“És més fàcil punxar la llum que ser atès a serveis socials”: una radiografia del barri de Sant Roc

Sant Roc, el barri de Badalona on es va produir l'incendi que va acabar amb la vida de tres persones, és una zona històricament oblidada per l'administració i obviada per la resta de la ciutat. Ara, arran de l'incendi, no falta qui usi la desgràcia per carregar contra els ocupes, mentre que la veritable emergència del barri és l'habitacional

Sandra Vicente
 
 
 
Edifici afectat pels incendis del 5 de gener de 2019 a Sant Roc (Badalona)

Edifici afectat pels incendis del 5 de gener de 2019 a Sant Roc (Badalona)

“Desgraciadament, és més fàcil punxar la llum que obtenir ajuda dels serveis socials per a escalfar la llar”. Qui parla és Antonio del Río, bomber del parc de Badalona, on dissabte passat es va donar un incendi al barri de Sant Roc que va acabar amb la vida de tres persones i va deixar una trentena de ferits. Del Rio hi va ser, com tots els seus companys de parc. El mateix parc on dimarts van celebrar una roda de premsa per a elevar la crítica sobre una situació de precarietat extrema que afecten tant als bombers a l’hora de detectar llars vulnerables com als serveis socials per a derivar i ajudar-les.

“La precarietat mata”, deien els bombers, visiblement compungits davant els mitjans, el mateix dia en que es produïa un incendi causat per una espelma que va obligar a desallotjar una família a Manresa. La pobresa energètica que va obligar una família a encendre un llumí per a il·luminar-se per no poder fer front a les factures; la pobresa habitacional que pateixen els veïns de Sant Roc obligats a ocupar les seves llars per la manca de parc d’habitatge social. Pobresa. Del Río va alertar, en una entrevista a Catalunya Plural a finals de l’any passat, que aquesta pobresa pot arribar a ser mortal. I, una vegada més, ho ha estat.

La principal causa de l’incendi de Sant Roc és una sobrecàrrega per tenir la llum punxada. “No hem de criminalitzar les víctimes”, diu Joan Carles Cerdan, també bomber de Badalona, fent referència subtil però evident a l’ex alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol. El popular, dos dies després de l’incendi, va culpar l’antic govern de l’ajuntament de Maria Dolors Sabater, al que va definir com “aliat dels okupes”. La resposta de l’ex alcalde ha estat, doncs, lluny de proposar solucions a la crisi d’habitatge a Sant Roc, demanar una “resposta immediata” a cop de “restablir les lleis” per acabar amb les ocupacions a Badalona.

Sigui com sigui, i encara que per motius diferents, sí és cert que les ocupacions s’han convertit en un mal gairebé endèmic a certes zones i barris deprimits, com pot ser l’anomenat barri badaloní. Amb una població estimada de 13,700 persones, el 2017 l’Ajuntament va xifrar en 126 els habitatges ocupats al barri -essent que algunes associacions i plataformes elevaven la dada al doble. Però aquesta dada de pisos ocupats no és un problema en sí; el problema és la realitat que la causa. Sant Roc és el barri de Badalona amb la renda més baixa (juntament amb La Salut), però és el desè barri amb més atur (de 34), segons un estudi de l’AMB realitzat el 2016.

“A Sant Roc hi ha casos d’extrema necessitat. Des de fa uns tres anys la crisi de l’habitatge s’ha anat fent palesa: les problemàtiques poden arribar al 80%. Atenem uns 15 casos setmanalment”, apunta Carles Sagués, de la Plataforma Sant Roc – Tots Som Badalona i membre de Guanyem Badalona. Sagués afirma que, tot i no defensar “a cegues” les ocupacions, “què hem de fer, fer-los fora i portar-los a acampar? Intentem fer pedagogia amb cada cas i intentar negociar amb els bancs o fons voltor per a que acceptin lloguers socials que sí que es puguin pagar”, apunta.

Tal i com denuncia el que fou ex conseller a l’Ajuntament per ICV, “cada vegada hi ha més treballadors pobres al barri”. I és que tot i ser la zona amb la renda més baixa de Badalona, també és el barri amb més població ocupada no qualificada (32,6%), essent el preu mitjà del metre quadrat de 1.724€ per a la venda i de 12,1 per al lloguer.

Detall de la Plaça Sant Roc (Badalona) | Territori.Scot

Sant Roc, un barri oblidat i a les fosques

El nom de la Plataforma Sant Roc – Tots Som Badalona és prou paradigmàtic de la situació que viu el barri. “És una zona marginal”, es lamenta Sagués, qui afegeix que durant la majoria del temps “Sant Roc no importa a ningú, sembla que no preocupi. Però arran de la notorietat de l’incendi estem veient que, de manera electoralista, hi ha qui s’hi acosta per posar llenya al foc”. Una altra referència, també subtil, a Xavier Garcia Albiol. I és més, el candidat a l’alcaldia dels populars, ja al mes d’octubre va començar a fer servir l’ocupació com a eina de campanya per a les municipals.

En aquella ocasió, es va desplaçar al barri de La Salut, (un dels més deprimits de la ciutat, també), a picar a la porta d’un -suposat- pis ocupat per a esbroncar-hi els habitants i fent pedagogia de la seguretat ciutadana i la convivència veïnat mentre ho enregistrava en un vídeo que es va convertir en viral. “El PP ha començat la seva campanya basant-la en l’enfrontament entre veïns”, ho resumeix Sagués. Per altra banda, la Plataforma Sant Roc treballa per a “explicar la realitat del barri i per a la normalitat”.

Aquesta ‘normalitat’ a la que apel·la l’ex regidor va més enllà de la comissió especial creada des de Serveis Socials per atendre la problemàtica concreta de l’incendi, sinó que es tracta “d’atendre el dia a dia del barri, que no s’atura. Serveis Socials està desbordats i això no s’arregla només amb una intervenció temporal”, lamenta. I és que l’emergència energètica a Sant Roc fa anys que és “alarmant”, entre d’altres coses, per la manca d’atenció que les administracions hi paren.

Ja és recurrent que abans dels mesos més freds de l’any, els veïns i diverses plataformes i associacions surtin al carrer i elevin queixes al consistori per a intentar pal·liar els efectes que l’hivern portarà. I no només estem parlant de casos de pobresa energètica, sinó directament de mancança en el serveis i subministraments. “Durant els mesos més durs es donen molts talls d’electricitat perquè la xarxa se satura. Així que els problemes als que ens enfrontem no són causats ni tan sols per les ocupacions, sinó per unes instal·lacions desfasades”, apunta Sagués.

Ja són diverses les intervencions que s’han donat al consistori per a demanar solucions pel barri, on es veu que “cada vegada el rebut de la llum és més alt, tot i que el servei és igual de precari”, resa una de les darreres mocions presentades a l’Ajuntament sol·licitant la millora de la xarxa. El document, presentat per la Plataforma Sant Roc – Tots Som Badalona apunta a que els talls de llum continuats han arribat a fer malbé electrodomèstics i han causat afectacions a persones “vulnerables i malalts crònics que depenen de respiradors elèctrics”.

Així, la notorietat que està adquirint Sant Roc, apareixent als diaris i al mapa, desapareixerà, presumiblement, aviat, però l’emergència que hi viuen els veïns i veïnes, persistirà. Un barri allunyat de les campanyes electorals, però amb l’actualitat de l’agenda política a flor de pell.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*