Jordi Sánchez: “Estic en aquest tribunal per haver estat president de Assemblea Nacional Catalana”

L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana ha testificat avui sobre els tuits que va enviar el 20 de setembre sobre les mobilitzacions davant el registre de la seu del Govern.

Ter García
 
 
 
Un furgó de la Guàrdia Civil arriba al Suprem el dia del començament del judici al Procés : ALVARO MINGUITO

Un furgó de la Guàrdia Civil arriba al Suprem el dia del començament del judici al Procés : ALVARO MINGUITO

“Em considero un pres polític, això és un judici polític”. Així ha començat avui Jordi Sánchez, expresident de l’Assemblea Nacional Catalana, el seu testimoni davant la sala del Tribunal Suprem. Sánchez ha declarat, en la sisena jornada del judici al Procés, després de l’exconseller d’Empresa, Santi Vila. Per començar la seva declaració, ha prescindit del seu dret a una traducció simultània del català.

“El Suprem ha perdut una oportunitat per fer pedagogia d’un estat plurinacional i pluricultural. Si tinguéssim una actitud diferent de les institucions de l’Estat, segurament avui aquest judici no tindria sentit.

Sánchez ha accedit a contestar a les preguntes de Fiscalia i d’Advocacia General de l’Estat. “Tots els fets que mantenen contra la meva persona són totalment falsos i no tinc cap temor a respondre”. Però ha obviat l’acusació de Vox.

El fiscal ha començat preguntant-li sobre si coneixia el Llibre Blanc de la transició catalana de Catalunya. “El conec, però no m’ho he llegit, com crec que ningú s’haurà llegit aquestes més de 1.000 pàgines”. Ha definit aquest llibre com un treball en gran part acadèmic per dibuixar possibles escenaris. “Són suggeriments, camins o escenaris … canviants, que tenen el valor que tenen”.

“En els escrits sembla qüestionar-se el dret a manifestació i protesta, és el que m’ha portat a considerar-me un pres polític. Estic en aquest tribunal per haver estat president de l’Assemblea Nacional Catalana “, ha continuat Sánchez, que assenyala que la Fiscalia no va plantejar a l’Assemblea Nacional Catalana cap resolució per incompliment de la llei.

Sobre les mobilitzacions del 20 de setembre, en protesta davant l’actuació judicial, ha afirmat que la proclama – “defensem les institucions” – no era de l’Assemblea Nacional Catalana en exclusiva, sinó que era compartida per la UGT, CGT, les universitats, confederacions esportives, col·legis d’advocats. “Es van manifestar amb els mateixos termes, i ho van fer en roda de premsa, en xarxes socials i en mitjans”. “És impossible jugar uns fets sense tenir consciència de les circumstàncies socials que hi hagi davant unes diligències secretes que era motiu de polèmiques setmanals”. Sánchez ha explicat que en Assemblea Nacional Catalana van decidir convocar protestes perquè les ordres judicials també poden ser subjecte de protesta, emparant-se en el dret fonamental de manifestació i expressió.

Sánchez ha afirmat que la mateixa secretària judicial que va estar en la comitiva va comentar en algunes declaracions que quan van arribar hi havien dues o tres persones protestant o fent fotos, ja les 8 h del matí els mitjans ja van parlar sobre això, la qual cosa va fer que fos més gent. El fiscal li pregunta que quants “tuiters” va enviar durant el  matí. “Uns cinc o sis”. En ells convocada a Rambla Catalunya a protestar de manera pacífica. “Ells han declarat la guerra, vam sortir a defensar les institucions pacíficament”, ha estat un dels tuits recordat per Fiscalia.

“Com Assemblea, quan vam convocar una manifestació sempre som molt escrupolosos a comunicar la concentració i en assumir la responsabilitat”, ha ressaltat Sánchez. El fiscal ha continuat preguntant sobre qui gestionava el compte de Twitter d’Assemblea Nacional de Catalunya, el que Sánchez desconeix i afirma que el compte que ell sí que gestionava era la seva pròpia.

Cap a les dues hores de diferència entre el començament de la concentració i la comunicació oficial explica que va ser a causa que a les 10 h, quan aquesta última es va realitzar, era quan començava a treballar el personal tècnic de la Secretaria de l’Assemblea. Al voltant de les 12 h del migdia va rebre una trucada de Joaquim Forn, conseller d’Interior, parell demanar-los ajuda en seguretat, cosa que habitualment fan, facilitant un espai o passadís per garantir l’entrada de les persones que consideri la comitiva judicial. “Com a fet sempre, la col·laboració amb la Guàrdia Urbana o els Mossos d’Esquadra, col·laborarem en tot el que sigui necessari, però a diferència d’altres grans manifestacions no vam tenir l’oportunitat de preparar-la perquè no sabíem que s’anava a produir aquesta entrada i registre”.

Quan va arribar al lloc de la convocatòria, es va posar en contacte amb el grup de mediació i sol·licita entrar a l’edifici del Departament d’economia, però els agents que eren a la porta li van demanar identificació i al cap de pocs minuts li van dir que no estava autoritzat per accedir a la seu i se’n va anar perquè tenia una reunió de treball. Quan va arribar ja hi havia una muralla humana davant de l’edifici.

La declaració de Sánchez està previst que continuï a les 12h30, després d’un recés de mitja hora.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*