MINI-CRÒNIQUES CATALANES

Mala peça al teler

Imposen l'imperi de la llei. Com si el problema que tenim entre Espanya i Catalunya es pot resoldre només amb la llei

Andreu Claret
 
 
 

En un passatge del ‘Quadern Gris’, Josep Pla parla d’uns homes de l’Empordà que tenien “mala peça al teler” però que, així i tot, vivien feliços. O ho aparentaven. L’expressió és molt catalana. Ve de quan “la peça” era la unitat de producció dels teixidors que cobraven a tant la peça. I es diu per extensió de situacions molt difícils, que no tenen solució. Com la que vivim.

M’agradaria dir que no, que això té solució. Però no sembla que els que tenen el poder de resoldre aquest desgavell estiguin per la feina. Ni a Barcelona, ​​ni a Madrid. Després de la reiteració de la presó preventiva per Joaquim Forn, avui toca parlar de l’Estat. Perquè la justícia és Estat, oi? No és govern, o no hauria de ser-ho, però és una de les tres potes de l’Estat. Doncs aquesta pota va a la seva. Imposa l’imperi de la llei, com si el problema que tenim entre mans es pot resoldre només amb la llei.

Sempre he sostingut que els polítics han d’assumir les conseqüències dels seus actes. Però la llei no la fan robots de la brigada Aranzadi, sinó jutges i fiscals que la interpreten. Homes i dones que veuen indicis de rebel·lió on altres juristes dubten, que determinen presó preventiva on altres oferirien llibertat condicional, que decideixen si el que fa i diu Puigdemont a Brussel·les determina si Joaquim Forn pot sortir de la presó o no, tot i haver renunciat a la seva acta i acatat el que faci falta.

I la veritat és que, fins ara, sempre ha prevalgut la interpretació més extrema de la llei. Que ningú s’estranyi, si això segueix així, que cada vegada més gent pugui pensar, aquí i a Europa, que alguns polítics presos són tractats com a presos polítics. Parlant d’aquells homes de l’Empordà que semblaven feliços, Pla va escriure que “la felicitat és un punt determinat d’inconsciència”. Veient com alguns polítics semblen congratular-se d’aquesta judicialització extrema del conflicte català, jo diria que a Madrid també hi ha molta inconsciència. Com si no tinguéssim tots “mala peça al teler”.

Andreu Claret
Sobre Andreu Claret

Periodista i escriptor Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*