‘Follándonos a una entre los 5’ era ‘violant una dona entre els 5’

Hem de començar a assumir que molts agressors sexuals troben el plaer no en la sexualitat, sinó en la dominació a través del sexe. És per això que hem de posar l’accent en la violència que és sempre el nucli central de les violències sexuals

Carla Vall i Duran
 
 
 
Miles de personas se concentran frente al Ministerio de Justicia en Madrid contra la sentencia de 'la manada' OLMO CALVO / MADRID (eldiario.es)

Miles de personas se concentran frente al Ministerio de Justicia en Madrid contra la sentencia de 'la manada' OLMO CALVO / MADRID (eldiario.es)

«—Follándonos a una entre los 5.

—Todo lo que cuente es poco.

—Puta pasada de viaje.

—Hay vídeo.»

El grup de WhatsApp de ‘la Manada’ eren 21. I els altres responen la gesta dels líders: «Cabrones, os envidio. Esos son los viajes guapos».

‘Follándonos a una entre los 5’ era ‘violant una dona entre els 5’. No era la primera vegada. Sabem que a Pozoblanco una altra víctima va ser agredida per alguns dels mateixos integrants de la Manada. I sabem que la víctima va decidir no denunciar perquè el seu propi entorn no la creia, tampoc un agent de policia local a qui li va explicar. I és que necessitem creure que aquestes coses no passen. Necessitem creure que això no els passa a les dones que ens envolten perquè ens han ensenyat que això passa a certes dones. A les dones que han fet alguna cosa malament, que no s’han protegit, que han begut, que han estat amb desconeguts. Com si això fos un factor que permet entrar en aquesta esfera de risc.

Segurament abans de ‘Follándonos a una entre los 5’ hi havia missatges desitjant bona nit o dient t’estimo a les seves parelles. I és que aquells bons nois són també uns depredadors sexuals que, segons una testimoni d’aquella mateixa nit ‘eran muy guapos y no tenían necesidad de violar’. Hi estem d’acord, no tenien necessitat de violar per tenir sexe i, precisament això, és el que els fa especialment perillosos. Per això mateix sabem que el que buscaven no era només sexe. El que buscaven era dominació, inflingir dolor, exercir misogínia. I quina és la fórmula concreta que els homes escullen per dominar a les dones? El sexe.

No és cap novetat que el corporativisme masclista, la germandat entre homes segella un pacte sagrat que els fa superar les seves pors i limitacions individuals per fer-se forts en grup buscant una víctima per fer-la servir de boc expiatori. En ella hi dipositen les seves mancances i debilitats: en grup són forts, en grup ataquen. Però no són una manada, són uns depredadors comuns. Mostren la cara B que molts homes ‘normals’ tenen. Això ens connecta amb una idea que ens fa por: no conèixer completament les persones que ens envolten i saber que no som completament bons, ni completament dolents. Que la capacitat d’inflingir dolor acompanya a homes que desitgen de bona nit a les seves nòvies i, seguidament, surten de cacera buscant una presa.

Però, no sé si algú va posar el focus en com devia estar ella ahir. Com estem les dones que, en algun moment de les nostres vides hem patit violència sexual i hem vist jutjat el nostre dolor; que de vegades, ha estat titllat de massa, de vegades, massa poc. Ella que ha estat tant coratjosa que ha vençut la por i ha seguit endavant en un judici públic que l’ha posat al centre de l’huracà i que contínuament ha posat en dubte el seu relat.

Diria que no pensem en com les dones que puguin patir violències similars poden decidir no travessar aquest palau de gel que és el sistema judicial. Perquè ara ja sabem que un Magistrat té dificultats en percebre la violència sexual i que interpreta que un episodi de terror com “… Que en ese momento los otros dos la sujetaron y la introdujeron en el portal. Que la declarante iba hablando normal y le dijeron que se callara y no gritara. (…) Que la rodearon entre todos y uno de ellos la cogió de la cara y le obligó en ese momento a hacerle una felación.” Pot ser entès com: ‘Lo que me sugieren los gestos, expresiones y los sonidos que emite es excitación sexual.’

I és que passar per un procés judicial fa que les persones que inflingeixen patiment es multipliquin, ja no limitant-se als agressors. Ja no només és l’obtenció d’una sentència favorable que reconegui la veritat i la violència patida, sinó també la reparació que tota víctima mereix. Perquè la reparació completa només pot passar pel recull d’un relat que reconeix el dolor en tota la seva dimensió. Que mai més cap Magistrat pugui llegir ‘follándonos a una entre los 5’ sense entendre que el consentiment sota aquestes circumstàncies, senzillament, no pot existir.

Carla Vall i Duran
Sobre Carla Vall i Duran

Advocada penalista, drets humans. Especialista en l'abordatge i prevenció de violències masclistes; assessora en polítiques públiques i plans de seguretat des d'una mirada interseccional. Contacte: Twitter | Més articles

2 Comments en ‘Follándonos a una entre los 5’ era ‘violant una dona entre els 5’

  1. Mònica Torras // 27/04/2018 en 20:52 // Respon

    I ara quines són les següents actuacions a fer? Això no pot quedar així.

  2. Molt bon article.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*