Llegir periodisme i drets humans

En col·laboració amb l'editorial Octaedro, la Fundació Periodisme Plural ha editat tres llibres sobrehabitatge, migracions i violències masclistes dins la col·lecció Periodisme i Drets Humans. Aquests llibres volen posar el focus de l'opinió pública sobre aquells temes claus que afecten la dignitat i els drets de persones o col·lectius socials.

Redacció
 
 
 
João França, Júlia Sousa i Yeray S. Iborra són els autors dels llibres de la col·lecció

João França, Júlia Sousa i Yeray S. Iborra són els autors dels llibres de la col·lecció

Fa només uns mesos, Catalunya Plural va afegir un nou format a la seva tasca periodística: una col·lecció de llibres, en col·laboració amb l’editorial Octaedro. La Fundació Periodisme Plural entén que el periodisme en profunditat pot ser una eina de transformació social. Per això, va fer un pas més i ha començat a editar la col·lecció Periodisme i Drets Humans, amb llibres que permeten posar el focus de l’opinió pública sobre aquells temes claus que afecten la dignitat i els drets de persones o col·lectius socials. Cada un d’aquests llibres – que de moment aborden qüestions claus com l’habitatge, les migracions i les violències masclistes – vol ser un instrument de debat i de reflexió en favor del progrés de la societat.

Habitar la trinxera. Històries del moviment pel dret a l’habitatge a Barcelona, João França

El periodista i membre del patronat de la Fundació Periodisme Plural, João França, fa anys que es dedica a la qüestió de l’habitatge. Realitzat a partir de més d’una vintena d’entrevistes a persones activistes que han tingut relació amb les lluites per l’habitatge des dels anys 90, aquest llibre és un exercici d’història oral les trajectòries de “moviments i persones incansables que lluiten dia a dia per les utopies i que aconsegueixen transformar el món, a vegades més ràpid i a vegades més a poc a poc, però sense aturar-se mai”, en paraules de l’autor. En aquesta entrevista en repassava alguns dels capítols.

Vida mantera. Retrat circular de la venda ambulant (Dakar-Barcelona), Yeray S. Iborra

Yeray S. Iborra, a partir de la seva feina com a redactor de Catalunya Plural, i especialment com a un dels responsables de l’especial ‘Vida Mantera’, ha escrit sobre la realitat dels manters a Barcelona però també en el seu origen, per molts d’ells, el Senegal. L’autor considera que “el llibre explica els perquès de l’activitat, els seus orígens i les seves conseqüències, perquè parlar sobre la ‘manta’ és fer-ho sobre migracions, fronteres, desigualtats i lluita col·lectiva.” En aquesta entrevista en podeu saber més.

 

Sexismo. La violencia de las mil caras, Júlia Sousa

En el darrer dels llibres que s’ha publicat – de moment – dins la col·lecció, Júlia Sousa aporta una visió global sobre les causes d’aquesta xacra social. El llibre aporta tota la informació essencial per lluitar en contra del masclisme que té la seva màxima expressió en l’assassinat de mig centener de dones cada any a l’Estat espanyol. En aquesta entrevista ens parlava d’un llibre que vol interpel·lar tant a homes com a dones.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*