Jon Maya: “Això és dansa basca, no tradicional”

El ballarí i coreògraf Jon Maya continua amb la seva renovació contemporània de la dansa basca, associant-se amb d’altres creadors que aporten a la seva companyia Kukai Dantza aquelles dosis d’invenció necessàries.

Vicenç Batalla
 
 
 
El ballarí i coreògraf Jon Maya | Foto: Vicenç Batalla

El ballarí i coreògraf Jon Maya | Foto: Vicenç Batalla

El ballarí i coreògraf Jon Maya continua amb la seva renovació contemporània de la dansa basca, associant-se amb d’altres creadors que aporten a la seva companyia Kukai Dantza aquelles dosis d’invenció necessàries. Quan la companyia ja fa córrer dos nous espectacles Topa i Erritu juntament amb els catalans Brodas & Bros i l’israelià Sharon Fridman, el seu aclamat Oskara continua de gira i va protagonitzar sis representacions al passat Festival d’Avinyó.

La revisió de la història ancestral del poble basc, a través dels mites i rituals, compta a Oskara amb la creació coreogràfica del valencià Marcos Morau (responsable de La Veronal) i les veus en alternança de Julen Achiary, Thierry Biscary i Erramun Martikorena. En escena, els ballarins Eneko Gil, Ibon Huarte, Alain Maya i Martxel Rodríguez componen uns quadres entre místics i rupturistes que doten al conjunt d’una coherència tot i registres tan diferents en la seva concepció. Morau, que estrenava a Seül el seu nou espectacle Ssang Ssang no era a Avinyó, però sí evidentment Jon Maya amb qui vam conversar sobre respecte i transgressió de les tradicions basques i la seva identitat actual.

Llegeix l’entrevista completa a París/BCN.

Llegeix la crònica del Festival d’Avinyó 2019.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*