Un any de l'1 d'Octubre

La direcció de Mossos justifica les intervencions per la “radicalitat dels CDR”, mentre els sindicats demanen la dimissió de Buch

Després de les controvertides intervencions policials del dissabte passat a la ‘Festa Holi’ i del primer aniversari de l’-O, quan els Mossos van desallotjar els manifestants que van rodejar el Parlament amb fortes càrregues, són diverses les seccions del cos policial que demanen la dimissió del Conseller d’Interior per la “poca planificació” i “irresponsabilitat” de les darreres jornades

Sandra Vicente
 
 
 
Cordó policial dels Mossos d'Esquadra davant els concentrats a les portes del Parlament | Sandra Vicente

Cordó policial dels Mossos d'Esquadra davant els concentrats a les portes del Parlament | Sandra Vicente

Les primeres jornades de l’anomenada tardor calenta estan generant confrontacions internes dins el cos dels Mossos d’Esquadra degut a les controvertides intervencions policials que s’han dut a terme. Dissabte passat, durant la ‘Festa Holi’, organitzada per Arran per a contraprogramar la manifestació del sindicat de Policia Nacional, Jusapol, per a reivindicar l’actuació policial de l’1 d’Octubre, els Mossos d’Esquadra van desallotjar Plaça Sant Jaume amb càrregues que van deixar 24 ferits del grup independentista. I durant el primer aniversari del referèndum, el cos policial va haver d’intervenir, també amb dures càrregues, quan centenars de manifestants van esquivar el cordó policial i van arribar a les portes del Parlament.

Aquesta escena, que va venir precedida d’unes declaracions del President Torra que animaven els CDR a “apretar” fins que la República es fes efectiva, ha despertat nombroses crítiques entre els sindicats del cos policial català. La falta de previsió del dispositiu de seguretat front el Parlament, titllada de “lamentable, inadmissible o irresponsable”, pel sindicat SME, ha estat un dels punts polèmics.

Els sindicats, com el SPC, dirigeixen les seves queixes directament al conseller d’Interior, Miquel Buch, al qui exigeixen que dimiteixi, per la seva “irresponsabilitat” envers el dispositiu dissenyat pels darrers dies. També apunten alt des de la USPAC, qui va retreure el president Torra que “incités a la violència”. Per la seva banda, el sindicat majoritari SAP-Fepol, critica que els agents estiguin realitzant tasques d’ordre públic “sense tenir ni formació ni materials adequats.

Així, la majoria de sindicats han exigit els responsables polítics dels Mossos d’Esquadra que defensessin els agents i, lamentant la instrumentalització del cos, han demanat respecte pels agents. Aquesta darrera reclama ha estat recollida, precisament per la direcció política del cos que, en roda de premsa, ha defensat la intervenció policial però, desmarcant-se de les crítiques dels sindicats, també ha considerat correcte el disseny del dispositiu policial dels darrers dies.

Evitant l’autocrítica en tot moment, el director general dels Mossos, Andreu Martínez, ha justificat les intervencions policials en base al “canvi de comportament dels grups radicals” i ha assegurat que, en “el setge al Parlament es buscava la confrontació”. I ha afegit que, “sense confrontació violenta, la policia no actua”.

En la mateixa línia s’ha expressat la portaveu i consellera de Presidència, Elsa Aartadi, que ha assegurat que “una cosa és pressionar i una altra és ser violent”, fent referència a les paraules del President Torra. Així, ha desvinculat els “altercats violents” del vespre de dilluns de les paraules d’”ànims” de Torra.

En una línia contraposada a la d’Artadi, l’exdiputada de la CUP, Isabel Vallet ha carregat contra l’acció dels Mossos i l’actitud del Govern avui als Matins de TV3: “Tenint a gent presa a la que s’acusa d’incitar a la violència per unes enganxines i per certs desordres amb el mobiliari públic, no pots justificar la mala gestió que suposa usar la policia per reprimir els ciutadans quan no t’interessa que siguin al carrer”. Així, s’ha sumat a les exigències de dimissió del Conseller Buch i ha criticat que es titlli de “setge al Parlament” la concentració d’ahir. “Què vol dir això, que hi havia un grup organitzat al darrera? Armats? O era gent que es mantenia al Parlament? Justifica això el foam o les càrregues?”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*