UNA SÈRIE DE CATALUNYA PLURAL: LLARGA VIDA A LES LLIBRERIES!

La Inexplicable, o com trobar la felicitat en els llibres

Glòria Arquillo i Anun Jiménez van obrir la llibreria 'La Inexplicable', al cor del barri de Sants, fa un any i mig. Ara, "et trobes lectors pel carrer i et diuen que aquell llibre que els vas recomanar és fantàstic. Per això ens vam fer llibreteres! Mai havia tingut una feina en què fos feliç", explica la Glòria, satisfeta.

Anna Boneta Palacín
 
 
Glòria Arquillo (a l'esquerra) i Anun Jiménez (a la dreta), les propietàries de La Inexplicable | Foto: Pol Rius

Glòria Arquillo (a l'esquerra) i Anun Jiménez (a la dreta), les propietàries de La Inexplicable | Foto: Pol Rius

Llibreria: “Establiment on es venen llibres”, segons Wikipèdia.

Llibreria: “Espai de paraula”, “aparador de cultura”, “centre d’agitació cultural”, segons els llibreters i llibreteres.

A Catalunya, el 2016, es van obrir 33 llibreries i se’n van tancar 11. El 2017 se’n van obrir 22 i 6 van tancar… Al contrari del que podria semblar en temps de vendes en línia, llibres electrònics i audiollibres, encara hi ha qui aposta per una de les professions més antigues i prestigioses, la de vendre llibres de paper.

Catalunya Plural publicarà els dies vinents una sèrie de reportatges dedicats a les llibreries dels barris de Barcelona. Aquest recorregut i les converses amb les persones que les han creat formen un retaule molt particular. Algunes amb 40 anys d’història, d’altres amb la pintura de les parets encara fresca, però totes elles amb un objectiu comú: reivindicar la professió de llibreter@.

Vingudes del món de la cooperació internacional, companyes de feina durant 12 anys, lectores i amb ganes de fer un gir a les seves vides laborals que començaven a ser monòtones, Glòria Arquillo i Anun Jiménez descobreixen un bon dia una pàgina a internet que les incita a començar ‘El Repte literari’. “Et proposava llegir 24 llibres a l’any dividit per categories: llegir un llibre d’una autora africana, un llibre d’algú que hagués nascut el mateix dia que tu, un llibre amb la tapa blava, un llibre escrit en una llengua de menys d’un milió de parlants, i així fins a 24 categories. Cada dos mesos ens reuníem a casa d’una, fèiem un sopar, un vinet i xerràvem de llibres. Els amics ens preguntaven, amb sorpresa per part nostra, on s’havien d’apuntar per participar-hi.” Ho explica, molt vivencialment, Glòria Arquillo.

Aquest fet particular i d’entreteniment els va fer adonar-se’n que podien anar més enllà. “Vam pensar que podríem fer alguna cosa per oferir-lo a biblioteques, centres cívics, i d’aquí que vam fer el salt a plantejar-nos obrir una llibreria”. Una amiga que havia rebut una herència les va animar que obrissin la llibreria. “Munteu-la, jo estic disposada a posar-hi diners.” Tot i que al final no en va posar, “aquell dia vam fer el clic”, gesticula Glòria Arquillo quan recorda com va néixer la llibreria La Inexplicable, ara fa un any i cinc mesos, “tot i que un any i mig abans d’obrir ja estàvem donant voltes al projecte”.

Mentrestant, Glòria i Anun es van assabentar que la Universitat de Barcelona feia un Postgrau, a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació, de Gestió de Llibreries, alhora van fer un pla d’empresa, l’Anun va acabar capitalitzant l’atur, la Glòria tenia un pla d’estalvis des que era jova, van demanar un crèdit a Acció Solidària contra l’atur, van fer els números, va semblar que quadrava, van crear una cooperativa… “I aquí estem”, diu Glòria Arquillo acabant el que sembla ser una enumeració de fets, mentre recorre la mirada al llarg de la llibreria.

“A la llibreria no llegeixes, no tens temps, això és un negoci, a final de mes tenim un lloguer i hem de pagar les factures, per tant, això ha d’anar bé, els números t’han de quadrar i has de poder viure d’això. La part romàntica… Vénen clients petits, nens que et diuen que és la millor llibreria del món i s’asseuen a la zona infantil i es posen a llegir poesia. Et trobes la gent pel carrer i et diuen que aquell llibre que els vas recomanar és fantàstic i et dius: “Per això ens vam fer llibreteres!”. Mai havia tingut una feina en què fos feliç”, diu Glòria, satisfeta.

Les parets d’obra vista i un terra clar que dona pulmó a l’espai | Foto: Pol Rius

“Un llibreter fa poc que compartia per Twitter un cas: ‘M’estic 20’ recomanant uns llibres a un client i quan acaba em diu, “gràcies ja me’ls compraré a Amazon”‘”. Vivim en el segle que vivim i en el món que ens toca i pretendre enfrontar-te a Amazon és com si tens una botiga de barri i pretens fer-li la competència a Inditex…” argumenta la Glòria. “Es tracta que a les llibreries, als espais físics del barri, hi passin coses que a Amazon no poden passar -clubs de lectures, recomanacions, recitals de poesia, conta contes per infants…- perquè la gent hi entri i comparteixi. Aquí, a La Inexplicable, tenim un club de lectura amb infants de 7 a 9 anys que no es coneixien entre ells i s’estan fent amics i parlen de llibres, o després d’un recital de poesia anem al bar del davant amb els poetes i el públic i fem una cervesa. Aquest caliu, aquest intercanvi humà, és difícil que passi a internet.”

