L’acampada dels sense sostre de plaça Catalunya manté el pols amb l’Ajuntament de Barcelona

L'Acampada x Drets es reuneix amb el consistori per exigir millores per als sense llar. "No s'havien llegit el nostre document", lamenten els sense sostre, que mantindran l'ocupació tot i que enfronten un desallotjament abans de Sant Jordi. La tinença de Drets Socials seguirà la interlocució amb ells, però no negociarà.

Yeray S. Iborra
 
 
 
L'acampada pels drets de plaça Catalunya | Sònia Calvó

L'acampada pels drets de plaça Catalunya | Sònia Calvó

Els sense sostre no marxaran de Plaça Catalunya. No ho faran com a mínim aquest dijous, després de no haver arribat a cap entesa amb l’Ajuntament de Barcelona. L’Acampada x Drets, que fa més de dos mesos que reivindica una República catalana amb “drets per a tots” i especialment per al col·lectiu sense llar (la formen unes 60 persones sense sostre), ha portat les seves peticions davant el consistori amb un resultat “decebedor”. “La sensació és que no s’havien llegit el nostre document”, ha explicat un dels portaveus del col·lectiu a aquest mitjà.

Davant la resposta de l’equip de la tinència d’alcaldia de Drets Socials, la decisió dels sense sostre ha estat seguir amb l’acampada, tot i que l’Ajuntament de Barcelona ja els va comunicar –després de realitzar tasques de neteja a la zona– que havien de desallotjar la plaça abans de Sant Jordi, data de grans aglomeracions. Però per anar-se’n, els sense llar volen propostes: “A on ens marxarem, a un parc? A un caixer?”, ha compartit el col·lectiu.

Si bé els sense sostre han comunicat a aquest mitjà que el consistori els ha ofert una reunió per desencallar la qüestió en les properes dues setmanes, fonts municipals han rebaixat l’oferta. L’Ajuntament assegura que “interlocutará” amb ells, com ha fet fins ara, però que “no negociarà”.

El consistori no vol entrar en un pols amb els acampats per les seves reivindicacions, que passen per destinar més recursos per evitar que cap persona dormi al carrer; albergs i llits no només durant l’hivern; la subvenció d’una T-Mes; o posar en marxa un pla de xoc basat en el Housing first (hotels per sense sostre). Així ho han recollit en un document.

L’Ajuntament de Barcelona ha explicat als sense llar que algunes de les seves peticions són “incompatibles” amb els protocols de treball dels professionals dels Serveis Socials (com la construcció de l’hotel per sense llar), però en canvi han pres nota d’altres d’elles i s’han compromès a estudiar-les: la flexibilització de l’accés al servei de dutxes en alguns dispositius municipals, per exemple. Altres de les reivindicacions del col·lectiu, simplement, diu el consistori, ja es duen a terme: “Part de les peticions ja són una realitat. La targeta de transport per a persones en risc d’exclusió es van començar a distribuir l’any 2017 i fins ara ja s’han donat més de 1.100 “.

Si bé el Govern d’Ada Colau va posar en marxa el 2016 el primer Pla de Lluita contra el Sensellarisme, elaborat al costat de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), i destina 35 milions d’euros per atendre els sense sostre, l’Acampada x Drets considera insuficients les mesures. “No hi pot haver cap al carrer. Ells no saben el que és dormir al ras. I no volem solucions per a nosaltres, sinó per al miler que passen el dia a la intempèrie en aquesta ciutat “, ha etzibat un portaveu dels sense llar.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*