Amb l’aigua al coll: famílies que no poden pagar els subministraments bàsics acumulen deutes de més de mil euros

L'Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que les companyies fan negoci amb drets fonamentals com l'aigua mentre hi ha famílies que acumulen deutes. Han ocupat les oficines d'Aigües de Barcelona per reclamar que condonin el deute de cinc famílies

Sònia Calvó
 
 
 
Cristina Garcia, una de les afectades, a les portes d'Aigues de Barcelona / SÒNIA CALVÓ

Cristina Garcia, una de les afectades, a les portes d'Aigues de Barcelona / SÒNIA CALVÓ

L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha ocupat aquest dimarts les oficines comercials d’Aigües de Barcelona per tal de demanar la condonació del deute acumulat de cinc famílies. Des de l’Aliança asseguren que són famílies seguides per Serveis Socials que estan en una situació de risc residencial que no poden assumir el cost de les factures acumulades.

La Llei 24/2015 estableix el principi de precaució com a eix bàsic de garantia dels subministraments de les llars catalanes. Malgrat això, segons ha explicat la portaveu de l’APE, Maria Campuzano, més de dos anys després de la seva entrada en vigor, la Generalitat i les companyies subministradores “han estat incapaces d’acordar els convenis que preveu la mateixa norma per tal que les companyies assumeixin a fons perdut els deutes de les famílies en situació de vulnerabilitat”. Per això, des de l’APE, es mostren preocupats perquè els convenis són “massa genèrics” i no recullen la condonació del deute de les famílies. 

Cristina García és una d’aquestes famílies afectades. Viu amb els seus quatre fills, tres dels quals són menors d’edat, en un pis al barri de la Salut de Badalona. García té un deute de més de 1.000 euros de factures d’aigua impagades des de poc abans del 2015, però com que cobra una ajuda de 645 euros, assegura que li és “impossible assumir” el deute acumulat. Ella rep ajudes i bonus per part d’Aigues de Barcelona i actualment paga les factures, però diu que “no és suficient”, ja que això s’aplica sobre les factures que vindran i no afecta als deutes anteriors. “Aquestes ajudes són pedaços, no mesures estructurals”, opina la portaveu de l’Aliança. Campuzano, en declaracions a Catalunya Plural, ha explicat que s’han reunit amb Aigües de Barcelona per intentar negociar però que no han arribat a cap acord i que, per tant, mantindran l’ocupació.

El cas de García no és únic. Des de l’APE han presentat quatre casos més de famílies que es troben en una situació similar, amb deutes contrets en una situació d’exclusió residencial acreditada per Serveis Socials i que, en la majoria dels casos, segueix sent vigent. “Aquestes situacions provoquen estrès i angoixa i afecten el benestar físic, mental i emocional de les persones afectades i els seus familiars”, ha explicat Campuzano. “El fet que la companyia segueixi reclamant aquests deutes és una estratègia de pressió que pot portar a les famílies a pagar encara que no puguin, arrossegant-los a què hagin de deixar de cobrir necessitats tan bàsiques com el menjar”, ha afegit la portaveu de l’entitat.

“Tenim molt clar que qui ha d’assumir el deute són les companyies amb els seus beneficis”, asseguren des de l’Aliança. Una xifra que, segon l’APE, ascendiria fins als 27,7 milions d’euros de benefici l’any 2016 a l’àrea metropolitana de Barcelona. “Si donem la gestió a una empresa privada que fa negoci amb la gestió d’un dret fonamental, com a mínim han d’assumir el deute de les famíles que no poden pagar” ha etzibat Campuzano.

Des de l’APE recorden que la pobresa energètica succeeix durant tot l’any, però que en dies com avui, amb temperatures mínimes per sota dels cinc graus a Barcelona, hi ha “molta més necessitat d’escalfar la casa” i, per tant, d’augmentar el consum energètic. Un fet que agreuja, encara més, la situació de les famílies que acumulen deutes amb les companyies subministradores. “A vegades tenen tanta por que augmenti el deute que directament no encenen la calefacció, encara que ho necessitin”, conclou Campuzano.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*