La presència de dones recula al nou Govern Torra, de cinc es passa a tres

Quim Torra i el seu nou executiu no només suspenen en paritat, sinó que la presència de dones a les conselleries s'empetiteix de nou: de cinc conselleres a l'últim Govern de Carles Puigdemont es passa a tres (de tretze) al de Torra, la xifra estàndard els darrers vint anys.

Catalunya Plural
 
 
 
Pressa de possessió de del president Quim Torra | Govern de la Generalitat

Pressa de possessió de del president Quim Torra | Govern de la Generalitat

Està per veure l’acció de govern que desenvolupin Quim Torra i el seu nou executiu en qüestions de gènere. Però després de l’anunci dels noms del seu equip aquest dissabte, el 131è president de la Generalitat no només suspèn en paritat (com ho han fet tots els Governs anteriors), sinó que fa recular la presència de dones a les conselleries. De cinc conselleres a l’últim Govern de Carles Puigdemont l’any 2017 es passa a tres (de tretze) al de Torra, la xifra estàndard els darrers vint anys.

Només Elsa Artadi (Economia), Ester Capella (Justícia) i Teresa Jordà (Agricultura) disposaran de conselleria al nou Govern Torra; a l’executiu de Puigdemont, amb quince conselleries, hi havia Meritxell Borràs, Meritxell Ruiz, Neus Munté, Clara Ponsatí i Dolors Bassa.

La resta de consellers de Torra seran homes. Entre ells, els restituïts Jordi Turull (Presidència) i Josep Rull (Territori i Sostenibilitat). També repetirà Toni Comín (Sanitat), que ja havia expressat el seu desig de reprendre la tasca. De polítics a l’exili també assumirà noves responsabilitats Lluís Puig (Cultura).

La resta de conselleries, totes elles amb noms i cognoms masculins, les ocuparan Ernest Maragall (Exteriors); Pere Aragonès (Economia); Miquel Buch (Interior); Josep Bargalló (Ensenyament); Chakir El Homrani (Afers Socials); i Jordi Puigneró a Polítiques Digitals i Administració Pública, una nova àrea ideada per l’equip de Quim Torra.

El ‘club de les tres conselleres’ s’engreixa

D’aquesta forma, el Govern de Torra passarà a formar part del ‘club de les tres conselleres’, la xifra més comuna ens els executius de la Generalitat des de finals dels anys noranta i principis dels dos mil. Amb l’últim Govern de Jordi Pujol, de l’any 1999, van arribar tres conselleres: Irene Rigau, Carme Laura Gil i Núria de Gispert. Cal destacar que la primera consellera a la Generalitat havia entrat al Palau de la Generalitat només set anys abans, Maria Eugènia Cuenca al 1992.

Amb el tripartit la xifra s’eleva a quatre dones. El primer Govern de Pasqual Maragall (2006) ja el formen Marina Geli, Montserrat Tura, Caterina Mieras i Anna Simó. També van ser quatre amb José Montilla. Artur Mas, a l’any 2012, torna a reduir el número a tres, una xifra que hereda Carles Puigdemont quatre anys després en el seu Govern provisional de 2016, que acaba passant a cinc un any després.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*