La Universitat de Girona, “refugi de nou de les persones perseguides per l’Estat”

Estudiants de la Universitat de Girona s’han tancat a la Facultat d'Educació per protestar per les detencions efectuades dimecres per la policia espanyola. A més, han engegat una recollida de firmes per demanar a ADIF que retiri la denúncia per l'ocupació de les vies de l'AVE, l'1 d'octubre, que és el que, justament, investiga la policia

Oriol Puig
 
 
 
Una trentena d'estudiants han decidit aquest dijous continuar tancats de manera indefinida a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (UdG) | Sepc UdG

Una trentena d'estudiants han decidit aquest dijous continuar tancats de manera indefinida a la Facultat d'Educació i Psicologia de la Universitat de Girona (UdG) | Sepc UdG

Les 16 detencions efectuades per la Policia Nacional han posat en peu de guerra a l’associacionisme juvenil i estudiantil gironí. La detenció de dos estudiants a les portes de la Facultat d’Educació de la Universitat de Girona (UdG) ha tingut una resposta contundent i unànime. “La universitat serà altre cop el refugi d’aquelles persones perseguides per l’Estat, per la seva ideologia”, manté Carla Costa, portaveu de la Forja Gironès, que alhora va ser una de les detingudes durant l’operació indiscriminada de la policia espanyola.

Els estudiants, confinats en una de les aules de la Facultat de Lletres, han fet “una crida solidària” per fer una tancada indefinida a la UdG. Dimecres a la nit, desenes d’estudiants ja s’hi van quedar a dormir. L’objectiu és doble, per una banda és un acte de protesta contra “la repressió judicial, policial i política de l’Estat”, i, per l’altra, vol impedir que hi hagi una detenció més. Una noia, estudiant de la UdG es trobava en crida i cerca el mateix 16 de gener. El propòsit policial era que se sumés a la llista de detinguts, si bé no van poder trobar-la. És per això que, quan va conèixer la seva condició, els seus companys optaren per donar-li suport dormint a la Universitat amb ella.

#CaputxinadaUdG

La “caputxinada UdG” ha calat amb força en l’ambient dels estudiants gironins. “A la universitat, amb els nostres cossos al davant, impedirem l’entrada de la Policia Nacional, tal com vam fer l’1 d’octubre”, asseguren des del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). Per fer aquesta tancada indefinida, els estudiants s’han inspirat en altres estudiants que l’any 1966 van desafiar el règim franquista tancant-se al convent dels Caputxins de Sarrià.

Per això engeguem la #CaputxinadaUdG, una acció d’autodefensa i denúncia del règim del 78”, afirma Carla Costa. “És ben sabut que les comarques gironines són un punt neuràlgic del moviment independentista, que ha apostat i continuarà apostant per la desobediència civil no violenta”, explica la portaveu de la Forja Gironès. “Per aquest motiu ens hem proposat fer-nos forts a la universitat tot defensant les persones que encara no han estat atrapades per les urpes de l’Estat espanyol”, sosté. En aquest sentit, des de la SEPC i la Forja adverteixen que, “per molt que ens detinguin, no ens desviem dels nostres objectius i ens repleguem per plantar cara”.

Tancada indefinida

Així ho han decidit en dues assemblees celebrades al llarg del dijous després de participar en una xerrada anti repressió amb Montserrat Vinyet. Paral·lelament, els estudiants han posat en marxa una recollida de firmes de caràcter simbòlic, per tal de “mostrar el rebuig a les detencions” i exigir la retirada de la denuncia d’Adif, que és la que “ha provocat tots els fets que han ocorregut”. Els estudiants han recordat que les universitats són uns espais “on la policia no pot entrar” si no tenen permís del rector –en aquest cas, Quim Salvi– i per això creuen que és un espai “segur”.

Molts dels represaliats van ser precisament estudiants” han recordat. El rector de la UdG, Quim Salvi, ha lamentat la detenció d’estudiants i ha destacat que l’exercici del dret de manifestació i protesta és universal i a Catalunya “sempre s’ha dut a terme de forma pacífica i en defensa dels valors democràtics”. Per la seva banda, l’equip de govern de la UdG també s’ha posicionat sobre aquestes detencions, mostrant la seva “indignació” i donant suport a la tancada dels estudiants.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*