La meitat dels habitants de Catalunya viuen en municipis governats per una dona

Tot i que a les grans ciutats – de més de 30.000 habitants – hi ha un 47% d’alcaldesses, que fan que tenint en compte el número total d'habitants de Catalunya la quota de gènere gairebé es compleixi, si mirem les ciutats mitjanes i els pobles més petits les dones no arriben a ocupar un quart de les alcaldies

Victòria Oliveres
 
 
 

3,7 milions de catalans tenen, des de dissabte passat, dones al capdavant de l’alcaldia dels seus pobles i ciutats. Per contra, els altres 3,8 milions viuen en municipis on són homes els qui encapçalen els consistoris. Que dones com Ada Colau, Núria Marín, Núria Parlon i Marta Madrenas segueixin sent les alcaldesses de grans ciutats com Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Girona respectivament contribueix a aquestes xifres.

Però també hi influeixen les noves alcaldesses Marta Farrés, a Sabadell, i Lídia Muñoz, a Sant Feliu de Llobregat, que han fet que una dona obtingui per primer cop l’alcaldia a les seves ciutats.

La foto canvia, però, si mirem en detall el nombre d’alcaldies a Catalunya: només un 23% seran ocupades per dones en aquesta propera legislatura. Dels 947 ajuntaments catalans, 217 estaran encapçalats per una dona, mentre que els 730 restants ho estaran per un home.

I és que les desigualtats de gènere són diferents arreu del territori. En les grans ciutats – de més de 30.000 habitants – hi ha un 47% d’alcaldesses, mentre que a les ciutats mitjanes i els pobles més petits les dones no arriben a ocupar un quart de les alcaldies (les alcaldesses són dones en un 22% dels casos).

El percentatge de dones alcaldesses és fins i tot menor al de dones que es van presentar com a caps de llista a les eleccions, que eren un 29%. En l’anàlisi per gènere dels alcaldables que va realitzar aquest mitjà ja s’apuntava que hi havia menys dones als llocs de sortida en els pobles més petits. Amb els governs conformats, però, les diferències han incrementat encara més.

Els Comuns, el partit amb més dones alcaldesses

Pel que fa a la distribució de gènere dins els partits, destaca que la meitat dels consistoris que governen els comuns i les seves confluències tenen una dona com a alcaldessa (7 de 14 ajuntaments). Les dones encapçalen un 35% dels ajuntaments governats per la CUP (6 de 17), un 24% en el cas dels que governen tant ERC (85 de 353) com el PSC (21 de 87), i un 20% en el cas dels ajuntaments de JxCat (73 de 362). Per últim, l’únic ajuntament que ha quedat en mans del PP té un home com a alcalde (a Pontons).

Si vols conèixer al detall qui governa a cada municipi, passa el cursor per sobre del seguent mapa on hem ajustat la mida dels municipis al nombre d’habitants.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*