Festival de francofonia

Encara ressonen els darrers acords del festival de jazz manouche Django l’H, que tres centres d’art sorprenen presentant a l’uníson sengles mostres relacionades amb París

Rafael Vallbona
 
 

Encara ressonen els darrers acords del festival de jazz manouche Django l’H, que tres centres d’art sorprenen presentant a l’uníson sengles mostres relacionades amb París: Toulouse-Lautrec i l’esperit de Montmartre al CaixaFòrum, Picasso descobreix París al Museu Picasso (ambdues fins al 20 de gener), i París a Parés. A la recherche de la Ville Lumière a la històrica sala Parés (fins al 5 de febrer). Nadal francòfon.

París va ser la capital del món del segle XIX. Al tombar el nou segle és la ciutat que, en l’arquitectura de ferro i vidre dels passatges, en la descoberta de la fotografia com a art, en la balada simbolista del flâneur i en la descoberta de la reproducció de l’obra d’art, interpreta el materialisme històric i dóna pas a la cultura de masses. Així ho va explicar Walter Benjamin a la seva inacabada obra cabdal, El llibre dels passatges, i així ho van posar en escena els artistes que es van trobar al turó de Montmartre a les darreries del XIX. Exaltació de llibertat, creativitat i bellesa contra les convencions i la seguretat burgeses. Humor, cabaret, litografies contra la rigidesa de l’acadèmia.

Llegeix la crònica sencera a París/BCN

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*