M.B. i I.A., becaris que han denunciat la UB: “després de dos anys de pràctiques, només he tingut una hora de formació”

Aquests dos estudiants han estat els primers en denunciar a una universitat per considerar que, en lloc de pràctiques formatives, en realitat realitzen tasques estructurals. Aquesta situació, segons les organitzacions d'estudiants, afecta a uns 3.000 becaris

Tomeu Ferrer
 
 
 
Els dos estudiants denunciants davant la seu històrica de la UB foto: Tomeu Ferrer

Els dos estudiants denunciants davant la seu històrica de la UB foto: Tomeu Ferrer

Cada cop són més els estudiants que prenen consciència que la seva condició de becari excedeix les tasques que, en teoria, haurien de realitzar. Sota l’aparença de pràctiques en forma de beques universitàries, molts d’ells realitzen el que es considera que són feines estructurals i que, per tant, estan substituint tasques que hauria de fer el Personal d’Administració i Serveis (PAS), però sense cobrar. Això no és pas nou, però sí que ho és el fet que els estudiants emprenguin accions per solventar aquesta situació.

Així, la setmana passada es va donar el primer cas de denúnica a una universitat (la Universitat de Barcelona) per aquest motiu. M.B. i I.A. són els dos estudiants que han fet el pas legal i que, per mantenir la seva privacitat no volen donar els seus noms. Els motius de la denúncia que s’han decidit a presentar són, a més de la realització de tasques estructurals, la queixa d’unes pràctiques que s’allarguen massa en el temps: 22 mesos en un cas i 33 en l’altre.

“Des que hem denunciat notem que la Universitat va amb peus de plom i que fins i tot fa coses per intentar justificar que efectivament les nostres tasques tenen caràcter de complement a la nostra formació”, explica A.M. En aquest sentit explica que després de 22 mesos de treballar fent de gravador de dades informàtiques, “m’han fet una hora de formació, després de tanys”. Aquesta hora, segons declara, ha consistit a visitar un centre de treball.

Per la seva banda, I.A. realitza la seva suposada tasca formativa en un centre científic on ha d’estar en contacte amb animals i afirma que tampoc ha rebut cap formació específica ni cursos de seguretat a la feina.

En els dos casos, els estudiants consideren que si el que fan és substituir treballadors de la Universitat, haurien de tenir unes condicions laborals similars a aquests i no és així. En aquest sentit esmenten que tot i treballar tot l’any no cobren vacances. “Simplement ens diuen que tornem un cop passat un mes”. Efectivament, tampoc no tenen dret a l’atur quan acaben les tasques, que de vegades dura diversos anys, ni, fins ara, no eren donats d’alta a la Seguretat Social, per la qual cosa no cotitzen.

Un pacte de 7.000 euros

Després de les denuncies i de saber-se que hi ha una assemblea d’estudiants que prepara accions respecte a la situació dels afectats, la Universitat de Barcelona, afirma que ha convocat unes 350 beques que haurien de servir per donar suport legal a les feines que els estudiants creuen que són estructurals i la institució universitària considera que ajuden a la formació dels alumnes.

El conflicte, però, no és només cosa d’aquests dos estudiants que han fet el pas, sinó que, segons fonts de l’assemblea e què han començat a organitzar-se, hi ha uns tres mil estudiants de la Universitat de Barcelona (UB) que són beneficiaris d’una beca de col·laboració, un tipus de beca que té per objectiu que els alumnes desenvolupin tasques en òrgans de la institució a canvi d’un ajut econòmic. Aquesta assemblea té previst una reunió plenària a mig febrer. Una de les coses que voldrien els membres de l’assemblea, que compta amb el suport del sindicat COS, és poder incidir en el reglament de la UB‌ que regula les pràctiques formatives. Així s’assegurarien que no és només un subterfugi i reflecteix la realització de treballs que amplien la seva formació.

En la decisió abans esmentada hi té un pes important el cas d’una estudiant de psicologia que va denunciar, l’estiu de 2018, la seva situació i que després de negociacions amb la UB va ser indemnitzada amb 7.371 euros, sense que el cas arribés als tribunals.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*