La investidura impossible

És molt positiu que es desencalli la investidura perquè això vol dir que hi haurà un govern que podrà prendre decisions i decisions positives per tothom, que bona falta fa

Montse Melià
 
 
 
Compareixença de Roger Torrent al Parlament de Catalunya | @rogertorrent

Compareixença de Roger Torrent al Parlament de Catalunya | @rogertorrent

Poc a poc es va obrint pas a Junts per Catalunya l’acceptació que Carles Puigdemont no podrà ser investit de cap manera, ni telemàtica, ni per persona interposada ni tampoc presencial, com a president de la Generalitat. És comprensible que els hagi costat, que els estigui costant, adonar-se que malgrat que es va poder presentar i que probablement és el candidat natural dels independentistes, la legislació espanyola no li permet ser elegit, a no ser que es presenti al Parlament moment en el qual molt probablement serà detingut per ordre del jutge del Tribunal suprem. Sembla que oblidin que la política és, en bona part, l’art d’allò que és possible i la investidura de Puigdemont no ho és perquè el govern central ha dit que s’hi oposarà adoptant tota mena de mesures legals i judicials.

Ara el que estan buscant entre JXC i ERC és una sortida honorable per Puigdemont que ja veurem si la poden mantenir, perquè l’ha curtcircuitat el govern central i perquè en el moment en què hi hagi un govern constituït, el dia a dia, farà que tothom el visualitzi com tal i es vagi oblidant dels de Brussel·les. Encara que, vés a saber! No sabem ni quina mena de govern es constituirà ni qui serà el president, o presidenta. Pel que diuen les forces independentistes tenen força enllestida la composició del nou executiu. Han dit que el nombre de conselleries no variarà i que serà paritari, en el sentit del gènere i de la representació dels dos partits: JXC i ERC.

S’ha dit, això almenys és el que es va aprovar al Senat, que l’aplicació de l’article 155 decaurà en el moment que hi hagi un nou govern formalment constituït però i els comptes de la Generalitat?, continuaran en mans de l’executiu del PP? El desitjable seria que no, que fos el departament de finances de la Generalitat qui pogués tornar a gestionar el pressupost públic català. Això, ara per ara, es força dubtós perquè la intervenció dels comptes públics catalans és anterior a l’aplicació del 155 i no és gens descartable que el govern central es faci el ronso i intenti retardar aquest retorn el màxim possible. I sense poder gestionar els diners un govern ho té molt difícil per governar.

Però no avancem esdeveniments de moment és interessant i positiu que es desencalli la investidura perquè això vol dir que hi haurà un govern que podrà prendre decisions i decisions positives per tothom (esperem), que bona falta que fa. Perquè de negatives ja se’n prenen prou. Retallada de subvencions, programes i convenis aturats, nomenaments també aturats, etc. I això que els alts funcionaris de l’Estat que estan gestionant el 155 diuen que només han trobat col·laboració per part dels funcionaris catalans. Tot i això el clima polític costarà molt que torni a la normalitat perquè l’abisme entre uns i altres és massa gran.

A Catalunya, a la societat en general, hi ha clarament dos bàndols, el dels que es declaren independentistes i el dels que es diuen unionistes, malgrat que es porta tot plegat força dignament. El que no són tan dignes són les diferències entre les forces polítiques, quan són els que haurien de predicar amb l’exemple, i que a alguns els porta a faltar el respecte més essencial. Sense anar més lluny la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaria, va etzibar en seu parlamentària a Joan Tardà, “¿tanto les cuesta sacrificar a un catalán?” No és difícil d’imaginar la reacció mediàtica canviant catalán per español.

Montse Melià
Sobre Montse Melià

Montserrat Melià ha estat redactora de política a la seu de RNE Barcelona, redactora de política al congrés dels diputats a Madrid. Cap d’informatius de RNE-Catalunya i directora de RNE—Catalunya. Actualment és membre de Consell d’Informatius de TVE-Òrgan de control de la neutralitat, pluralitat i diversitat als informatius de TVE. Imparteix tallers al Màster gènere i comunicació de la UAB. Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*