L’oferta d’Airbnb es va recuperar en tres mesos del tancament de 2.500 pisos il·legals a Barcelona

Tot i la retirada el juny de 2.577 pisos il·legals publicats a Airbnb, el setembre passat l'oferta de plataforma va créixer fins als nivells d'abans del compromís de tancament d'anuncis sense llicència. A més, a Ciutat Vella l'oferta de pisos turístics a Airbnb encara triplica les llicències oficials.

Victòria Oliveres
 
 
 
Turistes a la Plaça de Catalunya de Barcelona | Foto: iStock

Turistes a la Plaça de Catalunya de Barcelona | Foto: iStock

A finals de maig de l’any passat Airbnb es va comprometre amb l’Ajuntament de Barcelona a retirar 2.577 pisos que estaven en oferta a la seva plataforma. Es tractava de pisos turístics que el consistori havia senyalat com a irregulars i pels quals l’Ajuntament amenaçava amb més multes a Airbnb.

Aquest compromís es va fer notar en l’oferta de pisos sencers a Airbnb, que va passar de 8.758 anuncis el maig a 6.925 el juny, segons indica l’anàlisi de les dades proporcionades per Inside Airbnb, un portal que – juntament amb DataHippo – comparteix dades de la plataforma turística per facilitar-ne l’anàlisi i el debat.

Aquestes dades, però, també mostren que en només tres mesos el nombre de pisos sencers anunciats a la plataforma d’allotjaments turístics tornava al nivell que ha mantingut durant els darrers dos anys. El setembre ja n’hi havia de nou més de 8.500, una mica per sota de les 9.559 llicències per habitatges d’ús turístic de la ciutat, xifra congelada des del 2014.

Similituds entre els anuncis despublicats i els que s’anuncien de nou

El juny passat es van retirar de l’oferta de la plataforma d’allotjaments turístics – esborrant-los permanentment o desactivant-los temporalment – 2.632 habitatges sencers, xifra superior als pisos els quals Airbnb s’havia compromès a retirar. Amb les dades obtingudes no podem saber, però, si es tractava només de pisos irregulars o eren d’usuaris que els havien eliminat o despublicat per altres motius.

Dos mesos més tard i en plena temporada turística l’oferta d’Airbnb va tornar a créixer espectacularment. Només a l’agost es van publicar 2.530 anuncis, dels quals és difícil saber quants havien estat publicats i eliminats anteriorment, ja que aquesta plataforma no mostra l’adreça exacta dels pisos.

L’anàlisi dels anuncis despublicats i publicats durant l’estiu passat mostra moltes similituds més enllà del nombre de pisos, si bé això no significa que siguin els mateixos. Un terç dels anuncis esborrats entre el juny, el juliol i l’agost del 2017 eren de Ciutat Vella, com també ho eren un terç dels publicats entre juliol, agost i setembre. Aquestes dades no encaixen amb la composició general dels pisos anunciats a Airbnb, ja que l’oferta a Ciutat Vella només representa un 20% del total.

Aquests tancaments i obertures d’anuncis han afectat poc l’oferta a Airbnb pel què fa a territori. Mentre el gener de 2018 hi havia 8.746 pisos sencers anunciats que representaven el 47% de l’oferta (la resta eren habitacions), un any més tard, el gener de 2019, els anuncis es mantenien en 8.737, un 48% de l’oferta.

Entre aquests mateixos mesos, van augmentar de 3.256 a 3.427 els pisos en oferta a l’Eixample, més de cent a la Dreta de l’Eixample i una norantena a la Sagrada Família; i de 1.627 a 1.916 a Ciutat Vella, sobretot a la Ribera i al Barri Gòtic. En canvi, a la resta de districtes es van reduir, en major o menor mesura – sempre segons les dades obtingudes per Inside Airbnb del web de la plataforma d’allotjaments turístics.

El que sí que ha canviat notablement és la distribuició de la gestió de pisos, que ha vist com es redueixen els usuaris que anuncien un sol pis i es multipliquen els multigestors. Mentre el gener de 2018 els anunciants amb un sol pis en oferta representaven el 80% dels amfitrions i tenien el 40% dels anuncis ofertats, el gener de 2019 van passar a ser el 70% dels amfitrions i a controlar el 23% de l’oferta. En el mateix període es van duplicar els anunciants amb cinc o més pisos sencers en oferta a Airbnb, que el gener de 2019 controlaven el 60% de l’oferta de la ciutat.

