Llarga vida a les llibreries!

Una sèrie de reportatges dedicats a les llibreries dels barris de Barcelona. Aquest recorregut i les converses amb les persones que les han creat formen un retaule molt particular. Algunes amb 40 anys d’història, d’altres amb la pintura de les parets encara fresca, però totes elles amb un objectiu comú: reivindicar la professió de llibreter@.

Anna Boneta Palacín
 
 
La narrativa, el llibre infantil i l'àlbum il·lustrat, els que més triomfen | Foto: Pol Rius

La narrativa, el llibre infantil i l'àlbum il·lustrat, els que més triomfen | Foto: Pol Rius

Llibreria: “Establiment on es venen llibres”, segons Wikipèdia.

Llibreria: “Espai de paraula”, “aparador de cultura”, “centre d’agitació cultural”, segons els llibreters i llibreteres.

A Catalunya, el 2016, es van obrir 33 llibreries i se’n van tancar 11. El 2017 se’n van obrir 22 i 6 van tancar… Al contrari del que podria semblar en temps de vendes en línia, llibres electrònics i audiollibres, encara hi ha qui aposta per una de les professions més antigues i prestigioses, la de vendre llibres de paper.

Catalunya Plural ha publicat cinc reportatges dedicats a les llibreries dels barris de Barcelona. Aquest recorregut i les converses amb les persones que les han creat formen un retaule molt particular. Algunes amb 40 anys d’història, d’altres amb la pintura de les parets encara fresca, però totes elles amb un objectiu comú: reivindicar la professió de llibreter@.

Casa Anita: un oasi al cor de Gràcia

Oblit Baseiria, propietària de Casa Anita i protagonista d’aquest l’article | Foto: Pol Rius

L’any 2015, Casa Anita va estar a punt de tancar per pressions del nou propietari, una immobiliària. El motiu, organitzar activitats relacionades amb presentacions de llibres i tallers… Gràcies a les signatures de la gent, bona part anònima, avui encara segueix com un petit oasi al cor de Gràcia.

Bernat, un magatzem de cultura i vida

Montse Serrano és l’ànima de la llibreria + Bernat des de 1978. Avui segueix impulsant projectes perquè la obra de la seva vida sigui molt més que un llibreria | Foto: Pol Rius

Montse Serrano va crear la llibreria Bernat el 1978, quan tenia 22 anys “i l’únic que sabia fer era llegir”. Avui és una cooperativa amb “una clientela bàsicament femenina, d’entre 40 i 90 anys. Algunes entren per primera vegada a fer un cafè i ja han trencat el gel”.

Barri i lectures A Peu de Pàgina

La fundadora de la llibreria A Peu de Pàgina, Gemma Barrufet, amb la seva filla, Anna Torrella, a l’esquerra | Foto: Pol Rius

Gemma Barrufet va obrir la llibreria A Peu de Pàgina en un local dels seus avis, a Sarrià, l’any que esclatava la crisi. Ara explica la fórmula per sobreviure: “Una mica de passió, una mica de cap, llegir tot el que puguis i deixar-te nodrir pels lectors, perquè mai en sabem prou”.

Un Pròleg pels llibres amb accent feminista

Àngels Grases (dreta), cofundadora de la llibreria feminista, única a Barcelona en aquesta especialitat, amb la seva filla Núria Monrós (esquerra), qui n’és l’actual directora | Foto: Pol Rius

La Llibreria Pròleg va néixer en el cor de Ciutat Vella de Barcelona el dia de Sant Jordi de fa 28 anys. Era fruit del moviment feminista i avui continua sent un dels seus referents. Àngels Grases, una de les seves fundadores, defensa que “les dones joves, que tenen interès per la lectura, han de reinventar-se, convertir-se en escola de feminisme, espai de debat, que facin xarxa, que s’internacionalitzin…”.

La Inexplicable, o com trobar la felicitat en els llibres

Glòria Arquillo (a l’esquerra) i Anun Jiménez (a la dreta), les propietàries de La Inexplicable | Foto: Pol Rius

Glòria Arquillo i Anun Jiménez van obrir la llibreria ‘La Inexplicable’, al cor del barri de Sants, fa un any i mig. Ara, “et trobes lectors pel carrer i et diuen que aquell llibre que els vas recomanar és fantàstic. Per això ens vam fer llibreteres! Mai havia tingut una feina en què fos feliç”, explica la Glòria, satisfeta.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*