L’Institut de Drets Humans de Catalunya entrega el premi Solidaritat a l’associació Punt de Referència i a la periodista Ana I. Bernal-Triviño

Des de 1987, l'IDHC atorga aquest guardó per reconèixer la lluita pels drets humans. Els Iaioflautes i Catalunya Plural van rebre el del Premi Solidaritat 2016.

Catalunya Plural
 
 
 
Entrega dels Premis Solidaritat / Parlament de Catalunya

Entrega dels Premis Solidaritat / Parlament de Catalunya

L’associació Punt de Referència ha estat la guanyadora del 31è Premi Solidaritat 2017 de l’Institut de Drets Humans de Catalunya (IDHC). En la menció especial s’ha reconegut la feina de la periodista del diari Público i professora de la UOC Ana I. Bernal Triviño, una de les veus més destacades en el panorama mediàtic actual de la lluita feminista. Des de 1987, l’IDHC atorga aquest premi per reconèixer la lluita pels drets humans. L’acte ha tingut lloc al Parlament de Catalunya i ha comptat amb la presència del president Roger Torrent, que ha destacat la importància d’actes com aquest per “explicar en termes reals allò que moltes vegades expliquem en abstracte”. Els Iaioflautes i Catalunya Plural van rebre el del Premi Solidaritat 2016.

El jurat ha valorat la tasca feta per l’associació Punt de Referència en la defensa de l’emancipació i els drets del jovent extutelat. Entitats com Punt de Referència “juguen un paper clau per fer efectiu el gaudiment dels drets d’aquest col·lectiu que viu en una situació de vulnerabilitat estructural” ha afirmat el director de l’IDHC, David Bondia. “Mitjançant programes d’acompanyament emocional, laboral, social i educatiu, arriben allí on no arriben les institucions, amb un paper destacat del voluntariat que creu fermament en la solidaritat com a dret i com a obligació” ha remarcat Bondia.

Els joves que atenen des de Punt de Referència viuen en greu risc d’exclusió social una vegada surten de la protecció de l’administració i han d’iniciar la vida adulta en una situació de precarietat amb escassos recursos materials i referents institucionals, socials i familiars. És el cas de Fatimet Ali Azzuz, refugiada sahrauí, que durant l’entrega dels premis ha explicat la seva vivència i ha criticat la “vulnerabilització de drets”. “Si no tens pàtria, no existeixes com a persona”, ha lamentat. Rosa Cendón consellera de l’IDHC ha destacat que davant d’aquestes situacions Punt de Referència “ofereix una xarxa on caure, per orientar, que vetllarà perquè es garanteixin drets fonamentals com l’habitatge, el treball, els drets civils i socials”.

La menció especial del Premi Solidaritat ha sigut per la periodista Ana I. Bernal Treviño per la “incorporació de la defensa dels drets humans i la denúncia de les greus desigualtats de gènere en la seva tasca informativa”. Per Bondia, la periodista “desenvolupa una tasca fonamental per acabar amb estructures patriarcals, i les violències que comporten, molt arrelades en les nostres societats”. Des de l’IDHC han destacat “la veu d’un feminisme militant que des dels mitjans de comunicació canalitza les lluites necessàries per enderrocar les barreres físiques, jurídiques i socials que impedeixen fer realitat el principi d’igualtat”.

Durant l’entrega del premi Bernal ha reivindicat un periodisme “contra les violències masclistes que responguin als ‘com’ i als ‘per què’, un periodisme que anul·li els estereotips per aportar context”. El president del Parlament, Roger Torrent, ha denunciat les “greus desigualtats de gènere que presenta la nostra societat” i ha afegit que el “repte de la igualtat ens reclama la implicació de totes i de tots”. També ha qualificat com a “inacceptable” qualsevol intent de “de culpabilitzar la víctima o de justificar o matisar l’agressió”. L’acte ha finalitzat amb l’actuació del conjunt musical d’Orpheus XXI, format per músics migrants i refugiats.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*