La llei catalana contra els desnonaments, vigent després de dos anys de suspensió pel Tribunal Constitucional

Després que el Govern del PP presentés un recurs d’inconstitucionalitat, la llei contra la pobresa energètica i l’emergència habitacional torna a estar totalment recuperada i garantirà l’habitatge en casos de desnonaments i la cessió de pisos buits de la banca a les administracions per a destinar a lloguer social

Sandra Vicente
 
 
 
Fotografia de archivo (eldiario.es)

Fotografia de archivo (eldiario.es)

El Govern de la Generalitat i el de l’estat espanyol han signat l’acord per retirar el recurs d’inconstitucionalitat contra algunes parts de la llei 24/2015, més coneguda com a Llei Catalana contra els Desnonaments. Els articles que van ser impugnats el maig del 2016 pel govern del Partit Popular feien referència a l’emergència habitacional i garantien les “eines fonamentals per acabar amb els desnonaments i augmentar el parc de lloguer social”, apunten des de la PAH.

Així, després de dos anys de suspensió, el Govern socialista de Pedro Sánchez -que va ser durament pressionat pel grup promotor de la Iniciativa Legislativa Popular de la que va néixer la llei- ha reestablert la 24/2015 com ja va anunciar que faria estant a l’oposició. “Davant la situació d’emergència en que Catalunya lidera el rànquing de la vergonya, amb 61 desnonaments diaris i 2.000 famílies en llista d’espera a les meses d’emergència, ens hauria hagut de ser més senzill poder recuperar la llei”, asseguren des de la PAH.

Així, recuperar efectivament tots els articles de la Llei de la ILP -que va ser signada per més de 150.000 persones- suposarà:

  • Oferta de lloguer social obligatori per garantir un habitatge en desnonaments d’hipoteca i lloguer de grans propietaris
  • Cessió obligatòria d’habitatges buits de bancs i fons voltor a les administracions per a lloguer social
  • Mediació entre la banca i persones deutores com a mesura contra el sobreendeutament. La PAH, però, continuarà exigint “dació en pagament i cancel·lació de deutes als bancs i al Congrés a través de la Ley de Vivienda de la PAH”, afirmen
  • Obligació de reallotjament per part de les administracions

Pel que fa a les mesures contra la pobresa energètica i els talls de subministrament, cal recordar que en cap moment no van ser impugnades pel PP, motiu pel qual les llars vulnerables tenen garantits els subministraments bàsics, però “cal insistir en que se signin els convenis i que les empreses siguin les que assumeixin els deutes”, recorda la PAH. Així, amb la recuperació de les mesures contra l’emergència habitacional, la llei 24/2015, que va ser aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya, torna a estar totalment vigent.

“Aquesta important fita ha estat possible gràcies a les persones que cada dia estan a peu de carrer aturant desnonaments, a les que posen el temps i el cos per garantir els drets, a les juristes que creuen que les lleis injustes s’han de canviar i a les 150.000 persones que van signar la ILP”, agraeixen des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*