Maragall O Colau ? Depèn

Colau suposa un gest contra la política de blocs més coherent amb el 'hem de parlar' de Junqueras a Sánchez. Quina paradoxa! No sé com acabarà l'embolic, però si Colau surt elegida alcaldessa, no serà una mala notícia per als que pretenen buscar una sortida política a la crisi catalana.

Andreu Claret
 
 
 
Ada Colau i Ernest Maragall, durant un debat per a les eleccions autonòmiques del 2019

Ada Colau i Ernest Maragall, durant un debat per a les eleccions autonòmiques del 2019

Arrenquem des d’una premissa: l’alcalde fa l’ajuntament. D’aquí la pregunta. Afegim una altra: no parlem només del govern de la ciutat. Parlem també de política catalana. I de política espanyola.
Ningú dubte de què en la nova etapa, Barcelona pot jugar un paper més gran del que ha jugat fins ara. I més si la dreta governa Madrid sota la tutela de l’extrema dreta. Llavors: ¿què convé: que l’alcalde sigui Maragall o que Colau segueixi sent alcaldessa ?. Per a les coses del govern municipal, no em sembla qüestió de vida o mort. No és com a Madrid, on entre Carmena i un alcalde enfilat per les tres dretes hi ha tot un món.
El problema no és estrictament municipal, perquè la Barcelona del un no està en les antípodes de la de l’altre. On la diferència és substancial, determinant, és en allò que va més enllà de la ciutat. En la dimensió política que tindrà l’alcaldia. Sí el que es pretén és que la capital catalana jugui un paper en l’estratègia de ruptura amb l’Estat, llavors el millor alcalde és, sens dubte, Ernest Maragall. Si del que es tracta és de fer un front comú amb l’altre costat de la plaça Sant Jaume, contra els ‘carcellers’ (així és com Maragall ha qualificat els socialistes), Barcelona pot ser altaveu i trinxera de l’independentisme. Molts independentistes la tenen a la retina des de les conegudes escenes dels anys trenta. No hi ha res a objectar a semblant objectiu. Només advertir que una segona aventura unilateral portaria a un desastre encara més gran que l’anterior, per molt que els dos balcons de Sant Jaume estiguessin en sintonia.

Alternativa
Altrament, si el que es pretén és contribuir a què s’obri una nova etapa en la política catalana i espanyola que suposi començar a desjudicialitzar la política, qüestionar els blocs que paralitzen la societat catalana, iniciar un diàleg amb l’Estat i plantejar la petició d’indults, si hi ha condemnes, si això és el que es pretén, la meva convicció és que Colau aporta més. Suma més que Maragall. Ja sé que sona a paradoxa, però estic convençut què Ada Colau pot contribuir millor a l’estratègia sostinguda per Junqueras que Ernest Maragall. I que l’arribada d’aquest a l’alcaldia casaria més amb els plantejaments frontistes de Puigdemont.
Colau suposa un gest contra la política de blocs més coherent amb el ‘hem de parlar’ de Junqueras a Sánchez. Quina paradoxa! No sé com acabarà l’embolic, però si Colau surt elegida alcaldessa, no serà una mala notícia per als que pretenen buscar una sortida política a la crisi catalana. Siguin o no siguin dels Comuns. Siguin o no siguin independentistes. S’entén que a Ciutadans no li agradi. I el desconcert de molts.

Andreu Claret
Sobre Andreu Claret

Periodista i escriptor Contacte: Twitter | Més articles

1 Comentari en Maragall O Colau ? Depèn

  1. Esperança Sãnchez Lozano // 14/06/2019 en 9:26 // Respon

    Totalment d’acord. Ada Colau alcaldessa. Per Barcelona i per la major possibilitat que aporta per la convivència a Catalunya.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*