Les Marxes arriben a Barcelona: una crònica dels darrers kilòmetres caminant per ‘la llibertat’

Milers de persones del tram de Tàrrega de les Marxes per la Llibertat caminen fins a Barcelona. Diversos mitjans de transport, diferents punts d'inici, però la mateixa convicció es respira a la caminada: "això no va de sentiment independentista, això va de defensa dels drets i la democràcia"

Victòria Oliveres i Sandra Vicente
 
 
La Marxa per la Llibertat, del tram de Tàrrega, arriba a Martorell | Victòria Oliveres

La Marxa per la Llibertat, del tram de Tàrrega, arriba a Martorell | Victòria Oliveres

La Mariona, la Judith i en Marc són un grup de tres amics i ho són des de dimecres a la tarda. Es van conèixer fa dos dies a Santa Maria del Camí, un poblet de l’Anoia, quan es van incorporar a la Marxa per la Llibertat. La seva intenció inicial era arribar només fins a Igualada, a 15km, però les quatre hores que van passar plegats caminant, juntament amb els milers de persones que els acompanyaven, els van fer canviar de parer.

Arribats a la capital de l’Anoia, van tornar a casa i es van preparar: volien arribar a Barcelona. Avui els retrobem i parlem amb ells quan tot just queden uns 10km per arribar al destí final. “Ha estat tot improvisat, però sabíem que volíem fer alguna cosa per mostrar el rebuig a la sentència”, explica la Mariona. I van trobar en les Marxes la seva reivindicació. Estan impressionats per la força d’aquesta acció; fa tres dies que no van a l’institut, perquè creuen que “és molt més important estar aquí”.

La Marxa per la Llibertat, del tram de Tàrrega

I és que aquests tres de Santa Maria del Camí són molt joves, compten amb només 14 i 15 anys. La presència de manifestants a aquestes Marxes és d’allò més diversa: gent gran, persones amb cadires de rodes, bicicletes, tractors o patinets. Qualsevol mitjà de transport és vàlid per sumar-se als qui van a peu en aquestes cinc marxes -avui divendres s’hi ha afegit una sisena des de Castelldefels- que caminen des de diversos punts de tota Catalunya per arribar a Barcelona, per afegir-se a la manifestació unitària d’aquesta vaga general.

Algunes de les que van en patinet, de fet, són les filles de l’Eva i la Roser, que tenen 8 i 10 anys. Venen des de Sant Andreu de la Barca i volien arribar fins a Pallejà, que està a 4,6km. Però han estat les mateixes nenes les que han convençut a les seves mares de continuar. I així van decidir que farien, fins que les petites aguantessin. Finalment, han arribat fins a Barcelona. “Sant Andreu sempre surt a la premsa per coses negatives” -recordem el cas dels professors denunciats per presumptes delictes de discriminació contra fills de Guardia Civil després de l’1-O.

La Marxa per la Llibertat, del tram de Tàrrega

Per això, i degut a que Sant Andreu és conegut per allotjar una caserna de la Guardia Civil, “ens ha sorprès moltíssim la quantitat de gent que hi havia a la Marxa”, diu la Roser. “Mai havia vist tanta gent a una convocatòria independentista al poble”, afegeix. I és que les accions dels darrers dies, tal com afirma l’Eva, “van més enllà del sentiment independentista, és una qüestió de defensar els nostres drets i la democràcia”.

Aquesta Marxa, que venia de Tàrrega, s’ha ajuntat amb la que sortia de Tarragona a l’alçada de Martorell. Es tracta de la marxa de Ponent, que ha passat pel Baix Llobregat, totes elles zones en les que els partits no independentistes tenen més força. No es pas l’anomenada ‘Catalunya convençuda’ la que camina sobre aquestes carreteres i que arriba a Barcelona per la Diagonal. Però han omplert les vies.

Hostals i gimnasos desbordats per acollir els caminants, cases particulars amb les portes obertes, autocars que portaven als darrers trams de la marxa aquells qui no els han pogut acompanyar durant tot el trajecte però que s’hi sumen avui, que s’adhereixen a la vaga general. Aquest ha estat el clima de comunió de les Marxes per la Llibertat que arriben a la capital catalana, a desbordar la ciutat. Alguns arriben per quedar-s’hi: els CDR han convocat una acampada massiva indefinida a l’encreuament de Passeig de Gràcia amb Gran Via per acollir els milers de persones que arribaran avui a Barcelona a la convocatòria unitària de manifestació.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*