La primera setmana d’aldarulls contra la sentència del Procés, explicada minut a minut

Segueix l'actualitat de les accions, convocatòries i reaccions a la Sentència del Procés

Redacció
 
 
 

La Sentència del Judici del Procés s’ha conegut el matí del 14 d’octubre, condemnant a altes penes de presó als líders polítics i socials que estan en presó preventiva pels fets de l’octubre de 2017. La ciutadania ha convocat a mobilitzacions immediates que criden a aturar el país. Seguim el minut a minut del que succeeixi avui. Amb informacions de Sandra Vicente, Carla Benito, Victòria Oliveres, Tomeu Ferrer, Victor Saura i Pol Rius. 

Divendres 18 d’octubre

23h Després que els aldarulls a Via Laietana continuessin des de les 12 del migdia, va ser en arribar la multitudinària manifestació de la vaga, que els enfrontaments es van fer més cruents. Milers de persones rodejaven la Via Laietana, mentre dins s’hi feien barricades. Cap a les 22h la policia va començar actuar amb molta força, (segons el conseller d’Interior, Miquel Buch, “sempre proporcionada”). Els Mossos d’Esquadra van fer servir per primera vegada el camió hidrant, mostrant un dispositiu que ha estat mereixedor que Amnistia Internacional critiqués la desproporcionalitat policial. A les 2:30 es comptaven 90 atencions mèdiques del SEM i 33 detencions, entre les que es compta la del periodista del País, Albert Garcia.


17:15h Comença la manifestació unitària de la vaga general. La Guàrdia Urbana calcula uns 250.000 persones


14h Les Marxes per la Llibertat arriben a Barcelona des de diversos punts. Milers de persones col·lapsen la capital catalana a l’espera de la manifestació unitària d’aquesta tarda. La Victòria Oliveres ha acompanyat el els darrers kilòmetres el tram que venia de Tàrrega i n’ha fet aquesta crònica: Les Marxes arriben a Barcelona: una crònica dels darrers kilòmetres caminant per ‘la llibertat’

Milers de persones del tram de Tàrrega de les Marxes per la Llibertat caminen fins a Barcelona. Diversos mitjans de transport, diferents punts d’inici, però la mateixa convicció es respira a la caminada: “això no va de sentiment independentista, això va de defensa dels drets i la democràcia”

Per llegir la crònica completa, clica en aquest enllaç

La Marxa per la Llibertat, del tram de Tàrrega | Victòria Oliveres


13:48h La vaga general atura bona part de l’educació. El 43% dels docents de l’escola pública, el 35% de la concertada i el 26% de la privada s’hi han adherit. En el cas de la Universitat, el seguiment és del 90%. A això cal afegir-hi que també estan fent vaga la major part d’estudiants de secundària, batxillerat i FP (en 6 dels 10 serveis territorials el seguiment és del 80% o superior), i que molts pares de nens d’infantil i primària han optat per no portar els seus fills a l’escola aquest matí. Més informació al Diari de l’Educació.


13:29h La presència de manifestants i el cordó policial corresponent ha aconseguit tallar els accessos al Port de Creueristes de Barcelona.


13h Després d’intentar arribar al Port de Barcelona, la convocatòria de l’Esquerra Independentista ha decidit virar cap a la Ronda Litoral, degut a que el cordó policial de Mossos els impedís l’entrada a les instal·lacions amb algunes càrregues puntuals. Un cop ja a la Ronda, els vora de 3.000 manifestants es troben rodejats de policia, Mossos a la banda que toca a Barcelona i Guardia Civil al costat més proper al Port.


12:30h La columna unitària de l’Esquerra Independentista, a la que s’han afegit alguns estudiants i alguns nuclis de CDR de barri, baixa la Rambla Santa Mònica en direcció a Colom.

Pel que fa a les marxes per la llibertat, s’apropen a l’entrada de Barcelona, i el pícnic per la república ja ha col·lapsat Sagrada Família.


11:26h El conseller d’Interior, Miquel Buch, compareix davant la premsa per segona vegada en dos dies, per tal de donar explicacions sobre les actuacions dels Mossos d’Esquadra durant els aldarulls a Barcelona. El conseller ha hagut de respondre per unes actuacions policials que, ahir dijous, tenien com a objectiu principal evitar els enfrontaments entre dos grups de manifestants: antifeixistes i ultres d’extrema dreta.

Buch ha afirmat que es van usar salves de foam (no de goma, tal com s’ha vingut dient per les xarxes) després que els Mossos obliguessin els ultradretans a desviar-se per a que “no s’acostessin més a la gran concentració de 15.000 persones”, en referència a la concentració dels CDR. Però no va fer cap referència a la resta d’actuacions policials que es van fer durant la nit per a controlar les accions dels grups independentistes i antifeixistes.

Respecte a la suposada permisivitat dels Mossos d’Esquadra amb els moviments ultradretans, Buch ha volgut recalcar que “els Mossos no tenen cap tipus de connivència amb persones violentes”.

