Fem un pas endavant per trencar amb les diferències culturals i religioses

Encara avui és difícil d’acceptar el concepte d’identitat múltiple i plural, que consisteix a adoptar la cultura i costums del lloc on has nascut i a l’hora impregnar-te de la cultura i costums dels teus pares o avis.

Nora Baños
 
 
 
iStock

iStock

Els avanços de la nostra societat no han estat suficients per trencar tots els tòpics, estereotips i rumors que hem arrelat al llarg de les últimes dècades a les nostres terres,  que han dificultat de forma extraordinària el reconeixement de la pluralitat, el diàleg interreligiós i intercultural per afavorir una millora de la convivència.

Si tinguéssim xifres exactes de quants nens, joves i dones pateixen aquesta mena de discriminació a les nostres terres ens entraria una enorme esgarrifança i ens adonaríem de forma imminent sobre la distància que encara ens queda per recórrer per acabar amb totes aquestes categories socials negatives.

La majoria de persones no són conscients de l’amenaça que suposen aquestes diferències per avançar dintre de la mateixa pluralitat i les enormes crisis identitàries que aquestes provoquen a molts joves d’origen divers. Aquí són els immigrants, però, al país d’origen dels seus pares o avis, són els estrangers.

Sense context social, sense unes terres on identificar-se, la pregunta que es planteja és:  d’on són aquests joves? Un procés al qual els exposem, un estigma que els acompanya, una immigració que mai acaba, són immigrants de primera generació, de segona, de tercera, etc. Però, quan deixen de ser-ho? Malgrat que hagin nascut i viscut tota la seva vida en una mateixa terra, encara és difícil de concebre i reconèixer el concepte d’identitat múltiple i plural, és a dir, pots néixer en un context socioeconòmic determinat, adoptar la seva cultura, la seva llengua i els seus costums i a l’hora impregnar-te de la cultura o costums dels teus pares o avis, que són diferents del context on vius i això no ha de ser un factor per passar a ser un ciutadà de primera o de segona, sinó tot el contrari, et fa un ciutadà més ric en coneixement i amb més possibilitats de respectar i reconèixer l’altre des de la riquesa de la diversitat.

El fenomen de la immigració no és quelcom nou, al llarg de la història hi ha hagut grans fluxos migratoris, sobretot per accedir a països del nord global. Tot i que en els seus inicis la immigració va ser ben rebuda, quan va arribar la gran recessió econòmica el 2008, que va marcar un abans i un després sense precedents al nostre país, el racisme, fomentat per la por, la inestabilitat i els discursos de dretes per guanyar el vot, va augmentar notablement. Conseqüències que estem pagant ara i hem pagat al llarg d’aquests últims 10 anys.

Uns drets que s’han vulnerat, una diversitat que s’ha oprimit i estigmatitzat, per això avui és molt necessari optar per mesures alternatives i preventives, per a la millora de la convivència i que aquestes no treballin en contra de la diversitat, ni al marge d’ella, sinó en col·laboració amb aquesta, per poder crear societats amb una convivència plural satisfactòria, on hi puguin haver múltiples identitats i on es puguin reconciliar conceptes que s’han anat perdent al llarg de l’última dècada, com el fet de garantir una igualtat de drets per a totes les persones per igual.

Nora Baños
Sobre Nora Baños

Estudiant de Ciències Socials a la UOC i membre de Comuns Federalistes. Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*