Gala Pin: “El recurs a la multiconsulta és un atac dels ‘lobbies’ contra el bé comú”

La regidora de Participació de l'Ajuntament de Barcelona, Gala Pin, assegura que la multiconsulta tirarà endavant tot i les impugnacions que podria rebre el text

Yeray S. Iborra
 
 
 
Gala Pin en una imatge d'arxiu | CC by Marc Lozano

Gala Pin en una imatge d'arxiu | CC by Marc Lozano

La multiconsulta d’Ada Colau, una de les polítiques bandera de l’àrea de Participació de l’Ajuntament de Barcelona, té tres propostes sobre la taula: la municipalització de l’aigua, el canvi de nom de la plaça de l’esclavista Antonio Lòpez pel d’Idrissa Diallo –mort al CIE de la Zona Franca l’any 2011– o la consolidació del gimnàs cooperatiu Sant Pau amb l’adquisició del solar on s’integra i la construcció de més habitatge públic. Si fins ara l’únic topall amb el qual es trobaven aquestes propostes era reunir les 15.000 firmes necessàries per entrar a la multiconsulta d’aquest estiu, ara podrien veure’s frenades també per dos recursos al TSJC de la Cambra de Concessionàries (CCIES) i la Delegació del Govern a Catalunya.

Davant la impugnació de la mesura, promoguda per empreses com Agbar, que forma part de la CCIE, el consistori ha respost que la política participativa “seguirà endavant”. Així ho ha defensat la mateixa regidora responsable de la multiconsulta, Gala Pin, que entén que la ciutadania “s’ha d’expressar” sobre qüestions com l’aigua, la memòria o el dret a l’habitatge.

Les resistències de certs agents a les consultes ciutadanes no sorprèn Pin. Sí que ho fa, en canvi, la rapidesa amb què han arribat els recursos: “Aquest és un pas previ, no pensàvem que anirien a impugnar el reglament. Però no oblidem que estem preguntant si la gestió de l’aigua ha de ser pública o no”, remuga.

Ha dit que “intuïen” que les grans empreses es posicionarien en contra de la multiconsulta. Per què?

Quan vam conèixer les preguntes, una d’elles sobre la gestió pública de l’aigua… Ho vam intuir, sí. Coneixent la bel·ligerància que ha tingut l’empresa que gestiona actualment l’aigua [Agbar] en altres processos… A Valladolid es va lliurar una batalla judicial, i a Terrassa també… Aquí ens ha sorprès que ho facin tan de pressa. Ens trobem en un pas previ, no pensàvem que a impugnar el reglament. Però no oblidem que estem preguntant si la gestió de l’aigua ha de ser pública o no.

Intentaran alguna mediació amb l’empresa?

El mateix reglament contempla que el mes abans de la multiconsulta hi hagi debat ciutadà… I aquí esperàvem que l’empresa, dins del marc del debat, manifestés el seu rebuig.

Però la reacció ha arribat abans.

La sorpresa és que sense haver presentat al·legacions al reglament, sense haver ni tan sols preguntat sobre el procediment de la consulta, han anat al contenciós amb la voluntat d’impugnar. Però no hem d’oblidar que qui ha anat al contenciós contra la multiconsulta és la Cambra de Concessionàries, on estan representades Agbar, les funeràries o Gas Natural… Empreses que tenen el monopoli sobre els béns bàsics. Per això entenem aquest recurs com un atac dels lobbies contra el bé comú. Però seguirem endavant: preguntar a la ciutadania també és un bé comú de la ciutat.

Què faran si es frena la multiconsulta per la via legal?

La informació que tenim nosaltres parla de l’anunci d’interposar els recursos, per tant quan arribi el moment nosaltres lliurarem tot el que calgui als jutjats. I després valorarem. De moment treballem per a fer-la a l’estiu, perquè tenim un compromís amb la ciutat, i aquest compromís ve avalat per un ampli consens dels partits. Hi ha un esforç rere la mesura que cal reconèixer i tirar-la endavant.

Quina va ser la reacció dels partits quan es van conèixer les preguntes de la multiconsulta? Va haver-hi resistències per les temàtiques que abordaria?

Ningú ens ha fet arribar cap comentari. Insisteixo, aquesta normativa es va treballar molt amb totes les forces, i tothom era conscient de quin tipus de qüestions es podien plantejar. Estem en un moment en què la ciutadania ha de poder decidir sobre una sèrie de temes que els afecten. Al final els partits no han d’estar a favor de què es consulta, sinó del fet si es consulta o no.

Tem que variï aquest suport després de les reticiències de certs agents a les preguntes?

Aquest divendres teníem convocada, des de d’abans de Nadal, una reunió amb els partits per parlar de la multiconsulta: ningú ens ha fet arribar cap comentari ni cap queixa. Per a nosaltres la multiconsulta està emmarcada dins de l’autonomia local i del municipalisme, vam estar molts meses treballant amb entitats i grups polítics, per a incorporar sensibilitats diverses.

Sense deixar la polèmica, alguns d’aquests col·lectius i entitats han criticat la dificultat d’assolir la fase de la pregunta, per les bases de la multiconsulta. Per exemple el nombre de signatures exigit és de 15.000.

Les signatures requerides són el mínim que marca la llei, un 1% tenint en compte el nombre de veïns de la ciutat. Per això són 15.000. Però aquí hi ha un debat de fons: el xoc entre democràcia representativa i participativa. Per tirar endavant iniciatives s’ha de demostrar el suport ciutadà, que allò que es demana té interès. Coneixent les dificultats d’organitzar-se, sobretot d’entitats amb pocs recursos, el que diu el reglament és que si s’assoleixen les 15.000 singatures, l’Ajuntament subvencionarà un euro per signatura, fins a 15.000.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*