Jornades UPEC: Una mirada al futur des de l’esquerra

Les jornades de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC) d'aquest any s'han donat sota el lema 'El futur és un país estrany', a les que s'ha volgut fer una anàlisi del moment polític i social que ens ha tocat viure amb una perspectiva de futur. La sèrie de conferències i debats han tingut lloc a la seu central de CCOO a Via Laietana de Barcelona

Marta Pérez
 
 
Els ponents de la xerrada 'Dibuixant futurs imperfectes

Els ponents de la xerrada 'Dibuixant futurs imperfectes" | Jordi de Temple

Les jornades de la UPEC d’enguany es van iniciar amb un conferència inaugural on van participar els comissaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros, respectivament. També van ser presents Oriol Lladó, Diputat Delegat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Joan Subirats, regidor de l’Ajuntament de Barcelona i Jordi Serrano, rector de la UPEC. Subirats va introduir la qüestió de les identitats de gènere, que cada cop més es tenen en compte en la política i en els programes electorals. Per la seva banda, Jordi Serrano va fer referència a la situació actual de Catalunya i al judici que s’ha dut a terme al Tribunal Suprem contra la causa independentista.

Més tard, va ser el torn d’Andrés Garcia Berrio, advocat i membre d’Irídia, Centre per a la Defensa dels Drets Humans, on treballen qüestions sobre violència institucional. Sota el títol “La justícia, entre Turquia i Dinamarca”, Garcia Berrio va donar una visió sobre la justícia des d’una perspectiva àmplia d’esquerres, sentenciant que “la democràcia no ha arribat a la justícia” fent referència a la situació dels immigrants als CIE o les tortures a manifestants per part de la policia. Més tard, va fer una reflexió sobre el sistema d’accés a la judicatura, que no és el mateix que en altres professions. L’advocat va afirmar que les classes populars no tenen possibilitats de ser jutges o jutgesses ja que hi ha una “connexió entre elits” i els càrrecs de la judicatura estan polititzats. També es va parlar de les “anomalies sistèmiques” que es duen a terme en el sistema judicial i també a la policia, així com els estereotips racials a l’hora d’acusar. Garcia Berrio va afirmar que des de l’any 2011 hi ha hagut una “devastació de drets i llibertats”, al·ludint als límits de la llibertat d’expressió i a la utilització dels delictes d’odi. “Tenim un poder judicial allunyat de criteris democràtics però la capacitat de resistència de la població civil és molt alta. És important que no s’instal·li la frustració a les nostres ments” va concloure l’advocat.

A les 12h es va donar el tret de sortida a la conferència “Dibuixant futurs imperfectes” que va comptar amb la participació de Joan Botella, Catedràtic de Ciència Política de la UAB, Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura de la Generalitat i actual president de la Fundació Irla i Gemma Ubasart, Doctora en Ciència Política. La conferència va ser moderada per Carla Turró, del mitjà periodístic Cadena Ser. Els tres ponents van exposar la seva visió sobre el model d’Estat i es va fer referència a tres propostes: la federalista, defensada per Botella, la independentista, sostenida per Tresserras i la confederal, l’aposta de Gemma Ubasart.

L’exconseller de Cultura va afirmar que hi ha un “independentisme creixent” que pensa en el país de futur com una construcció permanent, on tothom hi està convidat a col·laborar. El model d’Estat que defensen és la República catalana, la “forma concreta de fer possible el poder popular per a què la multitud no torni a ser dominada mai més”. Però Tresserras també va apuntar que no saben com s’ha d’acomplir aquest propòsit ja que no hi ha precedents a Europa que els serveixi de model. Mitjançant l’empoderament de les classes populars, es vol establir una forma nova de fer política, per tant, es necessita repensar l’Estat. Tresserras va parlar d’una “revolució possible” i va concloure amb que “la República és el mètode per albergar transformacions socials, i aquest model d’Estat es pot construir a través de la radicalitat democràtica i les aliances entre els partits d’esquerres defensors de la independència”.

Per la seva part, Joan Botella, encarregat de defensar la proposta federalista, va afirmar que aquesta “està present en propostes polítiques, no hi ha un partit federalista com a tal”. L’Estat federal consisteix en un conglomerat d’Estats membres que formen una federació i va afegir una altra definició: “La unió indestructible d’Estats indestructibles”, afirmació que va ser criticada per Joan Manuel Tresserras, que va apostar per una possible “destrucció dels Estats”. Botella va fer una reflexió sobre el moment actual i va explicar que els problemes que tenim desborden les fronteres del què es coneix com un Estat-nació i que, per tant, aquest model de sobirania és insuficient. A més, Botella va afegir que “la majoria de persones que viuen en democràcia formen part d’Estats federals” i va assimilar el federalisme amb el realisme polític convertint-lo en “l’única via possible en aquests temps que vivim”.

Per últim, va ser Gemma Ubasart qui va fer la seva intervenció defensant la via confederal. Ubasart va apostar per reformar l’article 2 de la Constitució i fomentar la pluralitat nacional. Hi ha diferents sentiments nacionals, va afirmar la politòloga, per això el confederalisme és una proposta que podria reconèixer la pluralitat de cultures. “En el context on ens trobem, esquerra i plurinacionalitat han d’anar de la mà” i va afegir que “és hora de posar sobre la taula propostes polítiques, estem davant un repte”.

Sobre la relació de Catalunya i Espanya va parlar Joan Manuel Tresserras, que va afirmar que “Espanya no exerceix d’Estat de Catalunya, només és l’Estat d’un gran centre que és Madrid” i es va referir a Espanya com un “Estat devorador”. Finalment, va afegir que “Catalunya no és present a l’assemblea de la UNESCO perquè l’Estat central no ho vol. En canvi, el Quebec hi és perquè el Canadà vol que hi sigui”. Tresserras va concloure amb la necessitat d’un Estat “pel qual siguin importants els nostres fills”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*