La cultura de base en joc: una assignatura pendent per a l’administració

Les entitats de cultura alternativa s’han ajuntat per denunciar “l’emergència de la cultura de base a Barcelona”. A l’acte hi van participar nombroses companyies, grups i entitats socials que lluiten per fugir de la precarietat en la seva feina i demanar a l’Administració una millor regulació de les condicions de treball

Marta Pérez
 
 

La seu de l’Antic Teatre va ser l’espai on diversos agents del món de la cultura es van reunir per denunciar la seva situació. Hi van ser convocades diferents companyies d’arts escèniques, però també músics de carrer o llibreters. L’objectiu era reunir als mitjans de comunicació per fer-los partícips de la lluita per la supervivència en un entorn cultural precari a la ciutat de Barcelona.

Les demandes anaven adreçades a l’Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat de Catalunya, per a què deixin de posicionar la cultura de base en un espai marginal i es va reclamar l’Administració Pública una postura “contundent” en les seves inversions sobre diversitat cultural.

Es va fer referència, sobretot, a les subvencions de Cultura, les quals consideren insuficients i, en molts casos, inexistents. Molts grups declaren que no reben subvencions o que no els proporcionen una llicència per a dur a terme la seva activitat artística. És el cas del complex del 22@, situat al Poblenou. La normativa diu que les llicències només poden anar destinades a fàbriques que realitzin producció material o industrial. Però la realitat és que al Poblenou hi ha moltes naus industrials i artistes que treballen en locals de la zona, que els mantenen en bon estat i, a més, donen una identitat cultural al barri. Els grups culturals independents denuncien que des de l’Administració no es fa res per legalitzar les seves activitats en aquests espais.

Les entitats socials i culturals comuniquen una sensació creixent d’abandonament per part dels poders públics, els quals “vénen les seus dels espais de creació a inversors immobiliaris”. Denuncien  que tant l’Ajuntament com la Generalitat retallen el pressupost en subvencions culturals, el que els deixa en una situació de desemparament. “Però explicar les nostres febleses no ens farà més vulnerables” declaren.

Per altra banda, també es va reclamar la presència de projectes que incorporin la perspectiva de gènere i que “no perpetuïn el masclisme amb els diners de tots i totes”. Així doncs, s’exigeix la difusió d’espais feministes mitjançant la influència de dones creadores.

El gremi dels llibreters també va ser present en la roda de premsa a través d’alguns dels seus representants i van dur a terme les seves reivindicacions: “Les llibreries mereixem un tracte especial perquè difonem cultura, la qual està venuda a les grans empreses i al turisme. Reclamem subvencions totals, ajuda pels lloguers abusius i una quota d’autònoms d’acord amb el nostre sou”.

Totes aquestes situacions de precarietat provoquen que els creadors hagin de marxar de la ciutat ja que a les institucions no troben cap interlocutor amb el què puguin debatre. “Estem cansades de sobreviure, volem viure, i no treballar sempre des del cansament i la supervivència”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*