La pobresa podria estar a l’origen de l’incendi de l’Hospitalet de Llobregat

Arran de l'incendi que ha acabat amb la vida d'una dona i els seus dos fills aquest matí a l'Hospitalet de Llobregat, recuperem una sèrie d'articles que ens parlen de les conseqüències de la pobresa sobre la vida de les persones, sobretot dones.

Redacció
 
 
 
El carrer de la Riera Blanca de l'Hospitalet de Llobregat, on s'ha produït l'incendi | Google Street View

El carrer de la Riera Blanca de l'Hospitalet de Llobregat, on s'ha produït l'incendi | Google Street View

A quarts de set del matí arribava l’alerta als bombers que s’havia declarat un incendi en un habitatge del número 140 del carrer Riera Blanca de l’Hospitalet de Llobregat, a la quarta planta d’un total de sis a l’edifici. Unes hores més tard, els bombers comunicaven que tres persones hi havien mort i dues més havien estat evacuades a l’Hospital Sant Joan de Déu, afectades de caràcter lleu. Les víctimes mortals han sigut una dona i els seus fills, de 3 anys l’un i de pocs mesos l’altre. L’àvia i una tieta dels menors són les que han hagut d’estar ateses per inhalació de fum. Totes cinc i una persona més residien juntes en aquest petit pis.

L’alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha explicat que s’apunten “a la sobrecàrrega d’un lladre com a causa”, en una piulada on també lamentava “la pitjor de les notícies”. De totes maneres, el Conseller d’Interior, Miquel Buch, ha remarcat que “no es pot confirmar” la causa de l’incendi i ha precisat que el Mossos d’Esquadra han “obert investigació per tal de determinar-ne les circumstàncies”.

Els riscos de viure en situació de pobresa

Tot i que el primer tinent d’alcalde de L’Hospitalet de Llobregat, Francesc Belver, ha descartat que es tracti d’un cas de pobresa energètica, ja que “la llum no estava punxada, tenien contracte de lloguer i els subministraments donats d’alta”, els bombers han explicat que es tractava d’un pis de dimensions reduïdes amb molts mobles, matalassos i altres materials inflamables – els necessaris per fer possible la vida de sis persones. Era, per tant, un habitatge sobrecarregat.

El seu incendi ha recordat lamentablement el que fa poc més de tres mesos va acabar amb la vida de tres persones i va deixar una trentena de ferits al barri de Sant Roc de Badalona. Aquell sí que va ser un cas de pobresa energètica, un incendi provocat per una sobrecàrrega per tenir la llum punxada. De totes maneres, els bombers demanaven no criminalitzar les víctimes de l’emergència habitacional i energètica, tot recordant que “és més fàcil punxar la llum que ser atès a serveis socials”.

Un dels bombers d’aquesta ciutat, Antonio del Río, denunciava la manca de protocols que tenen per alertar de casos de vulnerabilitat. “Fins que algun ajuntament no s’atreveixi a relacionar un incendi amb la pobresa energètica no podrem buscar solucions”, explicava.

El risc afegit de ser dona

El cas de l’Hospitalet de Llobregat és paradigmàtic de l’agreujant que suposa ser dona en situació de pobresa. Un informe de la PAH i l’APE posava l’octubre passat l’accent en el greuge comparatiu que viuen les dones en situacions de risc de pobresa. Aquesta situació encara és més extrema en el cas de les famílies monoparentals, que representen un terç de les famílies que es troben en risc de pobresa. A més, 4 de cada 5 estan encapçalades per dones, com ens recordava fa només uns dies la directora general de la Fundació Surt, Sira Vilardell, en l’article “Monoparentalitat i vulnerabilitat”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*