“Som i volem ser una llibreria de fons i ens considerem una llibreria literària, que apostem a més per edicions de qualitat. Els nostres llibres són triats un a un, mirant les editorials, catàleg de distribuïdor… hi ha editorials en què confies cegament i que saps que l’encertaràs, sobretot editorials petites, que publiquen el que volen publicar i s’ho treballen moltíssim, tracten els textos amb molta cura i hi ha una feina d’edició, traducció i fins i tot la qualitat del paper… i després els temes. En la part d’assaig, feminisme o la secció infantil no volem tenir certs llibres. No tenim allò que no volem tenir”, diu fermament Glòria Arquillo. “Setmanalment surten molts llibres, seguim altres llibreries per xarxes, editorials, parlem amb altres llibreters/es, veus qui surt als mitjans i t’ajuda a saber si tindrà molta promoció o gens, i llavors saps que tu hauràs de fer més una feina d’acompanyament, de consell, sobretot en llibres d’editorials petites que no tenen al darrere una gran empresa que els hi faci una campanya de màrqueting”, explica la Glòria.

La percepció sobre si la gent llegeix o no, sembla que ha canviat en positiu des que és llibretera, tot i que reconeix que potser no llegeix el suficient com a ella li agradaria, comenta amb un to distès. Posa l’exemple d’una visita que van tenir fa uns dies d’un grup de 1r i 2n d’ESO de l’Escola Joan Pelegrí, del barri de Sants, nois i noies molt lectors, però el grup era de 23 alumnes d’una escola que té sis línies… I es confirma que hi ha un buit a partir de 14-15 anys. “No podem negar que els joves tenen moltes influències visuals: Netflix, sèries, youtubers, concursos de TV, el mòbil… i hem de saber conviure amb les noves tecnologies”. El còmic juvenil o infantil per exemple, és una manera d’enganxar-los a llegir, no oblidem que és una generació que ha nascut amb una pantalla a la mà, puntualitza Glòria Arquillo.

“Tot i això, Sants és un barri lector”, diu. En llibre infantil, el català és l’idioma que més es ven. Les dones d’entre 35 a 50 anys són les clientes per excel·lència, bàsicament de narrativa, poesia i quant a participació en les activitats, “tot i que està comprovat que els homes llegeixen més, però altre tipus de lectura: diaris, revistes…”.

En una de les parets, el peix globus, que enlaira una equilibrista, que sembla una dona però amb cara d’home | Foto: Pol Rius

La Inexplicable es troba al número 78 del carrer Galileu, al cor del barri de Sants. El local fa cantonada i això fa que el seu interior sigui més lluminós. Setanta metres quadrats molt ben aprofitats. “Nosaltres creiem que una llibreria no ha de tenir magatzem, el magatzem ha de ser la mateixa llibreria. Llibre amagat, llibre no venut”, recita la Glòria, com si es tractés d’una dita. Les parets d’obra vista i un terra clar que dona pulmó a l’espai. A mà esquerra una lleixa correguda de punta a punta de paret, on en primer lloc trobes la novel·la negra, seguit de la novel·la gràfica, la narrativa en català, castellà i traducció, i poesia. Aquesta última ha anat guanyant terreny. L’altre gènere que va en augment també és la novel·la gràfica. Glòria Arquillo cita com a espectacular La mala estrella de Barbara Baldi, editat per Norma.

En una de les parets, hi ha el logotip, de mida considerable i molt vistós. “El nom de La Inexplicable, juga amb el fet que tothom et diu que estàs boja, és inexplicable que muntis una llibreria, i com un lloc que està ple de llibres que expliquen coses, es digui La Inexplicable, aquesta mena de contradicció ens agrada, té un punt… i el logotip, el vam deixar en mans d’un amic, Albert Carreras, que és dissenyador gràfic. El peix globus, que enlaira una equilibrista, que sembla una dona però amb cara d’home, tot plegat és molt inexplicable, molt oníric… no ho sé explicar…” conclou amb mitja rialla Glòria Arquillo.

Recomanació de tres llibres

  • Cuentos escogidos, de Shirley Jackson, editat per Minúscula i traduït per Paula Kuffer. Són contes curts que no et deixen indiferent.
  • 155. Simón Radowitzky. Novel·la gràfica editada per Norma Comic sobre la vida de Simón Radowitzky. Il·lustrat i guionitzat per Agustin Comoto, que hi va dedicar sis anys, quatre dels quals investigant i documentant-se.
  • I de narrativa poètica: Saturno, d’Eduardo Halfon, editat per Jekyll & Jill, una editorial petita que fa meravelles, i Te me moriste, de José Luís Peixoto, editat per Minúscula. Aquests dos llibres els recomanem llegir-los junts…

Llarga vida a les llibreries!

Una sèrie de Catalunya Plural

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*