La revolució per Telegram

Des de la publicació de la sentència del procés, l’aplicació de missatgeria instantània Telegram no ha parat de guanyar usuaris que volen, sobretot, seguir la informació sobre les mobilitzacions a través dels seus canals. Els del Tsunami Democràtic i Anonymous Catalonia ja sumen centenars de milers de seguidors.

Victòria Oliveres
 
 
 
Anonymous Catalonia és un dels canals de Telegram que ha guanyat més membres en els darrers dies

Anonymous Catalonia és un dels canals de Telegram que ha guanyat més membres en els darrers dies

“Em vaig unir a Telegram poc abans que sortís la sentència del procés, perquè deien que seria a través d’aquesta aplicació per on anirien dient totes les accions de protesta que es portarien a terme”, explica la Magda a través d’aquesta app de missatgeria instantània. “Me la vaig descarregar en el moment de la publicació de la sentència per seguir el canal del Tsunami Democràtic, ja que uns amics em van passar l’enllaç”, diu el Joan. “Jo me la vaig baixar perquè volia rebre informació sobre les manifestacions i totes les mogudes que hi ha aquests dies i era la millor manera d’assabentar-me’n sense preguntar-ho als amics tota l’estona”, afegeix la Maria.

Ells només són tres dels usuaris que s’han descarregat Telegram als seus mòbils els darrers dies, però no estan sols. “Telegram està tenint el seu gran moment”, diu Miquel Pellicer, professor de Comunicació Corporativa i Relacions Institucionals a la Universitat Oberta de Catalunya. Segons ell, perquè “està ben plantejada en termes de privacitat i és molt flexible; permet fer més coses que Whatsapp, a qui fa una ferma competència”.

Les dades confirmen que aquesta aplicació està en auge. Entre el 20 de setembre i el 20 d’octubre d’enguany, l’aplicació Telegram s’ha descarregat 380.000 vegades a l’Estat espanyol, una xifra molt superior a les descàrregues dels mesos anteriors. De fet, durant el mateix període de l’any passat les descàrregues van ser la meitat, 187.000. I si ens remuntem a les mateixes dates de l’any 2017 – mentre es produïen les mobilitzacions davant la conselleria d’Economia i el referèndum de l’1-O – van ser cent mil menys que aquest any, 282.000 descàrregues.

Segons les dades facilitades per Sensor Tower Store Intelligence a aquest mitjà, el dia en què es va descarregar més Telegram va ser el 16 d’octubre, dos dies després de la publicació de la sentència, quan es van produir 32.000 descàrregues de l’aplicació a l’estat Espanyol. Per trobar una dada similar, cal tirar endarrere fins al 24 de setembre de 2017, quan es va descarregar 36.000 vegades en un sol dia.

Canals de Telegram com a plataformes de mobilització

Molts dels nous usuaris coincideixen amb un motiu per ser a Telegram: subscriure’s als canals que informen de convocatòries i fan seguiment de les mobilitzacions. Els canals són xats unidireccionals des d’on l’administrador pot enviar missatges a tots els seus subscriptors, però on aquests no poden contestar. “Utilitzo els canals per saber on i quan mobilitzar-me, així com per compartir aquestes convocatòries amb els amics i coordinar-nos per assistir-hi”, explica el Joan. D’altres els segueixen només per estar informats de què passa i alguns, fins i tot, per poder moure’s pel territori esquivant les mobilitzacions.

El canal de més èxit a Catalunya en aquests moments és, sens dubte, el del Tsunami Democràtic, el grup anònim que es defineix com “la resposta ciutadana a la sentència del Tribunal Suprem”. Aquest canal es va donar a conèixer el 2 de setembre, però va ser amb la publicació de la sentència el dilluns de la semana passada que va veure com creixia brutalment el nombre de persones que s’hi subscrivien. Dimecres passat, els administradors enviaven el missatge següent: “El Tsunami no para de créixer! Ja som més de 280.000 al canal de Telegram. Superant el canal més gran de les mobilitzacions de Hong Kong (amb una població similar)”. Una setmana més tard, ja han superat amb escreix aquesta xifra i, amb 370.000 seguidors (el triple que el dia abans de la sentència), són el quart canal de Telegram al món dins la categoria ‘politics’, només superats per un grup iranià i dos de russos, segons Telegram Analytics.

