Guia de les vagues de la setmana als serveis públics catalans: per què, quan i qui es mobilitza?

La falta de resposta de l’executiu català davant les demandes de sanitaris, ensenyants i treballadors de l’administració aboca a una mobilització d’abast fins ara desconegut

Tomeu Ferrer
 
 
 
Setmana de vagues i mobilitzacions a Catalunya | Gràfic: Victòria Oliveres

Setmana de vagues i mobilitzacions a Catalunya | Gràfic: Victòria Oliveres

Els pròxims dies hi ha una acumulació de convocatòries de vaga i mobilitzacions en diversos sectors i que poden afectar la vida de molts ciutadans. La primera mobilització és la convocada per Metges de Catalunya, que afecta tots els Centres d’Atenció Primària (CAP). L’aturada es farà durant cinc dies entre el 25 i el 30 de novembre, la convocatòria afecta 5.700 professionals.

Els facultatius de la sanitat concertada, corresponent als centres de diverses titularitats però que treballen per al sistema sanitari públic, també s’han afegit a l’aturada. La vaga s’adreça als més de 10.000 facultatius de 53 hospitals, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), segons Metges de Catalunya.

El sindicat CGT, el quart en nombre de delegats a Catalunya, també convoca vaga a l’atenció primària de la sanitat pública de Catalunya i també al personal de la sanitat concertada. En aquest cas el preavís presentat al Departament de Treball convoca tot el personal de la sanitat primària i té una llarga llista de reivindicacions com a motiu. Les aturades coincideixen, doncs, amb les fetes des del Sindicat de Metges, però tenen altres motivacions, algunes coincidents amb les de facultatius i altres pròpies, segons fonts del sindicat. També crida a la vaga a la sanitat primària el sindicat independentista I-CSC.

Metges de Catalunya i el Departament de Treball han pactat els serveis mínims de la vaga que ha convocat aquesta entitat sindical. En aquest enllaç podeu trobar el detall.

Ensenyament i funció pública

El dia 28 i 29 en l’ensenyament universitari hi ha vaga convocada per CGT i la COS.

Dijous, 29 de novembre hi ha una altra convocatòria al sector públic de Catalunya que pot repercutir en la vida quotidiana de molts ciutadans. Diversos sindicats de l’ensenyament, com el majoritari en l’educació pública USTEC i ASPEPC-SPS, de secundària,  junt amb la CGT Ensenyament, la COS i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC)  han convocat vaga al sector per denunciar l’imfrafinançament que es pateix i, en el cas dels estudiants, contra les taxes universitàries. A l’ensenyament la vaga és de 24 hores.

Aquell dia, el 29 de novembre, també convoquen vaga de 2 hores, entre les 12 i les 14 hores  a la funció pública i a la sanitat. Ho fan, IAC-CATAC, La CGT, la Intersindical-CSC i la Coordinadora Obrera Sindical (COS). En aquest cas els  motius tenen a veure amb la reclamació del retorn de les pagues extres i també amb un llarg llistat de reivindicacions i millores sectorials.  Aquest mateix dia hi ha convocada a Barcelona una manifestació on els sindicats abans esmentats esperen que conflueixin  amb els treballadors de la sanitat i ensenyament. Una manifestació que s’iniciarà 12 hores anirà de plaça Universitat de Barcelona al Parlament.

 Vaga de CCOO i UGT el 12 N pel retorn de les pagues extres

Els sindicats CCOO i UGT han convocat una mobilització a la qual han cridat els 250.000 treballadors públics vinclats amb la Generalitat. Els motius són mostrar el malestar davant la falta d’un compromís que els treballadors considerin vàlid, de retorn de les pagues extres dels anys 2013 i 2014. La darrera proposta del govern de Catalunya oferia aquest retorn en terminis entre els anys 2019 i 2025, cosa que ha provocat la protesta i la convocatòria de vaga dels empleats públics, que es consideren maltractats per l’executiu, tot i que durant el període de vigència de l’article 155 de la Constitució els treballadors públics van mantenir viva la institució.

Per escalfar la vaga del 12 de desembre UGT ha convocat una assemblea de delegats i delegades del sector públic i concertat de la Generalitat per debatre sobre la convocatòria de vaga del proper 12 de desembre. La reunió es farà el 23 de novembre a les 10,30 a la sala Brigades Internacionals de la seu històrica del sindicat a Rambla Santa Mònica.

El 30 de novembre els treballadors del servei de Correus, depenent del Govern central, han convocat també una vaga de 24 hores per reclamar una inversió de 180 milions per finançar el correu universal i una injecció econòmica extraordinària per compensar les inversions que no s’han fet els últims anys. Els sindicats majoritaris a Correus són CCOO, UGT i CSIF.

Igualment, CCOO de Catalunya ha convocat una assemblea de delegats i delegades de l’àrea pública el 30 de novembre vinent a la sala d’actes de la seu nacional de CCOO a les 9,30 hores. La reunió estarà presidida pel secretari general, Javier Pacheco.

En relació amb la vaga del 12 de desembre, ni CCOO ni UGT de Catalunya han informat encara si convocaran manifestació a la fi de la jornada a la qual han convocat els treballadors públics catalans.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*