Sobre els disturbis que van tenir lloc passades les 10:30 de la nit, Buch considera que es van donar degut a l’agressió a un jove antifeixista per part d’un grup d’ultradreta, “després que els Mossos aconseguissin que es dissolgués la manifestació ultra”. Després d’aquest moment, “apareixen grups violents que afecten al mobiliari urbà com els dies anteriors”, ha dit Buch en referència als antifeixistes. “Ahir a la nit van baixar els fets en nombre, però van augmentar en violència”.

Buch no ha volgut donar explicacions sobre per què no hi havia Policia Nacional al dispositiu d’ahir i, respecte al baix nombre de Mossos d’Esquadra que composaven el dispositiu, Buch ha assegurat que “eren els Mossos dels que disposàvem” i ha recordat que durant els darrers dies ha anat augmentant el número d’agents ferits.

Preguntat sobre si li sembla igual de greu cremar contenidors que agredir un jove, Buch ha afirmat que “són actes que igualment es troben fora de la legalitat i els Mossos l’han de perseguir i evitar”. Si en algun moment “algú del departament s’ha equivocat, sigui qui sigui, s’ha de corregir i evitar”, ha acabat.


10:45h Les afectacions de la vaga general convocada aquest 18-O és alta en el sector universitari, on es registren aturades de pràcticament el 100% a tots els campus. Aquests resultats són deguts, en part, a les ocupacions dels rectorats per part dels estudiants ahir, en els que es va arribar a acords d’aturades amb els rectorats.

Una altra dada destacada la trobem a Mercabarna, on només es registra un 15% dels compradors durant les primeres hores del matí (4h-8h). De fet, preveient la situació d’avui, ahir es va vendre un 20% més.

Pel que fa al metro, TMB ha registrat un 40% menys d’usuaris aquest dia de vaga. Hi ha empreses que han adoptat la decisió de fer un tancament patronal. Aquest és el cas de BonPreu i Esclat. En aquest sentit, la patronal de Terrassa, CECOT, comunica que el 50% de les empreses afiliades han informat que faran tancament per sumar-se a la jornada reivindicativa. A l’Aeroport de El Prat s’han cancel·lat un total de 5o vols aeris de diferents companyies.

Per saber-ne més sobre les aturades i afectacions a la vaga, consulta El Diari del Treball


10h Diversos talls de carreteres paralitzen el país. La crida d’aquesta vaga general és centralitzada a Barcelona, on s’espera que les Marxes per la Llibertat arribin vora el migdia i paralitzin la ciutat. Mentre aquestes marxes estan en camí, a la capital catalana les universitats han aturat la seva activitat i els estudiants han tallat algunes vies importants de la ciutat com són l’Avinguda Diagonal o la Ronda Litoral.

Prop de la ronda, precisament, els Estibadors, també en vaga, tallen el passeig Colom. A pocs metres de Colom, a la Rambla de Santa Mònica, precisament és on l’Esquerra Independentista ha convocat a les 12h. A la mateixa hora, els estudiants estaran fent mobilització a Plaça Universitat.

Dijous 17 d’octubre

11h FOTOGALERÍA Els CDR van convocar ahir a una concentració de lleure. Pilotes, xarangues i música, ahir a la Plaça d’Oros, amb imatges de Sandra Vicente i Victòria Oliveres

 

10:30h Els CDR han desconvocat la concentració, com estava previst, a les 21h, tot i que el gruix de concentrats han restat a la Plaça d’Oros, seguint amb l’ambient distès. Cap a les 21:45 un grup d’antifeixistes han arribat al centre de Barcelona. Venien des de Sarrià, de la contramanifestació dels ultres d’extrema dreta, que s’havien concentrat a la plaça Artòs. En aquest moment, alguns grups d’antifeixistes s’han disgregat de la concentració i han anat a la trobada dels ultres, que han intentat apropar-se durant tota la tarda a la concentració independentista.

Vora les 10:30 els dos grups, antifeixistes i ultres, han estat a una sola illa de cases de trobar-se, sempre encapsulats per Mossos d’Esquadra. Es compten alguns aldarulls, entre els quals algunes barricades en flames i un jove antifeixista que ha estat apallissat per un grup d’ultres.


19:10 h. La cruïlla situada entre Passeig de Gràcia i Diagonal i fins arribar als Jardinets de Gràcia s’ha omplert amb milers de persones convocades pels Comitès de Defensa de la República (CDR). En aquesta ocasió la crida és a ocupar l’espai de manera lúdica i pacífica. això es tradueix en molts grups que practiquen el joc al carrer amb pilotes o altres instruments lúdics. L’ambient és festiu, sense oblidar la reivindicació que presideix totes les mobilitzacions des que es va conèixer la sentència de 100 anys de presó contra els líders cívics independentistes i els membres de l’anterior govern de Catalunya.