“En cada moment revolucionari o fet històric recent hi ha el predomini d’una aplicació per sobre les altres”, explica Pellicer. Durant els atemptats de París, el novembre de 2015, la xarxa predominant va ser Twitter (juntament amb Periscope, la seva aplicació de vídeos en directe) i durant l’intent de cop d’estat a Turquia, el juliol del 2016, va ser el moment de Facebook Live i Facebook, recorda el professor. Actualment, Telegram pot ser la xarxa principal, tant a Catalunya com a Hong Kong, on també va viure un boom l’estiu passat durant les mobilitzacions contra la nova llei d’extradició a la Xina

El canal del Tsunami Democràtic, però, no és l’únic que difon convocatòries i altres avisos relacionats amb les mobilitzacions independentistes. Canals com L’Alerta, CDR Catalunya o CatAvisos són alguns que fa temps que fan aquesta tasca de manera anònima. Per damunt de tots ells, però, hi ha un grup que ha viscut un boom de subscriptors: Anonymous Catalonia. El dia abans de la publicació de la sentència, 12.000 usuaris estaven subscrits a aquest grup. A dia d’avui, deu dies més tard ja n’hi ha 233.000, gairebé vint vegades més.

Anonymous Catalonia: el canal d’avisos que no para

“Lluitem per la llibertat d’expressió, la independència d’internet i de les xarxes de manera anònima. No volem que pensis com nosaltres, només volem que pensis”, diu la descripció del grup Anonymous Catalonia. El que els distingeix de la resta de canals i que explica, possiblement, el seu brusc creixement, és la quantitat de missatges que envia. Moltíssims missatges. En forma de text, foto, vídeo, enllaços o reenviant missatges d’altres grups. Cada dos, tres o deu minuts. Només en comptades ocasions ha passat més de mitja hora entre missatge i missatge, i cobreixen el que passa des de les vuit del matí fins entrada la matinada.

“Tinc els canals silenciats perquè si no no hi ha qui treballi ni qui visqui! Però els consulto bastant sovint”, diu l’Héctor, un altre dels nouvinguts en aquesta xarxa social. Els missatges d’aquest canal van des de convocatòries de mobilitzacions fins a un detallat seguiment de l’evolució d’aquestes, dels talls de carreteres i de les posicions dels cossos de seguretat. També publiquen imatges i vídeos d’actuacions policials.

Tota aquesta informació la reben dels mateixos seguidors a través del bot TardorCalentaBOT, un altre tipus de xat a través del qual els usuaris poden enviar missatges, imatges i vídeos, segons descriuen, “relatius a la seguretat ciutadana”. Els administradors del grup, però, no especifiquen si aquesta informació després es verifica o es publica directament.

Intercalats amb els missatges informatius, el canal Anonymous Catalonia també difon missatges gens objectius. Anima a la gent a participar en les mobilitzacions, dona consells en cas de ser detingut i, fins i tot, donen idees als manifestants (“Seria l’òstia, ara que han blindat Interior i no deuen tenir més tanques, que els CDR canviessin el punt de trobada a l’últim moment”, deia aquest dimarts).

També fa especial èmfasi en la configuració de privacitat de l’aplicació, un dels motius pel qual molts usuaris trien Telegram. “No he compartit els contactes amb l’app i he posat gairebé tots els nivells de privacitat”, explica el Roger, un dels nous usuaris que segueix els consells d’Anonymous. Miquel Pellicer està d’acord en el fet que l’aplicació ofereix més seguretat que d’altres com Whatsapp. “Per exemple, permet no vincular usuari a número de telèfon”, explica.

Des del canal, també recomanen als seus seguidors que incorporin altres mesures de seguretat que permet Telegram. Per exemple, que activin un codi alfanumèric específic per accedir a l’aplicació i que desactivin les notificacions a la pantalla bloquejada, per impedir d’aquesta manera que ningú tingui accés a les seves converses.

El paper dels mitjans davant l’auge dels canals de Telegram

“Utilitzo Telegram per estar informat al moment sense el biaix dels mitjans de comunicació tradicionals”, diu el Roger. “Per treure les meves conclusions de la violència sobre els aldarulls”, afegeix el Gerard. “Per estar al dia de vídeos que no circulen pels mitjans de comunicació”, explica la Rita. Els nous usuaris de Telegram expliquen que, mentre abans s’informaven de les mobilitzacions i les informacions d’última hora a través dels mitjans de comunicació o d’amics i sindicats, ara consideren més eficaç la immediatesa dels canals de Telegram.

“Als mitjans els hi està costant molt fer un seguiment exhaustiu de les mobilitzacions”, diu Miquel Pellicer. “Però crec que han de seguir fent la seva feina, amb una objectivitat honesta”, afegeix. Per al professor, la verificació de continguts ha de ser una peça clau que diferenciï el paper del periodisme, mentre que els “mitjans hipereditorialitzats” només juguen en contra de la professió.

“Al final, els canals com el d’Anonymous no estan fent periodisme, és propaganda política, de la mateixa forma que ho fan els governs de la Generalitat i l’espanyol”, diu Pellicer. “Però així i tot, jo sóc el primer que utilitza aquest canal per saber on estan els incidents. Que hi posen més pa que formatge? Segurament sí, però en la majoria de casos no menteixen”, afegeix. La paradoxa de tot plegat, creu, és com uns moviments que no expliquen res de qui tenen al darrere aconsegueixen generar aquests alts nivells de compromís.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*