La discapacitat no troba el seu espai al Parlament

El Cocarmi, la confederació d'entitats més representativa del món de la discapacitat a Catalunya, demanava un comissió legislativa al Parlament per aplicar la Convenció de l'ONU al corpus jurídic català. No ha estat possible. Amb sort si es farà un grup de treball.

Víctor Saura
 
 
 
Trobada de representants del Cocarmi amb el president del Parlament, Roger Torrent, el 15 de juny | Cocarmi

Trobada de representants del Cocarmi amb el president del Parlament, Roger Torrent, el 15 de juny | Cocarmi

El Comitè Català de Representants de les Persones amb Discapacitat (Cocarmi), que aplega en el seu si les principals federacions d’entitats de persones amb discapacitat (físics, sensorials, intel·lectuals i malaltia mental), ha expressat públicament la seva decepció per “la manca de consens al Parlament per crear una comissió específica sobre la discapacitat”.

Les persones amb discapacitat no tenen color polític, se’n troben a tota mena de famílies al marge de la seva ideologia, però ni aquesta transversalitat (ni el fet que tots els partits polítics afirmin que les polítiques socials són prioritàries) serveix per donar resposta a les seves reivindicacions. La principal: vetllar perquè la legislació catalana s’adapti al que estableix la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

“Històricament, la discapacitat ha ocupat un lloc marginal tant en el debat polític com en el debat legislatiu. Avui, hem perdut una oportunitat més a Catalunya per situar la discapacitat al centre de l’agenda política i per avançar en el reconeixement dels nostres drets des d’una perspectiva de drets humans”, es lamentava dimecres passat el president del comitè, Antonio Guillén.

Què ha passat? Doncs que el Parlament ha tornat a deixar sense resposta el que és una reivindicació històrica del Cocarmi: la creació d’una comissió específica des de la qual es faci un seguiment acurat de tot allò que afecti les persones amb discapacitat catalanes, que es calcula poden ser més de mig milió.

Un grup de treball, i gràcies

Segons expliquen fonts de la confederació, el Cocarmi va proposar la creació d’una comissió legislativa. Els grups van contestar que això no podia ser perquè les comissions legislatives s’estructuren segons els departaments del Govern. A partir d’aquí van sorgir dues contrapropostes: la presentada pel PSC, de renomenar la comissió de Treball, Afers Socials i Famílies, afegint-hi “i discapacitat”, que no va trobar suports, i la de Ciutadans, que va proposar la creació d’una comissió de seguiment, que si bé no era legislativa sí que era específica. Cs i els Comuns hi van votar a favor. Es van abstenir PSC i PP. I hi va votar en contra JxC, ERC i la CUP.

La contraproposta dels partits independentistes ha estat la creació d’un grup de treball, al si de la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies, que en teoria tindrà un any per analitzar la situació del sector i fer propostes d’iniciatives legislatives. El problema, expliquen al Cocarmi, és que sona a Dia de la Marmota. Entre el 2006 i el 2010 ja es va crear una comissió d’estudi, que va arribar a elaborar un informe amb unes conclusions que no s’han aplicat encara (i ja han passat vuit anys). Al marge, el 5 de maig de 2016 es va aprovar una moció en què s’instava al Govern a adaptar normativament els valors i mandats de la Convenció de l’ONU, cosa que tampoc ha passat (i ja n’han passat dos).

La vicepresidenta del comitè, Rosa Cadenas, ho va resumir així: “Estem decebuts perquè, un cop més, en un moment de recuperació econòmica i, a priori, d’estabilitat política, topem amb la dificultat de prioritzar l’agenda social”.

2 Comments en La discapacitat no troba el seu espai al Parlament

  1. Alice Azanza // 09/07/2018 en 19:39 // Respon

    Una vergonya… I tot la gent a votar independistes ERC.. La Cup..

  2. Y el protocolo de el Trastorno Específico del Lenguaje para cuando?

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*