat a la concertada). Segons Treball, el 3-O un milió de persones es van sumar a l’aturada, una xifra que aleshores es va dir que superava fins i tot la de la famosa vaga general del 14-D del 1988. La manifestació de la tarda a Barcelona va congregar 700.000 persones, segons la xifra donada per la Guàrdia Urbana .

14:21 h Grups de vaguistes han tornat a baixar a les vies del tren a pla plaça Catalunya i aturen, de nou la circulació. Els mossos d’esquadra no han intervingut i la situació és tranquil·la.

13 59 h . La major part dels vaguistes, molts d’ells estudiants, que havien baixat a les vies de tren a l’estació de plaça de Catalunya han sortit fortament vigilats per mossos d’esquadra, sense que inicialment es produeixin incidents ni càrregues.

13:50 h. El Departament de Treball de la Generalitat ha fet públiques dades de la incidència de l’atur a les 12 hores.

Segons les xifres oficials el consum elèctric ha registrat una reducció del 2,9% en relació amb un dia feiner similar.

Pel que fa al transport de viatgers, les dades indiquen que el corresponent a l’Autoritat del Transport.

Metropolità de Barcelona (ATM) el descens ha estat del 67,86%.

Pel que fa a Ferrocarrils de la Generalitat la caiguda en el nombre de viatgers ha estat del 9,15%.

L’ús de Renfe ha caigut un 2,83%.

Pel que fa a educació, la incidència de l’atur ha estat del 28,64% en xifres globals.

La incidència de la jornada de vaga general a Universitats ha estat del 67,45%.

En l’àmbit de salut el seguiment de l’aturada ha estat del 9,08%.

En el comerç la incidència de la vaga ha arribat al 30%

Finalment en la funció pública el 18,34% dels treballadors haurien aturat.

Concentración en el andén de Plaça de Catalunya foto: Victoria Oliveres

Concentración en el andén de Plaça de Catalunya foto: Victoria Oliveres

13: 42 h A aquesta hora el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) comunica que ha atès 22 persones en relació amb els incidents esdevinguts durant la jornada de vaga. Tanmateix s’han fet 6 trasllats. Totes les persones tenen lesions lleus.

A Terrassa s’ha atès una persones i se l’ha dut a un centre sanitari.

A Barcelona s’ha atès a 11 persones, 3 de les quals ateses i traslladades a centres sanitaris.

A Gurb els ferits han estat 4, dels quals 2 s’han traslladat a centres sanitaris.

A Medinyà, s’han atès 6 mossos que han estat donats d’alta in situ.

13:30 h El portaveu de la Intersindical-CSC, Sergi Perelló, ha fet una valoració d’urgència  del seguiment de la convocatòria de vaga protagonitzada pel seu sindicat. Segons les seves manifestacions la incidència ha estat àmplia a universitats i al sector sanitari, a mercats municipals, mitjans de comunicació, a l’ICS i a Mercabarna.

Per la seva banda, el portaveu nacional d’USTEC-STEs IAC, Ramon Font, tot i demanar cautela a l’hora de fer valoracions, ha apuntat que el seguiment de la protesta en l’àmbit educatiu ha estat proper al 50% .

Al seu torn, la portaveu del sindicat estudiantil SEPC, Laia Casas, ha reafirmat l’”èxit rotund” a escala estudiantil, amb un seguiment que ha assegurat que és de gairebé el 100%. Perelló ha afirmat que el volum de trànsit de l’àrea metropolitana de Barcelona ha baixat un 11,4%, i que durant la vaga del 2012 -convocada aleshores pels sindicats majoritaris- el descens va ser del 12%. El seguiment a ICS ha estat del 25%, ha dit,  i Mercabarna ha notat una baixada del 15% a les seves vendes.

Com en altres vagues

Al seu torn, des d’USTEC-STEs IAC, Font ha subratllat que la vaga està sent “molt important” al sector educatiu, gairebé “per sobre” del seguiment de la jornada del 8 de novembre del 2017.

13: 10 h Part dels manifestants, unes 700 persones, que estaven en l’acte de la plaça de la Universitat s’han desplaçat cap a les diverses boques de metro de l’estació de plaça de Catalunya i han irromput a les vies de Rodalies de manera que s’ha interromput la circulació de metro al vestíbul de l’estació de plaça de Catalunya hi havia fortes dotacions de la brigada mòbil de Mossos d’Esquadra.

12: 55 h El centre de Barcelona ha vist convergir a partir de les 12 del migdia diverses mobilitzacions que han circulat per les vies més cèntriques de la ciutat.

Per una banda aproximadament unes 4.000 persones han desfilat des de la plaça d’Urquinaona en direcció a Via Laietana. A mode de gran piquet, alguns manifestants han fet pintades en llocs significatius com la seu de la Patronal Foment del treball, o del sindicat CCOO. Més tard, la manifestació ha circulat per la plaça de Sant Jaume i ha girat cap al centre de la ciutat, ja que els manifestants han cridat a unir-se a una altra concentració que de manera paral·lela es feia a la plaça Universiat.