Aspecte que té la cruïlla de Passeig de Gràcia amb Diagonal amb milers de persones en un ambient festiu foto: Sandra Vicente


13:45h Es viuen alguns moments de tensió davant la Prefactura de Policía Nacional a la Via Laietana, quan els manifestants han llençat alguns objectes al cordó policial. En aquest moment, la manifestació es divideix en dos fronts, inclosos els que s’han quedat al rectorat de la UPF.

Cordó policial davant la prefactura de policia | Victòria Oliveres


13:30h Seat anuncia que tanca la línea de producció de la fàbrica de Martorell degut a les afectacions provocades per les Marxes per la Llibertat. Els torns afectats seran des de la tarda de dijous fins divendres tot el dia.


13h Els manifestants ocupen el rectorat de la UPF fins que “se suspenguin totes les classes”. Amb aquest rectorat ja són cinc els que estan ocupats: UdG, UdL, UB Central, UPC i UPF. En relació als instituts, el seguiment de la vaga ha augmentat respecte ahir, segons dades del Departament d’Educació. A Terres de l’Ebre és on els serveis territorials registren un major seguiment (81,60%) mentre que el menor se dóna al Consorci d’Educació de Barcelona (17,35%).


12:30h La manifestació d’estudiants convocada avui per la vaga als institiuts catalans baixa el carrer Pelai de Barcelona després d’haver-se concentrat a la Plaça Universitat. Gairebé 5.000 joves omplen el centre de Barcelona. Prop de Plaça Catalunya, un home s’ha introduït dins la marxa amb una bandera d’Espanya i un cartell en el que s’hi llegia “Viva el Rei”. Hi ha hagut alguns moments de tensió, però els manifestants l’han aïllat a crits de “som gent de pau” i l’home ha sortit de la multitud escortat pels Mossos.

Un home amb una bandera d’Espanya s’introdueix en la manifestació dels estudiants | Victòria Oliveres


11h Fotogaleria de les concentracions i disturbis de la nit de dimecres a la Conselleria d’Interior, a Barcelona. Fotografies de Pol Rius

9:30 ANÀLISI de Guillem Pujol sobre les mobilitzacions dels darrers dies: ‘La sedició i les seves conseqüències’

Potser, i només potser, avui al PSOE li és difícil declarar-se d’esquerra mentre pica l’ullet a la dreta. Al mateix temps, la Generalitat sembla que hagi decidit rescindir de les seves obligacions. La contradicció d’encoratjar els manifestants alhora que es dona llum verda als Mossos d’Esquadra per estomacar-lo és un gran acte de cinisme. Enmig de tot això, la gent. Enfada, enrabiada, i sola. Després de la sentència, la lluita ja no és per la independència. És un enuig generalitzat contra la situació actual, també contra el processisme inoperant

Llegeix l’anàlisi sencera clicant aquest enllaç

Dimecres 16 d’Octubre

21:25 Els Mossos d’Esquadra han dispersat als manifestants circulant ràpidament amb els furgons i van disparar projectils de foam. Els manifestants formen barricades amb els contenidors i els comencen a calar foc.


21:10 El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest vespre per comunicar que no permetran “que la violència s’imposi sobre el dret a conviure en pau a Catalunya”. També ha volgut dóna les gràcies a la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra per la seva feina “davant dels extremistes”.

“No hi ha res a objectar als que es manifesten pacíficament, estan en el seu dret”, ha afegit Sánchez, “però no hi ha causes ni ideals que justifiquin l’ús de la violència en una democràcia com l’espanyola”. A més ha fet una crida a Quim Torra i el seu govern: “té el deure polític i moral de condemnar sense excuses l’ús de la violència a Catalunya”.

Finalment, ha anunciat l’existència d’un comitè de coordinació entre diferents ministeris en alerta permanent, amb el ministre de l’Interior Grande-Marlaska com a portaveu.


20:40 Alguns manifestants van cremar una bandera europea i una altra espanyola. Comencen a viure moments de tensió entre els manifestants.

20:20 Els manifestants arriben davant del Departament d’Interior (Diputació amb passeig de Sant Joan), protegida ara per tanques i agents dels Mossos darrere. També han tirat paper higiènic.

19:50 Mentre la manifestació avançava, les persones que encara estaven al carrer Marina han llançat el paper higiènic que portaven a l’aire com si fossin serpentines.

19:40 La capçalera de la manifestació ha pujat pel carrer Marina i ara avança per la Diagonal en sentit Llobregat. Els manifestants criden «Tots som CDR». En aquesta altura només es veu un cotxe de patrulla dels Mossos.

18:55 L’encreuament entre els carrers Marina i Gran Via de Barcelona, plena de manifestants per la concentració convocada pels CDR. Molts d’ells porten paper higiènic seguint la crida dels convocants que diuen que tenen «molta merda per netejar».

