La crispació en el ple paralitza la reforma d’Ada Colau de l’ordenança del civisme

La dificultat d'arribar a acords a l'Ajuntament condemna els canvis en la política que regula les conductes a l'espai públic. Malgrat ser una de les mesures preferents per al Govern de Barcelona, ​​el tinent d'alcaldia Jaume Asens l'ha descartat en la presentació de les noves oficines contra la discriminació.

Yeray S. Iborra
 
 
 
La venda ambulant és una de las activitats afectades per l'ordenança del civisme | Sònia Calvó

La venda ambulant és una de las activitats afectades per l'ordenança del civisme | Sònia Calvó

La tan reclamada reforma –o directament derogació– de l’ordenança del civisme de Barcelona no es produirà aquesta legislatura. La reiterada petició dels moviments socials de la ciutat és compartida pel Govern d’Ada Colau, però la crispació en el ple, en augment les últimes setmanes per la relativa proximitat de les eleccions municipals, no permetran el canvi. Així ho ha explicat aquest dilluns el tinent d’alcaldia de Drets de la Ciutadania, Jaume Asens, que ha destacat que les negociacions sobre l’ordenança amb els grups municipals estan en “punt mort”.

D’aquesta manera, la dificultat d’arribar a acords en un ple molt fragmentat condemnarà les modificacions d’una de les polítiques que regula les conductes en l’espai públic, i per tant els problemes relacionats amb la venda ambulant, el consum i venda d’alcohol o les actituds incíviques al carrer.

Malgrat ser una de les mesures preferents per a l’Ajuntament de Barcelona, ​​el tinent d’alcaldia Jaume Asens l’ha descartat aquest dilluns a la presentació de les noves oficines contra la discriminació de la ciutat. En aquesta mateixa presentació el consistori ha informat que fins a un terç de les discriminacions són provocades per les mateixes administracions públiques i que la majoria de vulneracions tenen la seva base en el racisme i la xenofòbia.

Després d’anunciar el reforç de l’Oficina per a la No Discriminació (OND) amb un nou local al carrer Ferran, el mateix Asens ha explicat –interpel·lat pels periodistes– que estava previst portar la tramitació de la modificació de l’ordenança a la comissió de Presidència aquesta legislatura, però que el PSC va deixar de donar suport a la maniobra una vegada va ser expulsat del Govern per les bases de BComú.

La negativa dels socialistes, sumada al ‘no’ segur del PDeCAT –els convergents van modificar el text original de 2006 durant el seu mandat– i de Ciutadans, ha fet inviable el canvi. Les relacions amb ERC i la CUP, a més, tampoc passen pel seu millor moment. El tinent d’alcaldia ha destacat que pesa massa el partidisme per una modificació d’aquest tipus ara.

Consultat per aquest mitjà, un portaveu municipal ha explica que ni tan sols portaran el text al debat a les comissions i el ple. Davant d’aquesta situació, segons ha anunciat el mateix Asens, treballaran amb les entitats per intentar salvar algun punt de la reforma proposada en el seu text, o sinó aquest quedarà en stand by fins després de les eleccions municipals previstes per a maig de 2019.

Les administracions provoquen un terç de les discriminacions

La modificació de l’ordenança del civisme, que també recull les discriminacions que es produeixen en l’espai públic, no prosperarà. Però l’Ajuntament de Barcelona vol donar millors eines als col·lectius vulnerables de la ciutat. És per això que ha inaugurat un nou espai per a l’Oficina per a la No Discriminació, un servei on la ciutadania es pot documentar i assessorar i que –segons el consistori– havia quedat “limitat” per les retallades pressupostàries.

En la mateixa presentació de les instal·lacions, l’Ajuntament ha informat dels resultats recollits durant l’any 2017 per les oficines, que Asens ha definit com el “centre d’atenció primària dels drets humans”. Segons l’OND, les administracions públiques provoquen fins a un terç (32,6%) de les situacions de discriminació. Tot i que les administracions locals, els ajuntaments, acumulen la majoria de queixes, amb un 36% de les incidències, el consistori ha posat èmfasi en el “el volum de casos en les administracions de justícia” (15%), un fet que ha estat denunciat en altres ocasions per entitats com SOS Racisme.

Els principals motius de discriminació són el racisme i la xenofòbia (39%), els vinculades al gènere (12%) i a les discapacitats (9%). Al seu torn, els drets que més es van veure vulnerats a la ciutat l’any passat van ser el de la integritat moral (33%) o el dret a l’habitatge (12%).

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*