A la Plaça Universitat, els assistents s’aglomeraven. Els dirigents estudiantils s’han situat a  l’escenari i han fet  referència a casos que han estat debatuts en els darrers anys, com el de ramat, qüestionant la sentència espanyola. Els universitaris i centenars d’assistents, en general, han exigit públicament l’increment de salaris i reformes laborals a favor de la classe treballadora, i han afirmat que seguiran mobilitzant-se per aquests temes.

Tot això, mentre que al Tribunal Suprem, declarava Jordi Sánchez, que va ser esmentat en un dels discursos. El judici és una vergonya”, replicaven. Els presos estan sent reprimits només per expressar les seves idees

10.30h. Les grans centrals sindicals ignoren la vaga general. Des dels comptes de twitter de CCOO i UGT de Catalunya han fet diverses piulades aquest matí i cap d’elles referides a la vaga. Des del compte d’UGT sí que es van fer ahir diverses piulades de suport a Dolors Bassa, afiliada al sindicat que ahir va declarar en el judici del procés al Tribunal Suprem. Als grans centres de producció de Catalunya impera la normalitat. Segons informació recollida per l’Agència Efe, tant al Port de Barcelona com a Mercabarna s’està treballant sense cap incidència, si bé alguns dels majoristes del polígon alimentari sí que han notat una baixada de clients. Pel que fa a la planta de Seat a Martorell, el centre de treball més important de Catalunya, l’empresa ha informat que funciona amb normalitat, el mateix que a la fàbrica de Nissan a la Zona Franca. En el cas dels transports, Efe informa que al metro de Barcelona els convois estan circulant amb la freqüència de qualsevol dia laborable.

9.30h. A poc menys de mitja hora de començar la vuitena sessió del Judici contra el Procés, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, ha fet declaracions davant el Tribunal Suprem on avui s’espera que declarin els quatre presos que resten: Santi Vila, Carme Forcadell, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez. “La declaració de Cuixart serà una acusació a l’Estat per haver vulnerat drets fonamentals. Entenem que les lleis injustes s’han de desobeir”, ha dit Mauri. “Estem convençut que en Jordi està orgullós de les persones que s’estan manifestant avui, ell, que és  ala presó per convocar manifestacions pacífiques”, ha afegit en relació a la vaga general d’avui. “Avui no el jutgen només a ell, ens jutgen a tots”, ha conclós, tot informant que aquesta tarda -quan està prevista la declaració de Cuixart al Suprem- les seus d’Òmnium habilitaran pantalles per seguir col·lectivament la seva intervenció.

8.30h. Els Mossos d’Esquadra han començat a desallotjar alguns talls de carreteres. El tall de la Meridiana a Glòries ja ha estat desallotjat amb “identificacions i intimidació”. Al tall de Rocafort també hi estan intervenint els Mossos, traient els manifestants, asseguts a la via i identificant-ne més de 50, que estan sent encapsulats davant una oficina de La Caixa. Els càntics, que al principi de la vaga eren en favor de les aturades o denunciant el “judici farsa”, ara s’han tornat en “Els Mossos també són forces d’ocupació” i “Buch dimissió”. Finalment, els Mossos d’Esquadra han comunicat la detenció d’un dels manifestants “per colpejar un agent”, segons afirma el cos policial.

8h. Resten diversos talls de carreteres a Barcelona, a Gran Via (Glòries) a Maria Cristina i a Gran Via amb Rocafort, , convocat pel CDR de l’Esquerra de l’Eixample, on s’han ajuntat els manifestants que han estat recorrent el barri del Poble Sec, aplegant unes 150 persones. Els manifestants de Sants també s’han reagrupat tallant part de la carretera de Sants i iniciant un cercavila informatiu pels comerços del barri que estiguin oberts

7:30h. Seguint a Barcelona, una vuitantena de persona dels CDR i sindicats del barri de Poble Sec i Sant Antoni han tallat el Paral·lel en direcció a Plaça Espanya. Els manifestants han recorregut alguns punts icònics del barri, com el Mercat de Sant Antoni, en el que ahir, la majoria de paradistes, van acordar fer vaga avui.

7:15. A les 7h del matí han començat diversos talls a carreteres secundàries de Barcelona. Poc més d’un centenar de persones han tallat la Gran Via a l’alçada de La Campana i als pocs minuts han arribat agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra que han començat a dissoldre els manifestants, que s’han retirat sense oposar resistència. Els manifestants denuncien que els agents han dissolt la concentració sense avís previ i que, tot i que no hi ha hagut càrregues, sí que destaquen “un ús desproporcional de la força física, amb empentes i estirades”, segons alguns dels manifestants. Després d’haver registrat les pertinences d’alguns dels concentrats i encapsular-ne un grup, s’ha retingut a una persona.

Tall de carretera a Sants el 21F

7h. Catalunya ha començat la jornada amb un total de 13 talls de carreteres, amb afectacions sobretot a l’AP7. Els talls se situen a l’A2 (Tàrrega i Bruc); AP7 (Figueres, Vilobi, Llinars Ulldecona i Tarragona); C32 (Masnou); C60 (La Roca del Vallès); C58 (Sabadell); C17 (Gurb); N340 (Camarles); c65 (Santa Cristina d’Aro) i carreteres secundàries

 

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*