18h El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha comparegut davant la premsa en una convocatòria que havia de ser per donar explicacions sobre les controvertides i qüestionades accions dels Mossos durant els darrers dies. En lloc d’això, Buch s’ha limitat a assegurar que el cos “garanteix el dret a protesta” i ha demanat al conjunt de la població que “aïlli els grups violents” per a que les concentracions es produeixin sense incidents. Així, ha assegurat que totes les accions policials són sistemàticament analitzades a posteriori per determinar la seva “proporcionalitat”, motiu pel qual encara no ha accedit a valorar les accions policials.

Per llegir més sobre la compareixença de Buch, clica al següent enllaç


12:30h Antoni Bayona, jurista i professor català, que exercí de lletrat major del Parlament de Catalunya entre el 2012 i el 2018, escriu l’article d’opinio ‘Humiliació’: “La sentència entra en una gran contradicció quan rebaixa el contingut dels fets i després els castiga com si realment s’hagués posat l’Estat contra les cordes. Sembla que expressi una doble humiliació. La dels líders polítics que suposadament van dissenyar un pla d’independència sabent que no podia tenir èxit i un càstig notòriament desproporcionat a la realitat”

Llegeix-la sencera en aquest enllaç


11:30h El departament de Treball ha fet púbics els serveis mínims de la vaga general de divendres 18. S’espera que l’ensenyament sigui un dels sectors amb més incidència (ja que la vaga també és recolzada per sindicats d’estudiants, tant de secundària com universitaris). Per a centres no universitaris i llars d’infants es garantirà una persona de l’equip directiu per centre i per infantil i primària hi haurà un docent per cada 6 aules; a educació especial, un docent per cada 4 aules. En horaris de menjador hi haurà un terç del personal, la mateixa plantilla que hi haurà a llars d’infants.

En àmbit sanitari hi haurà normal funcionament en urgències, UCI, UVI i d’altres sectors que puguin ser considerats d’urgència vital. També es garantirà l’assistència extrahospitalària amb un 25% de la plantilla. Pel que fa al transport públic, Rodalies garantirà un 33% de la circulació durant tot el dia. TMB i Ferrocarrils circularan en un 50% en hores punta i en 25% la resta d’hores.

Per saber-ne més, consulta el Diari del Treball


11h Els Mossos d’Esquadra van confirmar ahir 25 detencions: 13 a Tarragona, 8 a Lleida, 3 a Barcelona i 1 a Sabadell. Els detinguts van sortint escalonadament en llibertat amb càrrecs. Pel que fa als ferits, el SEM va realitzar 125 assistències sanitàries: 74 a Barcelona, 15 a Lleida, 14 a Gurb, 11 a Tarragona, 7 Girona, 2 Sabadell i 2 a Mollet, cap d’elles de gravetat.

Dimarts 15 d’octubre

21:45h La Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra han dividit els manifestants en diversos grups, provocant corredisses per Passeig de Gràcia i diversos carrers adjacents, que han estat tallats pels manifestants per, vora, una desena de fogueres. Col·lectius d’atenció a les víctimes denuncien que la policia dispara salves i bales de goma per sobre de la cintura. Sanitaris per la República parla de més de 55 ferits. Alerta Solidària afirma que durant les concentracions d’aquest vespre a Barcelona s’han produït tres detencions.

Fogueres tallant Còrsega amb Balmes | Carla Benito


20:45 Un grup de cinquanta manifestants que es trobaven a Pau Clarís amb Mallorca han abandonat les immediateses de la Delegació de Govern després de les càrregues dels Mossos i han començat a tallar la Diagonal. Els manifestants que s’hi han quedat es protegeixen amb cartrons, contenidors i fustes. Òmnium i ANC han desconvocat la concentració, un quart d’hora abans del previst. Per la seva part, els CDR, que també convocaven aquest vespre, no han notificat la fi de la convocatòria.


20h La situació continua tensa davant la Delegació de Govern, als carrers de Passeig de Gràcia i Pau Clarís, on s’estan produint càrregues per part dels Mossos i la Policia Nacional. Sanitaris per la República anuncia que ja ha realitzat diverses intervencions, algunes de les quals han estat derivades al SEM. Els manifestants estan creant piquets amb contenidors.

La cera de les espelmes ja cau sobre els carrers del centre de Barcelona | Carla Benito

19:30h Els Mossos d’Esquadra comencen intervenció policial pocs minuts després de donar-se per iniciada la convocatòria davant de la Delegació de Govern, a l’alçada de Passeig de Gràcia amb Gran Via. La tensió ha crescut ràpidament després que alguns manifestants llencessin objectes al cordó policial.


19:25h Les immediacions de la Delegació de Govern a Barcelona comencen a omplir-se. Òmnium i ANC han convocat els seus manifestants al carrer Bruc amb Mallorca, on han col·locat un escenari en el que, en breus moments, els familiars dels presos llegiran cartes seves.

Per altra banda, les columnes convocades a Jardinets de Gràcia i Plaça Universitat comencen a arribar al punt de reunió.

