La importància del lateral

D'aquesta manera Google no té cap mena de pietat a l'hora de cancel·lar el passat per a crear una espècie d'etern present urbà. El mateix succeeix amb l'avinguda Gaudí. La seva actual estètica es troba com congelada al temps, tan sols alterada pels ramats d'entusiastes turistes del temple gaudià i ansiosos per a menjar paella a les sis de la tarda, quan és més indigesta i saborosa

Jordi Corominas i Julián
 
 
 
Edificios a los laterales de la Avenida Gaudí | Jordi Corominas

Edificios a los laterales de la Avenida Gaudí | Jordi Corominas

El pas del temps és més ràpid del que pensem, i més d’una vegada ens fa perdre certes perspectives de la realitat, tanmateix afectades per la publicitat municipal. Fa ben poc un alumne de les meves passejades es sorprengué quan vaig explicar-li la breu existència de la rambla del Raval, que ell jutjava gairebé centenària.

Aquesta concepció es devia a un factor més que curiós. Si cerquem a la xarxa fotos d’aquesta artèria central de l’antic barri xino ens costarà molt donar amb el seu aspecte anterior, composat per un bon nombre de cases petites pròpies de la zona, com Cadena, famosa per passar al seu angle amb Sant Rafael l’assassinat de Salvador Seguí.

D’aquesta manera Google no té cap mena de pietat a l’hora de cancel·lar el passat per a crear una espècie d’etern present urbà. El mateix succeeix amb l’avinguda Gaudí. La seva actual estètica es troba com congelada al temps, tan sols alterada pels ramats d’entusiastes turistes del temple gaudià i ansiosos per a menjar paella a les sis de la tarda, quan és més indigesta i saborosa.

Al Plà Cerdà el Guinardó no rebé cap importància. No formava part de la capital català i només plantejaren un cementiri. Per sort, les possibilitats de l’espai canviaren les tornes, arribà la Companyia d’Aigues i més tard uns vells terrenys d’en Xifré es transformaren en l’Hospital de Sant Pau. La seva bellesa fa que més d’una pàgina defineixi l’avinguda Gaudí com un carrer modernista, quan l’únic motiu per a justificar-ho seria la seva panoràmica d’enllaç entre l’obra de Domènech i Montaner i la joia de la corona del parc temàtic, la mateixa on en un futur no gaire llunyà ens meravellarem per observar Barcelona des  les seves altures per a no veure la Basílica.

Avenida Gaudí de Barcelona | Jordi Corominas

El bulevard que ret homenatge a l’autor de la Pedrera encara no ha complert cent anys. La seva posada de llarg fou l’any 1927, i potser per això rebé el nom de Miguel Primo de Rivera. Durant el lapse previ a la Guerra Civil mudà per a dedicar-se a Gaudí mentre pel seu asfalt corrien cotxes que aprofitaven el doble carril per a connectar la perifèria al centre. Amb la victòria franquista recuperà el record al primer dictador, però a l’imaginari popular era la del místic arquitecte. L’any 1962 les seves passes retornaren al lloc des del nomenclàtor, quedant-s’hi fins a la data i sense perill de desaparèixer.

Amb l’arribada de la Democràcia l’ajuntament socialista plantejà una reurbanització, completada l’any 1985 amb una secció central pensada pel vianant. Per a donar-li rellevància el Consistori recuperà del magatzem municipal els fanals de Pere Falqués ubicats fins 1957 a la confluència de la Diagonal amb passeig de Gràcia, mítics per donar a la rotonda el nom del Cinc d’oros.

El seu nou emplaçament conferí un sentit de verticalitat als seus dos edificis d’inici i cloenda. L’únic problema és que aquest possible Stendhal, per desgràcia tapat a través la frondositat dels arbres, eclipsa tot el voltant, donant més relleu a la seva arquetípica bonicor. Això comporta descuidar els mateixos orígens de l’avinguda, que als seus laterals té interessants edificis de clar tarannà racionalista. Aquest immobles solen tenir una façana principal que fa cantonada amb altres carrers verticals de l’Eixample.

Aquí trobem dues cases que són prototípiques pel que pretenc comptar. Ambdues són de Joan Mestre i Fossas, un racionalista adscrit al GATPAC sens firmar els seus principis per tindre’n altres malgrat l’afinitat amb el grup. Fossas s’enlluernà durant la celebració d’una exposició d’Arts Decoratives al París de 1925, i per això durant la seva feina no tingué mai tanta fredor geomètrica com altres col·legues excelsos a la matèria.

Edificios a los laterales de la Avenida Gaudí | Jordi Corominas

Això és visible a la casa Joan Ginestà, també a la Sala Viladot. La primera, al xamfrà de Gaudí amb Còrsega, menysprea la pura linealitat mentre incorpora balcons per a proporcionar un ritme catapultat a la part superior amb un esglaonament. A la segona, la meva predilecta d’ambdues per haver-la vist més vegades, fila una planta pentagonal amb balcons laterals més petits que les finestres rectangulars. A la façana principal opta per a situar les seves estimades terrasses al centre, com si així volgués propiciar alegria a un tot que sense aquests elements seria una mostra més de la perfecció del menys és més.

El més curiós es que les dues són marques frontereres. La casa Sala Viladot es troba a la cruïlla de Castillejos amb avinguda Gaudí. A la dreta s’obre el camino envers el Baix Guinardó i el passeig de Sant Joan mentre abandones un destí cap a Camp de l’Arpa o el Guinardó, on mostrà el límit, o la invitació per a entrar, la casa Joan Ginestà.

Ambdues, com moltes altres osques del revòlver de la zona, són ignorades per complert, doncs malgrat la riquesa del patrimoni racionalista ningú ha mogut un dit per a destacar-lo. Escriure sobre aquesta parcel·la barcelonina és com adonar-se cada dos per tres de la immensa necessitat de posar en relleu totes les èpoques arquitectòniques. Si se’ls hi dona rellevància entendrem pluralitat i renunciarem al monocrom modernista, culpable d’un desconeixement absurd, doncs des de la varietat edilícia és encara més fàcil estimar la ciutat.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*