Un intern denuncia agressions al CIE de Barcelona per part de la Policia Nacional

Tanquem els CIE i Irídia asseguren que el jove que va presentar la denúncia ja no està al CIE i que podria ser deportat

Sònia Calvó
 
 
 
Centenars de persones rodegen el CIE de la Zona Franca de Barcelona / ENRIC CATALÀ

Centenars de persones rodegen el CIE de la Zona Franca de Barcelona / ENRIC CATALÀ

Un intern del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca de Barcelona ha presentat una denúncia per delicte de lesions i contra la integritat moral al jutjat de guàrdia. Segons consta en l’escrit, quatre membres de la Policia Nacional el van agredir, de manera que podria ser constitutiu d’un agreujant d’abús de superioritat.

Des de Tanquem els CIE i Irídia es mostren preocupats perquè els consta que ni el denunciant ni un testimoni es troben actualment al CIE, ja que està previst que tots dos siguin deportats dimecres al Marroc. Davant d’aquesta situació demanen, com a mesura cautelar, que de moment no siguin expulsats al seu país d’origen fins que puguin declarar davant d’un jutge.

Segons relata un dels interns en la denúncia presentada a la qual ha tingut accés aquest mitjà, els fets van tenir lloc el passat dissabte 3 de febrer, quan els quatre agents els haurien portat a una habitació propera on es guarden productes per a la higiene personal i que, segons consta en la denúncia, no disposa de càmeres de seguretat.

Un cop a l’habitació, assegura el denunciant, els quatre funcionaris van bufetejar a un dels interns i el van empènyer contra la paret. Després el van deixar anar i van immobilitzar a l’altre intern pels dos costats, li van donar bufetades a la cara i fortes empentes contra la paret, a més de puntades de peu a les cames i als peus mentre li cridaven “per què ens insultes?” i “et penses que som gilipolles, eh? “. Aquella mateixa nit, dos dels agents haurien anat a l’habitació de l’intern, li van dir que era “un xivato” i li van demanar perdó “intentant que no presentés denúncia”.

Fonts de la Policia Nacional asseguren que “tot és fals” i que es tracta d’un “muntatge per tal d’evitar l’expulsió”. Antonio Navarro, portaveu del cos policial, destaca que al CIE hi ha càmeres a tot arreu, que hi ha assistència mèdica 24 hores per part de la Creu Roja i que ni ells ni el servei jurídic permanent del centre no tenen constància de caps dels fets que l’intern denuncia. Navarro també ha volgut recordar que totes les denúncies d’agressions al CIE han estat arxivades o absolutòries.

Per la seva banda, Jordi Campabadal, membre de Tanquem els CIE, assegura que deportar un migrant abans del temps màxim d’internament -60 dies- és un “comportament típic” quan hi ha una denúncia pel mig. “Moltes de les persones que denuncien agressions acaben sent deportades”, assegura Campabadal. La denúncia compta també amb el suport de la PAHC Bages, ja que un dels interns és membre d’aquesta entitat i vivia amb la seva dona i filla en un dels blocs ocupats que la PAHC té a Manresa.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*