Concentració davant la Delegació de Govern en protesta a la sentència | Carla Benito


16:05 Una manifestació liderada pel moviment juvenil ha tallat el centre de Barcelona des de l’Avinguda Paral·lel i, actualment, unes 300 persones tallen el trànsit a la Plaça Espanya. La mobilització se suma als nombrosos talls de carreteres que s’han donat també avui arreu del país.

Per part de CDR, al Barcelonès s’ha convocat avui concentració davant la Delegació de Govern a Barcelona a les 19h, amb columnes des de Jardinets de Gràcia i Plaça Universitat a les 18:30h

Manifestants tallant Plaça Espanya | Foto: CDR Gòtic-Raval


16h Després de la sentència, tornem a parlar amb activistes, juristes i polítics que ja havien estat entrevistats per Catalunya Plural en relació al Procés, per conèixer les seves opinions sobre la sentència.Jordi Nieva-FenollJoan Josep QueraltJosé María MenaJosé MontillaMontserrat TuraJordi ArmadansKristian HerbolzheimerAnton Costas i Joan Manuel Tresserras coincideixen en la “excessiva duresa i desproporcionalitat”

Pots llegir les seves opinions en aquest article de Siscu Baiges


12:30h Les organitzacions sindicals Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i Intersindical CSC han comunicat la convocatòria de vaga general a Catalunya pel 18 d’octubre. Les dues sindicals s’han esforçat per desvincular la convocatòria dels esdeveniments polítics. Només s’ha fet una petita menció a la sentència, afirmant que les llargues penes de presó “lesionen greument el dret a mobilització i protesta”.

Les dues organitzacions sindicals emmarquen la vaga general en el context de les eleccions espanyoles, per tal de  denunciar que s’ha produït un greu deteriorament dels drets dels treballadors i treballadores.

Els motius concrets de la convocatòria són reclamar un Salari Mínim Interprofessional (SMI) de 1.200 euros, el manteniment del poder adquisitiu de les pensions, tot vinculant la pujada amb el cost de la vida a Catalunya. En aquest sentit plantegen també la derogació de les dues reformes al sistema de pensions i la supressió del factor de sostenibilitat, aspectes que creuen que lesionen el dret a percebre un retir digne.

Els portaveus han indicat que no s’han posat en contacte amb els sindicats majoritaris CCOO i UGT de Catalunya. Confien, però, que les bases d’aquestes organitzacions se sumin a les convocatòries. De la mateixa manera, no compten amb l’adhesió de l’ANC i Omnium Cultural.

L’acte central de la jornada de vaga general serà la manifestació als Jardinets de Gràcia de Barcelona a les 17 hores.

Llegeix més informació a El Diari del Treball


12h Segons informacions del SEM, ahir es van realitzar 131 atencions sanitàries a tota Catalunya. A la ciutat de Barcelona hi va haver 7 altes i un trasllat a l’hospital. A Maçanet va haver-hi quatre atencions in situ amb alta, a Lleida 1 alta i 2 trasllats, a Reus una alta. A l’ocupació de l’Aeroport del Prat, hi va haver 91 atencions in situ i 24 trasllats a hospitals, entre els quals es troba la persona que va rebre un impacte d’una pilota de foam a l’ull. Segons l’Hospital de Bellvitge, ha perdut l’ull.

Pel que fa al grup de voluntaris de Sanitaris per la República, afirmen que van atendre 81 persones a l’Aeroport del Prat, algunes de les quals van ser derivades al SEM. Així mateix, també destaca la lessió d’un jove de 30 anys al vestíbul de la T1, atès per un traumatisme testicular que li ha produït la pèrdua del 40% de massa testicular.

Per altra banda, també s’han registrat diverses agressions a periodistes, degudament identificats, de diferents mitjans per cops de porra i bales de goma i salves que han estat denunciades tant pel Sindicat de Periodistes com pel Col·legi. L’observatori Mèdia.cat n’ha comptabilitzat onze casos en les càrregues que es van produir tant a l’aeroport com a la Via Laietana.

Pel que fa als detinguts, segons el grup Alerta Solidària, se’n van quantificar tres: una a Mataró, que va acabar amb llibertat amb càrrecs al vespre. Una a Lleida, d’una persona menor d’edat, que va quedar en llibertat i que ha de declarar avui a la Fiscalia de menors. I una darrera a Barcelona, que es troba encara detinguda a la comissaria del Prat.

L’acte central de la jornada de vaga general serà la manifestació que han convocat als Jardinets de Gràcia de Barcelona a les 17 hores.

Dilluns 14 d’octubre


23:55 h. Milers de manifestants convocats pel Tsunami Democràtic han ocupat els voltants de l’aeroport de Barcelona i part de l’interior de la Terminal 1 des de la una del migdia fins passada la mitjanit. Els manifestants s’han traslladat a l’aeroport utilitzant el transport públic i privat i alguns fins i tot hi han arribat caminant, col·lapsant d’aquesta manera les vies d’accés. A la galeria superior recollim diferents instants de manifestació i tensió que s’han viscut durant la jornada (Fotografies de Victòria Oliveres).


