La vaga dels treballadors de Cacaolat pren dimensió social pel suport de col·lectius ciutadans

Veïnes i veïns de Santa Coloma de Gramenet i tots els sindicats presents a l'empresa participen en actes solidaris amb els operaris en vaga indefinida. També s'ha fet una crida al boicot del producte que molts consumidors i establiments estan seguint, tot i la preocupació per les "conseqüències negatives per gran part de la plantilla", segons CCOO

Tomeu Ferrer
 
 
 
Piquet de treballadors a les portes de la factoria de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet foto: CCOO

Piquet de treballadors a les portes de la factoria de Cacaolat a Santa Coloma de Gramenet foto: CCOO

La vaga de les treballadores i treballadors de Cacaolat començada dijous 3 de gener comença a prendre una dimensió ciutadana. La protesta contra la intenció de la direcció de la companyia de canviar unilateralment les condicions de treball, alternat el calendari laboral, es manté i s’ha convocat com a indefinida. Després d’un cap de setmana de mobilitzacions aturant les activitats de l’empresa, ja són diversos col·lectius ciutadans, sindicals i polítics que han mostrat el suport als treballadors. Aquest sosteniment s’ha traduït en gestos com la visita dels Reis Mags de Santa Coloma de Gramenet als vaguistes, una concentració de veïns i veïnes a les portes de la fàbrica.

L’aturada, que es manté amb un seguiment total dels treballadors, aturant així la producció, es va convocar per evitar que els operaris hagin de treballar tots els festius de juny, juliol, agost, setembre i desembre. L’acció compta amb el suport de tots els sindicats presents a la factoria de Santa Coloma: CCOO, UGT, CGT i USOC. També hi han mostrat la seva solidaritat diverses associacions de veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet, que han proporcionat tendals per què els concentrats a la porta de la fàbrica puguin tenir aixopluc en aquestes jornades de fred.

Així, aquestes mostres de suport no són només per part d’entitats o a les portes i als piquets, sinó que han arribat als consumidors, alguns supermercats i establiments, que han decidit boicotejar la popular beguda mentre duri el conflicte. Son molts els bars que durant aquest cap de setmana han anat col·locant cartells en suport a les treballadores, avisant els clients que no hi podran trobar Cacaolat. Aquesta mesura, que ha estat aplaudida per molts, preocupa el comitè d’empresa que, en un comunicat, ha puntualitzat que aquest organisme no ha demanat “en cap cas el boicot a la marca, fet que pot ocasionar conseqüències molt negatives pel conjunt de la plantilla”, resa la nota feta pública per CCOO, sindicat que ostenta la presidència de l’esmentat organisme.

Juana Mari Lozano, presidenta del comitè d’empresa de Cacaolat, ha indicat al Diari del Treball que la decisió d’evitar el boicot a la marca ha estat presa de manera unànime pel comitè. “Volem agrair la solidaritat de molts bars i establiments. Ara bé, el que no ens sembla bé és que en els lineals d’algunes grans superfícies hagin aparegut pegatines als envasos en les que es demana el boicot, perquè això afecta la marca i pot afectar també l’estabilitat de la plantilla”, ha dit.

Ara bé, la postura del comité d’empresa, no és comuna a tots els grups ni sindicats que recolzen la vaga: fonts de CGT, també present al comitè, matisen que, si bé aquest organisme no ha cridat mai al boicot del producte, no troben necessari que s’emetin comunicats per a evitar aquesta acció, ja que en tot moment es fa de manera individual, afirmen.

Els motius rere la vaga

La societat propietària de Cacaolat, formada per accionistes de primer ordre al sector de l’alimentació: Cobega, envasadora de Coca Cola a Espanya, i Damm, ha endurit la política laboral de manera gairebé correlativa a l’esforç desenvolupat per recuperar i ampliar mercats per als productes de Cacaolat, segons han explicat fonts laborals.

Just produir-se la compra de Cacaolat, afectada per la fallida del grup Nueva Rumasa, de la família, Ruiz Mateos, la nova direcció va intentar fer una dràstica retallada de personal, que no va tirar endavant per l’oposició de la plantilla. Més tard es va acomiadar un dirigent sindical de CGT, just uns dies després d’acabar el seu mandat, cosa que, en ser recorreguda judicialment va donar la raó als treballadors i es va haver de reintegrar a la feina el represaliat. El tercer episodi és aquesta vaga, que es produeix en un moment de forta expansió de Cacaolat, amb la comercialització de variants del producte estrella; el batut de cacau.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*