Llibres per entendre i canviar el món

Títols que volen ajudar a impulsar una societat on cada vegada hi hagi més persones interessades a ser actors i no només espectadors.

Oriol Puig
 
 
 
Selecció de llibres recomanats per entendre i canviar el món

Selecció de llibres recomanats per entendre i canviar el món

Els llibres surten al carrer per Sant Jordi. Els nostres llibreters ens ofereixen les principals novetats de la temporada. Probablement ens serà més fàcil localitzar aquells títols que vénen acompanyats d’una campanya publicitària més o menys potent. Però sense gaire esforç, només amb una mica d’interès, també podrem trobar llibres i publicacions que han estat escrits per remoure consciències, per suscitar una mirada crítica davant el món i els seus problemes, per estimular una actitud compromesa, per suscitar la revolta o per contagiar la solidaritat. Llibres que volen ser una llavor per canviar el món. Heus aquí alguns suggeriments.

Diverses autores, Per què les dones salvaran el planeta (Raig Verd)

No sabem si les dones salvaran el planeta, però sí que sabem que ja no queda gaire marge per fer-ho i que només una lluita feminista, anticapitalista, podria aconseguir-ho. Ara bé, l’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot.

Per què les dones salvaran el planeta reuneix veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica. Vandana Shiva, Caroline Lucas, Maria Mies i Yayo Herrero, entre d’altres, exposen els vincles que hi ha entre ecologisme i feminisme en defensa de la justícia social. Mitjançant també l’estudi de casos específics, el llibre analitza les formes en què dones interactuen en la lluita contra el canvi climàtic i les seves conseqüències. La seva voluntat transformadora és capaç d’influir en el medi ambient, però també en la societat, l’educació i en les relacions de poder.

Toni Galmés i M. Àngels Cabré, Lila: Història gràfica d’una lluita (Comanegra)

L’onada feminista que vivim ha arribat per capgirar-ho tot. L’eclosió internacional del moviment Me Too, combinada amb la indignació contra la violació de La Manada i el seu judici adulterat, va ser el detonant definitiu perquè el feminisme omplís de ràbia els carrers de les nostres ciutats. Darrere de tanta ràbia hi trobem també una font de creativitat gràfica de primera magnitud, en què il·lustradores d’arreu han posat el seu talent al servei d’una lluita de segles. Lila: Història gràfica d’una lluita repassa i analitza les claus gràfiques de les icones feministes, els seus referents culturals i els orígens del seu art polític, així com algunes de les principals fites del feminisme històric (les pioneres, les sufragistes, les radicals dels setanta…), per aprendre a llegir les imatges que ens envolten amb una òptica igualitària, feminista i amb consciència de classe.

El manacorí Toni Galmés combina la seva feina d’il·lustrador per publicitat, cinema o editorial, amb la docència d’Història de l’Art a la Universitat de Barcelona i a l’Institut del Teatre. Àngels Cabré és directora de l’Observatori Cultural de Gènere, destinat a impulsar la paritat de gènere en la cultura. La il·lustradora Paula Bonet signa el pròleg del llibre. El titula “Ignorem la nostra veritable estatura fins que ens posem dempeus”, unes paraules de l’escriptora Emily Dickinson.

Sheila Heti, Maternitat (Més llibres)

Desitjo tenir fills perquè vull que m’admirin tant com a les dones que són mares? Això es pregunta Sheila Heti a Maternitat, un llibre sobre aquest pensament dividit que ens interroga: tenir o no tenir descendència. El llibre de Heti, que toca aquest tema fonamental per a moltes dones, recorda que el punt essencial d’aquesta disjuntiva davant la maternitat és la possibilitat de decidir. No és freqüent que les dones tinguin la llibertat per decidir sobre la seva fertilitat sense coerció o condicionament, diu l’escriptora, i l’actitud de la parella no és exactament un gest de benevolència, sinó una justificació per no involucrar-se i assumir la paternitat. Per això, Heti lamenta que quan una dona vol tenir un fill és com guardar el secret més preuat.

La maternitat, segons Heti, té implícita una validació social per a una dona i és per això que també pot significar un parany perquè es quedi a l’espai domèstic, lloc socialment reservat per a elles, on ha d’estar ocupada amb els fills. Per Heti, la maternitat no és una acció automàtica, per la qual cosa recomana que, abans de decidir si vol ser mare, una dona passi temps amb els nens d’altres dones i comprovi què vol dir compartir amb ells l’existència.