23:00 h. La Via Laietana de Barcelona ha estat un altre punt de tensió durant la nit. La Policia Nacional ha carregat contra els manifestants que es trobaven a prop de l’edifici de la Prefectura Superior de Policia de Catalunya. (Fotografies de Pol Rius).

Desplegament de policies a l'Aeroport del Prat

Desplegament de policies a l’Aeroport del Prat

22:05 h. Tsunami Democràtic desconvoca la concentració a l’Aeroport del Prat. han estat hores de fortes tensions i repetides càrregues de les policies catalana i espanyola. Ara el problema per a milers de manifestants és com tornar a casa seva, perquè les vies de comunicació o estan col·lapsades.


21:25 h Tsunami democràtic, l’organització pacifista que ha liderat la resposta al carrer dels ciutadans indignats amb les sentències pronunciades pel Tribunal Suprem, que sumen gairebé un centenar d’anys de presó, ha fet un dop d’efecte i ha fet públic un comunicat a través de la BBC, l’agència AFP i enviat també a TV3. En ell l’ex jugador del Barça i després llorejat entrenador del club culé, del Bayern de Munic i del Manchester City, ha llegit el comunicat en el qual es critica la sentència i s’insta el govern espanyol a seure’s i negociar amb el govern català per arribar a una solució dialogada al conflicte nacional català. En aquest enllaç podeu trobar les paraules del popular futbolista.


21:05 h. : La policia intenta desallotjar els manifestants a la T1, fa càrregues en les quals dispara bales de foam i salves. Els manifestants s’han retirat i han tornat més tard. Noves càrregues han fet que uns 400 dels concentrats quedessin encapsulats. Els moments han estat violents, s’han vist fins a una desena d’ambulàncies a prop per ajudar els afectats, especialment perquè s’han produït allaus de persones que han patit cops i els efectes de les aglomeracions.


19:50 h : Segons informa l’empresa pública AENA, a aquesta hora s’han cancel·lat un total de 108 vols dels que havien estat programats. Ara bé, els viatgers es veuen força afectats per l’ocupació pacífica de l’Aeroport. Per exemple, no funciona la llançadora que uneix les dues terminals, cosa que fa que si els usuaris volen arribar a les vies del tren de rodalies han de circular durant quilòmetres arrossegant les seves balises.


18:15 h : Els serveis d’emergències mèdiques informen que fins ara un total de 10 persones han resultat ferides fruit de les càrregues policials esdevingudes a la Terminal T1 de l’Aeroport del Prat.


17:48: Les policies catalana i espanyola han disparat bales de foam contra els concentrats a l’Aeroport del Prat. Com a primera reacció s’ha desallotjat el primer pis. Els Organitzadors de Tsunami Democràtic Criden a seure a terra i no Respondre l’actuació policial.


17:25 h La policia nacional espanyola ha intentat desallotjar l’entrada a la terminal de l’Aeroport del Prat. La força pública ha carregat amb porres i més tard s’han escoltat salves. La tensió creix.

Foto: Carla Benito

16:55. Entitats cíviques, sindicats i patronals condemnen la sentència i preparen una gran manifestació pel 26 d’octubre. Un ampli ventall d’associacions cíviques i socials es compromet a mobilitzar-se en favor de la llibertat dels condemnats, si bé preservant la cohesió i la convivència a Catalunya. Trobareu tots els detalls d’aquesta convocatòria a El Diari del Treball.


16.50 h : A l’entrada de l’Aeroport hi ha molts controls. Per entrar a l’edifici s’ha de mostrar el bitllet i el passaport. Hi ha constància que molta gent està perdent els vols que tenia contractats. Segons TV3, només Vueling ha cancel·lat 15 vols.

Els accessos a l’edifici principal de les terminals estan totalment ocupats. S’han produït algunes càrregues policials sobre els manifestants, tot i que són puntuals i localitzades i tot sembla que no tenen la intenció de desallotjar el recinte aeroportuari, l’objectiu de les intervencions podria ser ‘mantenir a ratlla’ els manifestants.


16.40h: La gent segueix arribant a l’aeroport de Barcelona, els accessos al qual estan ja totalment col·lapsats, amb més i més gent incorporant-se a la seguda que es fa a les portes. Molts manifestants es desplacen a peu, altres ho fan en tren (Renfe ha reobert el servei fa una mica més d’una hora) i alguns ho intenten en cotxe. A la T1 les portes estan bloquejades per la Policia Nacional i només s’hi pot accedir amb la targeta d’embarcament, mentre que la T2 aquest control el fa la Guàrdia Civil.


14.15: Davant la convocatòria del Tsunami Democràtic, el transport públic ferroviari a l’aeroport ha quedado interromput. La companyia Renfe ha aturat el seu servei de tren, mentre que el metro de la Línea 9 només arriba fins a l’estació de Parc Nou. A l’aeroport de Barcelona es comencen a registrar les primeres càrregues dels mossos d’esquadra contra manifestants.

