I per la tarda, la clàssica mani massiva i tranquil·la

Ha estat una més de les manifestacions que exhibeixen els independentistes, quan parlen d’un moviment pacífic i multitudinari. Tant pacífic com les grans manifestacions massives de suport a l’independentisme i menys multitudinària que moltes d’elles. La Guàrdia Urbana ha xifrat en uns 40.000 els participants.

Siscu Baiges
 
 
 
Manifestació 'Tombem el Règim del 78' | Sandra Vicente

Manifestació 'Tombem el Règim del 78' | Sandra Vicente

“Has d’anar a una mani antifa. Són molt guais”. Una adolescent, que duia una armilla groga, li suggeria això al que semblava el seu germà petit quan tots dos sortien del metro camí de la manifestació ‘Tombem el règim del 78’, convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, la CUP i les Joventuts d’ERC, entre d’altres entitats. “A la Paulina la seva mare no l’ha deixat venir perquè ha vist les hòsties d’aquest matí”, ha afegit.

La mare de la Paulina s’ha equivocat. La mani d’aquest vespre, entre els Jardinets de Gràcia i la Gran Via de les Corts Catalanes, no ha tingut res a veure amb les del matí. Si més no, amb els enfrontaments entre manifestants i mossos d’esquadra que s’hi havien produït. Ha estat una més de les manifestacions que exhibeixen els independentistes, quan parlen d’un moviment pacífic i multitudinari. Tant pacífic com les grans manifestacions massives de suport a l’independentisme i menys multitudinària que moltes d’elles. La Guàrdia Urbana ha xifrat en uns 40.000 els participants. Això sí, el carrer Aragó i l’avinguda Diagonal han estat tallats una bona estona. Els organitzadors han duplicat aquest càlcul.

Els crits, els habituals. Els cridats amb més força, els de “Llibertat presos polítics” i de “independència”. ‘Els Segadors’ i ‘L’Estaca’ no podien faltar mentre que allò de ‘Els carrers seran sempre nostres’ sembla reservat per manifestacions més combatives, tot i que alguns dels assistents s’hi ha animat. No era la manifestació dels CDRs, tot i que en algun dels tenderols instal·lats als Jardinets de Gràcia es venien samarretes amb l’eslògan ‘Jo sóc CDR’. Tampoc era el dia dels venedors africans o asiàtics de marxandatge independentista.

Manifestació ‘Tombem el Règim del 78’ | Sandra Vicente

Pel terra del passeig de Gràcia els assistents es trobaven pintades de ‘Puigdemont president’ de color groc. Pintades que juntament amb altres de llaços grocs donaven la sensació de ser antigues. Aquestes manifestacions són per exhibir pancartes no per pintar terres o parets. A les pancartes s’hi podia llegir “#República és llibertat”, “Jubilats-Gent Gran per la República” o “Vam votar, vam guanyar. Feu efectiva la República”.

Fer efectiva la República, apel·lar al mandat del primer d’octubre ha estat l’eix central de les poques intervencions en un acte que els ha sabut a poc als manifestants. Només ha parlat Silvia Bel, que ha llegit el Manifest elaborat per la comissió organitzadora d’aquesta concentració, i els activistes Roger Espanyol, a qui un policia nacional li va buidar un ull amb una bala de goma l’1 d’octubre, i Marta Torrecilla, també ferida aquell dia, tot i que ella mateixa va reconèixer que havia exagerat l’abast d’aquella lesió.

Torrecilla ha estat molt aplaudida quan s’ha queixat de la decisió del Consell de Ministres de rebatejar l’aeroport d’El Prat amb el nom de Josep Tarradellas. Ho ha definit com una ‘broma de mal gust’. Espanyol ha denunciat que 14 persones havien resultat lesionades, al matí, per l’actuació dels mossos d’esquadra, i ha exigit l’alliberament de les 11 detingudes durant els aldarulls.

Manifestació ‘Tombem el Règim del 78’ | Sandra Vicente

El Manifest de la Comissió el 21-D, llegit per Sílvia Bel, ha reclamat aquell país nou dibuixat en les campanyes prèvies al referèndum de l’1 d’octubre i ha presentat un llistat de reclamacions que anaven des de la millora de les pensions a l’eliminació de la precarietat laboral passant per la defensa dels drets de reunió, manifestació i expressió, els del col·lectiu LGTBI i l’habitatge o la recuperació dels diners perduts en les retallades en els àmbits de l’Educació o la Sanitat. “Els darrers mesos hem vist que no es pot deixar tot en mans dels partits polítics. L’únic moment en què el règim va tremolar és quan el poble català va emprendre jornades com les de l’1 i el 2 d’octubre”, ha dit l’actriu.

Aquesta concentració és, segons les darreres paraules del seu Manifest, “l’inici d’un cicle de mobilitzacions amb el que recuperar la sobirania que se’ns roba i nega, i que només assolirem plenament amb la República catalana”. Dit això s’ha tancat l’acte. “No cantem Els Segadors?”, s’ha preguntat una dona al meu costat. No calia. Ja l’havien cantat molts cops aquesta tarda. El que potser caldrà és el que algú havia escrit en anglès en una pancarta a primera línia de la manifestació: “Merkel, ajuda els catalans”. Una ajuda que, de moment, no arriba.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*