Diversos autors, Humanitats en acció (Raig Verd)

Humanitats en acció és pensar les humanitats des del seu potencial transformador i com un actiu positiu per al conjunt de la societat. Les humanitats no són un conjunt de disciplines acadèmiques en extinció, sinó que són el conjunt d’activitats amb les quals donem sentit a l’experiència humana, des del punt de vista de la seva dignitat. Per aquest motiu, a l’Aula Oberta del Centre de Cultura Contemporània (CCCB) van convocar una vintena de ponents d’àmbits molt diferents per participar en un cicle de xerrades, dirigit per la filòsofa Marina Garcés, amb l’objectiu de reflexionar sobre les seves respectives línies de treball, els seus límits i els seus reptes.

Artistes, acadèmics, activistes, periodistes, cineastes, científics, entre d’altres, han participat en aquest projecte cadascun i cadascuna des de la seva disciplina, mirada i trajectòria. David Bueno, David Casassas, Lúa Coderch, Eduard Escoffet, Eudald Espluga, Oriol Fontdevila, Marina Garcés, Marcos García, Raül Garrigasait, Ingrid Guardiola, Albert Lladó, Pablo La Parra, Irene Masdeu, Joana Masó, Karo Moret, Manel Ollé, María Ruido, Mireia Sallarès, Victoria Szpunberg i Brigitte Vasallo, són els noms que formen part d’aquest interessant projecte que presenta una aposta generacional i renovadora sobre el discurs i la praxi de les humanitats d’avui.

Lluís Calvo, L’infiltrat (Arcàdia)

La lluita social que es manifesta al carrer, en grup i a cara descoberta, no és l’única via per reivindicar una altra realitat o capgirar-la. No hi ha acció política col·lectiva sense un veritable combat individual. En aquest assaig, Lluís Calvo ens proposa tres estratègies de resistència complementàries a les accions a camp obert: vagarejar, amagar-se i practicar la intrusió. Tres camins que no s’exclouen sinó que s’entrecreuen per potenciar-ne els efectes. Acompanyats de pensadors, escriptors i activistes, s’endinsa en la complexitat de la dissidència per descobrir noves maneres d’intervenir en l’àmbit públic des de la revolta personal.

Calvo diu que, més enllà de l’acció col·lectiva de carrer, de ‘camp obert’, com ho anomena ell, cal també una revolta personal, que moltes vegades es fa en soledat. Diu que l’assaig li serveix per posar ordre als referents que ja apareixien en la seva poesia, però expressats de manera intuïtiva. Acaba de publicar també Ancestral (Eumo Editorial – Cafè Central), un poemari que, segons ell, complementa totalment la tesi de L’infiltrat.

Jason Stanley, Fatxa. Com funciona el feixisme i com ha entrat a la teva vida (Blackie Books)

Per què mig món vota la ultradreta? Jason Stanley ens explica els mecanismes que empra el feixisme per arribar al poder i articular les nostres vides: del passat mític a la propaganda, passant per la sexualitat, la jerarquia o el victimisme d’ells contra nosaltres. El feixisme no és només cosa del passat, sinó que s’ha infiltrat en el present per, si no en prenem consciència, marcar l’agenda del futur. Editat per Blackie Books i amb pròleg d’Isaac Rosa, Fatxa. Com funciona el feixisme i com ha entrat a la teva vida és un assaig polític sobre la malmesa democràcia liberal que tenim, molt amenaçada per polítiques feixistes que imposen una retòrica perillosament normalitzada que cal desemmascarar.

Stanley analitza amb claredat com funcionen les polítiques feixistes que viuen i s’alimenten d’una reacció hostil contra la globalització, bàsicament per motius econòmics i culturals. Com i d’on sorgeixen polítics oportunistes que conviden la gent a mirar enrere de nou per revifar vells fantasmes. Aquests polítics que es dediquen a sembrar la por, anunciant l’amenaça de la virilitat i la puresa de la nació. Per inconsciència, per ignorància, per bona fe anem acceptant fets i paraules que, en altres contextos històrics, per exemple durant el nazisme, ens escandalitzarien. Avís per a navegants. El feixisme s’ha disfressat de democràcia.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*