Foto: Sandra Vicente

14.05: El jutge Llarena reactiva l’euroordre de detenció contra Puigdemont. A conseqüència de la sentència del Suprem, el també magistrat de l’alt tribunal Pablo Llarena ha reactivat l’ordre europea i internacional de detenció i lliurament de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, com a resposta a una petició en aquest sentit cursada per la Fiscalia. Segons informen alguns mitjans, l’acte assenyala el risc de fugida de Puigdemont i la resta d’exconsellers a països que no formin part de la Unió Europea i que, per tant, no tinguin el compromís de cooperació que regeix en la Unió.


13.50: Diverses veus procedents de la comunitat educativa catalana (Rosa Sensat, ACUP, escoles cooperatives, escoles cristianes, Ustec, Fundesplai) s’aixequen aquest matí en contra de la sentència del Suprem. El Diari de l’Educació està fent un recull d’aquests comunicats a mesura que van arribant.


13:05 Tsunami Democràtic crida a aturar l’activitat de l’aeroport de Barcelona.

A primera hora del matí, tot just saber la sentència, Tsunami Democràtic havia convocat a plaça Catalunya amb la promesa de donar a conèixer el seguit d’accions. Per ara, els manifestants s’estan començant a dirigir cap al Prat. “Tots els mitjans de transport són vàlids”, ha difós el Tsunami Democràtic. De fet, un gruix de persones ja es troben a la terminal.


12:30 Òmnium Cultural ha arribat en manifestació davant el TSJC amb la intenció d’autoinculpar-se pels delictes imputats al seu líder empresonat, Jordi Cuixart, a qui l’espera una pena de presó de 9 anys. “Els drets no són de cap borbó ni de cap jutge, ho són de la ciutadania. I ara ens toca salvar els drets”, ha declarat el portaveu, Marcel Mauri.

Els d’Òmnium han denunciat la violència sobre la que es basen les sentències, però que diverses entitats de dret internacional han rebutjat. “Si han gosat condemnar en Jordi Cuixart que ens vinguin a buscar a totes nosaltres. Ni actuava sol ni prenia sol les decisions”, han declarat.
Per la seva banda, des de l’ANC, Agustí Alcoberro ha declarat que “hi ha dos milions de ciutadans que no se senten vassalls de la monarquia hispànica. Això no te marxa enrere”.

Denúncia d’Òmnium anunciant la campanya d’autoinculpacions massives | Carla Benito

12.25 El president en funcions de l’Estat espanyol, Pedro Sánchez, ha realitzat una declaració institucional per a valorar la sentència del Procés. Ha ressaltat el “respecte i acatament de la sentència”. Ha assegurat que la sentència posa fi a “un procés judicial que s’ha donat amb plenes garanties i transparència”. Ha definit la Constitució Espanyola com a “moderna i garantista” i assegura que garanteix el “pluralisme polític”, per altra banda, ha ressaltat la “inviolabilitat de la unitat d’Espanya”, principi sobre el qual es basa la sentència que s’ha conegut avui. Respecte les reaccions a la sentència, “que serà diversa”, Pedro Sánchez ha declarat que el Gobierno farà de garant del diàleg entre les diverses postures, “sempre dins la legalitat constitucional”, per garantir la pluralitat política a Catalunya que, avui, diu “està copsat per l’independentisme”. Sánchez ha declarat que avui “s’acaba un projecte polític fallit i deixem de banda els extremismes”.


12:15 Les columnes d’universitats s’han trobat a plaça Catalunya amb crits de “avui la democràcia és al carrer”. Totes les columnes van encapçalades per pancartes on s’hi llegeix “Buidem les aules, omplim els carrers”

Els universitaris s’ajunten a Plaça Catalunya en rebuig a la Sentència del Procés | Victòria Oliveres

12h El sindicats han reaccionat criticant la sentència. CCOO ha fet una crida a una concentració anomenada: “Pels drets i les llibertats” que s’escenificarà una fotografia transversal de sindicats i entitats de la societat civil de Catalunya de rebuig a la sentència. D’altra banda, el sector independentista del sindicat ha cridat a la participació en les mobilitzacions de rebuig a la sentència fent un especial esment al conseller Raül Romeva. 

Per la seva banda UGT de Catalunya afirma que “la sentència afecta drets socials i democràtics, no només de les persones afectades per la sentència. Significa la culminació de la judicialització d’un conflicte polític, i la presó que dictamina no podrà contribuir a resoldre’l”

Per la seva banda, el secretariat polític de la CGT de Catalunya afirma que “cridem tot el moviment sindical a comprometre’s en la defensa de la llibertat, de l’amnistia per als i les condemnades i de l’autodeterminació de Catalunya, com a via democràtica per decidir el futur del nostre país”. El sindicat de tradició llibertària assegura que “això va de criminalització del dret de protesta i de l’organització política i social. De rearmament repressiu de l’Estat.

