Les entitats d’acció social critiquen que la Renda Garantida no assegura uns ingressos mínims a la població

En el balanç dels dos anys de l’aplicació de la normativa es considera que la cobertura és insuficient i es reclama el reglament que ampliï la seva aplicació

Redacció
 
 
 
La RGC es va aconseguir amb la participació de moltes entitats socials, sindicals i polítiques Foto: Enric Català

La RGC es va aconseguir amb la participació de moltes entitats socials, sindicals i polítiques Foto: Enric Català

“Les persones o les famílies que es troben en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna”. Aquest és l’article 24.3 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i, segons l’agrupació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), no s’està complint. Així ho han considerat durant la valoració que han fet sobre els dos anys de l’aprovació de la Renda Garantida a Catalunya (RGC).

Segons l’ECAS, que agrupa més de 110 organitzacions sense afany de lucre que atenen 962.700 persones l’any, “la RGC és insuficient i no s’ha aprovat encara el reglament que n’ha d’assegurar el desplegament”. Segons l’entitat, el Govern preveu aprovar l’esmentat reglament a principis de l’any vinent. Amb aquest document hi ha l’esperança que es flexibilitzin els criteris i se n’ampliï l’abast. Això perquè hi ha constància que hi ha moltes famílies i persones que queden excloses de les ajudes de la Renda Garantida de Ciutadania, tot i estar afectades per situacions de pobresa i vulnerabilitat, afirma ECAS.

Les entitats d’acció social recorden que han contribuït a millorar el desplegament de la renda garantida a Catalunya amb l’esperança que es compleixin les expectatives que es van posar en la norma ara fa dos anys. ECAS ja va fer un informe en els primers mesos d’aplicació de la renda garantida en el qual alertava de l’alt nombre de denegacions que es produïen. Per això reclamaven a l’Administració unificar criteris de resolució. En aquell treball també es van posar sobre la taula “incidències, disfuncions i mancances” detectades en l’aplicació de la llei. En aquest sentit reclamen ampliar el rol de les entitats socials a l’hora d’agilitar la gestió, facilitar els tràmits i assegurar l’acompanyament i el suport a les persones beneficiàries de la RGC.

ECAS recorda que segons l’Enquesta de Condicions de Vida de l’Idescat, el 21,3% de la població està en risc de pobresa o exclusió social a Catalunya. Això posa de relleu la necessitat d’incrementar la inversió social. A més, destaca que les desigualtats, lluny de disminuir, augmenten i la pobresa es cronifica.

El Col·legi de Treball Social insta a aprovar el reglament

Per la seva banda, el Col·legi de Treball Social de Catalunya ha emès també una nota pública, en la qual reclama l’adopció del reglament de la Renda Garantida de Ciutadania i la necessitat de posar en marxa les taules territorials per millorar el desplegament de la normativa, per a la qual cosa caldria més coordinació entre la Generalitat i els ens locals.  El reglament ha de servir per incorporar perfils que ara queden fora i cobrir també totes aquelles persones que, malgrat tenir feina fins i tot a jornada completa, no assoleixen un nivell d’ingressos o una estabilitat suficient per evitar caure en la pobresa.

Amb una taxa de pobresa del 21,3% i la creixent precarietat laboral, la Renda Garantida hauria de modificar-se normativament per ampliar el seu abast i donar accés a nous perfils i treballadors amb salaris inferiors a la prestació, afirma el col·legi.

Tot i les 122.305 persones beneficiàries segons les darreres dades disponibles, el Col·legi de Treball Social de Catalunya creu fermament que Catalunya segueix necessitant amb urgència l’aclariment de la forma d’aplicació i també dotar la Renda Garantida de Ciutadania de prou fons perquè pugui complir amb el que diu d’Estatut amb la màxima urgència.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*