Una sèrie de Catalunya Plural: Llarga vida a les llibreries!

Llibreria Anita: un oasi al cor de Gràcia

L'any 2015, Casa Anita va estar a punt de tancar per pressions del nou propietari, una immobiliària. El motiu, organitzar activitats relacionades amb presentacions de llibres i tallers... Gràcies a les signatures de la gent, bona part anònima, avui encara segueix com un petit oasi al cor de Gràcia.

Anna Boneta Palacín
 
 
Oblit Baseiria, propietaria de Casa Anita i protagonista d'aquest l'article | Foto: Pol Rius

Oblit Baseiria, propietaria de Casa Anita i protagonista d'aquest l'article | Foto: Pol Rius

Llibreria: “Establiment on es venen llibres”, segons Wikipèdia.
Llibreria: “Espai de paraula”, “aparador de cultura”, “centre d’agitació cultural”, segons els llibreters i llibreteres.

A Catalunya, el 2016, es van obrir 33 llibreries i se’n van tancar 11. El 2017 se’n van obrir 22 i 6 van tancar… Al contrari del que podria semblar en temps de vendes en línia, llibres electrònics i audiollibres, encara hi ha qui aposta per una de les professions més antigues i prestigioses, la de vendre llibres de paper.

Catalunya Plural publicarà els dies vinents una sèrie de reportatges dedicats a les llibreries dels barris de Barcelona. Aquest recorregut i les converses amb les persones que les han creat formen un retaule molt particular. Algunes amb 40 anys d’història, d’altres amb la pintura de les parets encara fresca, però totes elles amb un objectiu comú: reivindicar la professió de llibreter@.

La primera Casa Anita fou al Carrer Sta. Eugènia, al mateix barri de Gràcia, un local que havia estat una merceria i botiga de roba per a nadons, de la senyora Anita. Un temps més tard, es va traslladar, sense moure’s del barri, al núm. 14 del Carrer Vic, “un carrer llavors sense cap negoci que no fos bar de nit”, explica Oblit Baseiria. Filòloga, mare de tres fills, filla de llibretera i fins aleshores editora de professió, l’any 2003 va decidir canviar de bàndol i passar-se al món del llibreter. I el primer que va fer, a tall de tribut familiar i de proximitat, va ser encomanar el disseny que els havia d’identificar des d’aquell moment: una cadira de vímet de color blau cel on reposen uns llibres amb tapes de colors, una creació d’un oncle seu, il·lustrador.

“Si obres una llibreria, especialitzat. Si no, no ho facis”, li aconsellà la seva mare. I va seguir el consell. Casa Anita és una llibreria de referència, especialitzada en literatura infantil i juvenil i àlbums il·lustrats tant per a infants com per adults. “Amb el temps he anat aprenent a seleccionar i saber distingir què és el que pot interessar”, diu Oblit Baseiria. Mensualment, aposta per moltes de les novetats que surten al mercat, entre 30 i 40 títols.

L’interior de la llibreria Casa Anita | Foto: Pol Rius

“No et compliquis, obre la persiana i ja està”, li va dir un amic quan li va demanar consell sobre com plantejar el tema de la informatització de la nova llibreria. Avui, Casa Anita encara es resisteix a ser informatitzada. Està ordenada per temàtiques i aquestes per autors i gèneres. No hi ha propaganda, ni senyalitzacions. “La meva llibreria no és una representació del món editorial”, comenta. Les prestatgeries estan plenes fins dalt. Literalment, toquen al sostre.

Sostres alts, d’estances on volgudament es reconeix l’estructura del que fou l’anterior habitatge, els baixos d’una casa amb un pati a la part del darrere. Un espai acollidor, preparat per albergar els tallers i les activitats que s’hi fan, amb bancs típics dels parcs públics, un espai per gaudir. “No penso marxar d’aquí. Tampoc no me n’hi vull venir a viure, això és i serà un espai per compartir, ha de ser per la gent”, diu l’Oblit, com si d’una reflexió en veu alta es tractés.

Al cap de poc d’obrir la llibreria van començar les activitats: xerrades, presentacions de llibres… “Fins que l’escola va venir a la llibreria… Moltes escoles ja ho tenen dins el programa. Comencen per la llibreria, on se’ls fa descobrir un personatge (un titella, per exemple), cosa que els obliga a mirar, a estar atents a l’espai que els envolta, per després anar al pati on el narrador els explica el conte, on es treballa la base de l’oralitat”, comenta l’Oblit.

Clients de Casa Anita fullegen els seus llibres | Foto: Pol Rius

Els inicis van ser d’una immersió total dins el món de la llibreria i el seu entorn. Les escoles i les biblioteques foren les seves aliades i avui són els seus clients més fidels que conviuen amb il·lustradors, àvies que compren llibres pels seus nets i adults que els hi agrada el llibre il·lustrat. “Aguanto llibres que d’altres llibreries no aguanten. Ho puc fer perquè bona part dels clients són escoles, biblioteques escolars. Escoles tan privades com públiques. Totes les escoles tenen pressupost, altra cosa és que en vulguin dedicar una part a adquirir llibres. Tothom ha de tenir dret a una bona base literària. I si no ve de la família, que vingui de l’escola”, reivindica l’Oblit.

“La franja de 15 a 18 anys desapareix com a client de llibreria, te d’altres interessos, se’ls obren d’altres mons” comenta l’Oblit, a qui no li fa por, ara per ara, l’ebook, que el veu més com a competència del llibre de butxaca. I no veu com a competència el llibre electrònic perquè aquells pensats per a infants i el llibre il·lustrat “no hi caben dins una pantalla”. El que sí que li preocupa és la venda per internet. “Aixecar-te de la cadira, sortir al carrer i anar a la llibreria a comprar el llibre és el que es pot perdre. Ens omplim la boca amb què comprem producte de proximitat i per altra banda comprem per internet un producte fet a l’altra punta de món, embolcallat amb paper i plàstic.”

A Casa Anita, el llibre és vist com un objecte que va més enllà del recurs pedagògic. Se’l veu com una obra d’art on l’acurada edició, l’enquadernació de qualitat, l’originalitat dels textos i bones il·lustracions construeixen aquest objecte de desig difícil de suplantar.

Les tres recomanacions de Casa Anita

  • La Sra. Caliban (Editorial Minúscula), una narració curta per adults de Rachell Ingalls.
  • Els tres Bandits (Editorial Kalandraka), un llibre d’il·lustració infantil i juvenil que, tot i que no és cap novetat, és considerada l’obra mestra de Tomi Ungerer.
  • Pueblo frente al mar (Ediciones Ekaré), de Joanne Schwartz i il·lustrat per Sydney Smith.

Llarga vida a les llibreries! 

Una sèrie de Catalunya Plural

La llibreria Casa Anita, al cor de la Vila de Gràcia | Foto: Pol Rius

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*