El sector independentista del sindicalisme, l’Intersindical-CSC i la IAC demanen l’amnistia. Per la seva banda han convocat roda de premsa per demà dimarts per explicar la convocatòria de vaga del divendres 18 d’octubre.

Llegeix la crònica completa amb les reaccions dels sindicats al Diari del Treball

Membres de CCOO, concentrats en rebuig a la Sentència del Procés | CCOO

11:55 “Rebutgem la sentència per injusta i antidemocràtica i per formar part d’un judici polític”, ha declarat el president de la Generalitat, Quim Torra, en una declaració institucional. El president ha denunciat el procés de “recentralització” i un augment de la “política repressiva, que ha afectat centenars de catalans”. En el judici, diu “s’han inventat fets per poder crear una sentència de venjança i no de justícia”. Torra ha assegurat que enviarà cartes al Rei de l’Estat espanyol i el president en funcions per a demanar una “reunió d’urgència” davant la “greu situació”.


11.45h. Les Cambres de Comerç apel•len al diàleg amb l’Estat. El Consell de Cambres de Catalunya ha emès un comunicat en el qual critica la sentència del Suprem, perquè les persones jutjades “van exercir drets fonamentals”, però al mateix temps es fa una crida al diàleg amb el Govern de l’Estat com a millor via per “trobar una sortida a l’actual atzucac”. També reiteren que no donen suport a una aturada de país, però “respectarem la resposta majoritària de la ciutadania sempre i quan sigui en un context de defensa no violenta de la democràcia, la llibertat i els drets individuals i col•lectius”


11:25 Els CDR, que han convocat independentment de Tsunami Democràtic i el Sepc, han cridat a concentrar-se davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on a dos quarts de 12, hi havia concentrades unes 200 persones. Els Mossos han tallat els accessos pel carrer Almogàvers al TSJC des de primera hora del matí.


11h: Davant de la seu d’Òmnium Cultural, mentre la junta nacional estava reunida d’urgència, unes 200 persones estaven concentrades a les portes amb crits de “llibertat presos polítics”. La comitiva, presidida pel portaveu d’Òmnium, Marcel Mauri, arribarà al TSJC amb l’objectiu d’autoinculpar-se pels delictes imputats a Jordi Cuixart.


10:55 La sentència condemna la democràcia i la societat catalana”, ha dit Eduard Pujol, essent el primer en fer valoracions a la sentència al Parlament. “Ens volen fer creure que votar és delicte”, ha dit Laura Borràs, qui ha destacat que hem “assistit a un degoteig de filtracions intolerable”.


9:45 Els moviments ciutadans han anunciat ja les convocatòries que es duran a terme durant el dia d’avui. Per una banda, ANC esperarà fins les 20h, per a concentrar-se, previsiblement, davant de la Delegació del Govern Espanyol a Barcelona. La crida Tsunami Democràtic ha cridat a tothom a traslladar-se a Barcelona i ha decidit esperar fins les 13h. Pel que fa a Universiats, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (Sepc) ha cridat a la mobilització des del mateix moment de conèixer-se la sentència. Els universitaris s’han convocat per columnes a les diverses facultats per acabar arribant a Plaça Catalunya a les 13h i ajuntar-se amb Tsunami Democràtic. De cara a dies posteriors, estudiants han anunciat convocatòria de vaga el dijous als instituts i divendres se sumaran a la vaga dels sindicats Intersindical-CSC i la IAC.

Concentració davant del TSJC en resposta a la sentència, convocada pels CDR | Sandra Vicente

9:30: El Tribunal Suprem  ha condemnat a penes d’entre 9 i 13 anys de presó 9 dels presos, als que acusa d’haver comés delicte de sedició els dies previs al referèndum de l’1-O. Junqueras obté la pena més alta, de 13 anys, per sedició i malversació. Igualment per aquests càrrecs han estat condemnats a 12 anys Jordi Turull, Raül Romeva i Dolors Bassa. Tan mateix, Joaquim Forn i Josep Rull són condemnats  a 10 anys i mig de presó per sedició. Carme Forcadell serà empresonada durant 11 anys i mig. Els líders socials Jordi Sànchez i Jordi Cuixart són condemnats a 9 anys de presó. Pel que fa als jutjats que van encarar el judici en llibertat, Santi Vila, Carles Mundó i Meritxell Borràs han estat sentenciat a un any i vuit mesos d’inhabilitació i deu mesos de multa amb 200 euros diaris.

Per la resta de presos, els anys d’inhabilitació coincideixen amb els de la condemna. Avui, 14 d’octubre, és el dia en que precisament es tanquen les llistes electorals al 10N, motiu pel qual cap dels presos que s’havia de presentar a les llistes no podrà fer-ho, doncs l’inhabilitació és efectiva des d’avui. La sentència s’ha conegut a través de filtració a la premsa, abans que la coneguessin els acusats o les seves defenses.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*