Durant l’estiu del 2017 es pot apreciar també com els anuncis que van desaparèixer de l’oferta d’Airbnb van superar aquells que s’hi publicaven per primera vegada o de nou. El director de l’empresa a Espanya i Portugal, Arnau Muñoz, va afirmar en roda de premsa que Airbnb havia retirat 2.500 anuncis durant el 2017 per “descongestionar” la ciutat de turisme.

D’aquests anuncis, la meitat es van retirar a petició de l’Ajuntament, que els considerava “mals actors”. La resta es van donar de baixa a Ciutat Vella, on Airbnb va començar a aplicar la política d’un anunci de pis sencer per amfitrió. El gener de 2018 s’havia aconseguit que un 88% dels usuaris amb pisos en oferta a Ciutat Vella tinguéssin només un pis anunciat, però un any més tard aquesta xifra s’ha reduit al 73%. El gener de 2019 els anunciants amb cinc o més pisos en oferta en aquest districte representaven el 8% i controlaven gairebé la meitat dels pisos en oferta.

Pisos turístics il·legals encara en oferta a Ciutat Vella

Els gestos de l’empresa per descongestionar l’oferta turística a Ciutat Vella encara no han aconseguit eliminar l’oferta il·legal. Els pisos sencers en oferta a Airbnb tripliquen les llicències oficials en aquest districte, segons dades del mes de gener d’enguany. Per 605 habitatges d’ús turístics legals hi ha fins a 1.916 anuncis de pisos sencers a la plataforma de lloguers turístics.

A part de Ciutat Vella, a Sant Andreu i a Nou Barris els pisos anunciats a Airbnb també superen, tot i que en menor mesura, les llicències de l’Ajuntament. Al primer districte hi ha deu pisos més en oferta que llicències oficials i sis al segon.

Només queden 272 pisos turístics sense llicència segons l’Ajuntament

La batalla del govern d’Ada Colau contra els pisos turístics a Barcelona va iniciar-se el 2016. Des d’aleshores, segons va anunciar la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat Janet Sanz en roda de premsa, el pla de xoc contra els habitatges d’ús turístic que operen sense llicència ha reduït en un 95% els anuncis sense número obligatori de llicència. Dels 5.875 anuncis irregulars que l’Ajuntament havia comptabilitzat a finals de 2016 entre totes les plataformes de lloguer turístic, al tancament de 2018 només en constaven 272.

Preguntats per l’augment de pisos sencers en oferta a Airbnb durant l’estiu, fonts municipals han comunicat a aquest mitjà que no els consten les dades. Segons explicava el consistori en la nota de premsa de valoració del pla de xoc, “els serveis municipals han seguit molt de prop l’evolució de l’oferta i les noves publicacions de pisos sense les dades corresponents per tal que s’anessin retirant”.

Aquesta és la política que segueixen amb Airbnb des del juliol de 2017: quan detecten pisos irregulars en oferta al web els ho fan saber perquè els retirin. A més, des del juny passat, Airbnb obliga als usuaris a autoritzar la cessió de dades a l’ajuntament i a posar un número de llicència als nous anuncis. Tot i això, no es fa cap comprovació d’aquests números abans de publicar-los.

En paral·lel, Airbnb és una de les plataformes que forma part de la taula conjunta amb l’Ajuntament que busca la seva col·laboració perquè tothom compleixi la legalitat. “L’activitat de les plataformes està sota control, hem desenvolupat les eines per mantenir-les sota control”, deia Janet Sanz, tot i que admetia que la feina no es podia acabar aquí. “Hem de seguir amb aquesta activitat inspectora per poder erradicar l’activitat il·legal a la ciutat, no abaixarem la guàrdia”, afegia la tinenta d’alcaldia.

 

Metodologia: Aquesta anàlisi de les dades obtingudes per Airbnb és una extención l’anàlisi realitzada al taller Efecte Airbnb realitzada per Montera34.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*