La llarga marxa del president Torra

No hi va haver cap full de ruta. No va explicar quines polítiques concretes pensa dur a terme a partir d'ara, potser perquè ho deixa per fer-ho d'aquí a poques setmanes al Parlament, quan es faci el debat de política general

Montse Melià
 
 
 
El president Quim Torra durant la seva compareixença al TNC | Generalitat de Catalunya

El president Quim Torra durant la seva compareixença al TNC | Generalitat de Catalunya

Convocar un referèndum pactat no és excloure ningú, perquè tothom té el mateix dret a votar i cada vot val igual. Una altra cosa és que el discurs que el president de la Generalitat, Quim Torra, va pronunciar al Teatre Nacional anés adreçat bàsicament als seus, als independentistes amb apel·lacions als republicans. Als seus els va anunciar la convocatòria d’una “marxa pels drets civils i socials” fins que es faci pública la sentència als polítics empresonats. Així plantejada, pot ser una marxa força llarga, tenint en compte que no es preveu que la sentència es faci pública abans dels primers mesos de l’any que ve. Una marxa que no se sap en què consistirà, però que és fàcil preveure que el plantejament és que la manifestació de la Diada en sigui el tret de sortida.

Per tant, el que va fer el president Torra és una crida a la participació en la manifestació de la Diada. El punt àlgid de l’arenga, però, va ser quan després de demanar la implicació de la ciutadania en les mobilitzacions dels mesos vinents (11-S, 1-O i 3-O) va reclamar “llibertat o llibertat”, recordant així la frase de Puigdemont del 2016: “referèndum o referèndum”.

La conferència de Torra va acostar posicions amb els seus socis d’ERC. L’aposta pel diàleg, la confirmació que no tornarà a convocar un referèndum “il·legal” i el seguiment, en definitiva, de la línia argumental defensada per Oriol Junqueras en els darrers temps deixen clar que el contingut de la seva intervenció ha estat pactada entre els dos socis. Això pot ajudar a pacificar en part la política catalana. Al menys la del món sobiranista.

La crida als republicans catalans no independentistes i també als republicans del conjunt d’Espanya s’inscriu en la necessitat de bastir ponts amb els quals també aposten per un referèndum pactat, ja que estan en contra de l’empresonament dels polítics catalans i, sobre tot, perquè diu que vol aprovar els pressupostos amb els Comuns, potser per si de cas els de la CUP decideixin no donar-los suport.

No hi va haver cap full de ruta. No va explicar quines polítiques concretes pensa dur a terme a partir d’ara, potser perquè ho deixa per fer-ho d’aquí a poques setmanes al Parlament, quan es faci el debat de política general. En aquest sentit, la conferència, on semblava que s’havien de desvetllar grans actuacions a partir d’ara, va decebre les expectatives que s’havien creat.

La seva crida al diàleg amb el govern central és cert que parteix de la negativa a obrir novament la via de la desobediència, però també va dir que no acceptaria una sentència que no fos absolutòria pels polítics empresonats. Tenint en compte que això es força improbable, Torra està dient que farà alguna cosa en concret? Pot ser que pensi a convocar eleccions, però també pot ser que pensi en alguna altra mesura, que, va dir, decidiria el Parlament en el seu moment.

En definitiva va ser una conferència amb picades d’ullet cap a sectors diferents i, al final, quan es vol agradar tothom, s’acaba no agradant del tot a ningú.

Montse Melià
Sobre Montse Melià

Montserrat Melià ha estat redactora de política a la seu de RNE Barcelona, redactora de política al congrés dels diputats a Madrid. Cap d’informatius de RNE-Catalunya i directora de RNE—Catalunya. Actualment és membre de Consell d’Informatius de TVE-Òrgan de control de la neutralitat, pluralitat i diversitat als informatius de TVE. Imparteix tallers al Màster gènere i comunicació de la UAB. Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*