Es consolida una plataforma per a denunciar els desnonaments oberts, una pràctica que defineixen com a “il·legal”

La Llei d'Enjudiciament Civil (LEC) estipula que tots els desnonaments han de tenir una data fixada i, per aquest motiu, l'acabada de formar Plataforma Prou Desnonaments Oberts s'ha concentrat davant la Ciutat de la Justícia per a exigir la fi d'una pràctica que, segons denuncien, “boicoteja l'organització civil, que és l'única via capaç de parar els desnonaments”

Sandra Vicente
 
 
 
Roda de premsa de la presentació de la Plataforma Prou Desnonaments Oberts | Sandra Vicente

Roda de premsa de la presentació de la Plataforma Prou Desnonaments Oberts | Sandra Vicente

“Si ja hi ha prou patiment en qualsevol desnonament, imagineu-vos què passa quan no et diuen ni el dia ni l’hora en que et vindran a fer fora de casa. No saps si pots sortir a treballar, què et podràs endur ni què hauràs de dir als teus fills quan arribi el moment”. Aquest és el testimoni de la Lourdes Garcia, afectada per un desnonament amb data oberta, una pràctica d’execucions hipotecàries que, segons denuncien diverses plataformes i associacions veïnals, “incompleixen la legalitat”, ja que la Llei d’Enjudiciament Civil (LEC) recull la necessitat de fixar data per a tots els desnonaments.

És per a posar fi a aquesta pràctica, que tots els moviments pel dret a l’habitatge de Barcelona s’han concentrat davant la Ciutat de la Justícia per a fer arribar a la degana Mercè Caso un recull de queixes. “Ens volem reunir amb ella per a posar sobre la taula les dades alarmants de desnonaments oberts que s’estan donant a la ciutat i per a denunciar que tant els bancs, com els grans propietaris i les administracions fan ús de mesures fora de la llei, essent responsables del patiment de moltes persones i no donant resposta a la crisi habitacional”, ha afirmat Llum Oliver, portaveu de la PAH.

La PAH, precisament, és una de les entitats que forma part de la Plataforma Prou Desnonaments Oberts, que compta amb el recolzament de tots els moviments pel dret a l’habitatge i amb més de 200 adhesions. I és que els actors que conformen aquesta plataforma creuen que la situació derivada dels desnonaments oberts s’està tornant “insostenible”. Tal com es destil·la de les dades aportades pel Consell General del Poder Judicial, al 2017 es van donar 8 execucions d’aquest tipus, mentre que al 2018 la xifra es va elevar a 48.

La Plataforma Prou Desnonaments Oberts, recollint les queixes per a presentar-les a la degana Mercè Caso | Sandra Vicente

“Som conillets d’índies”, es lamenta Lourdes Garcia en referència als qui, com ella, són afectats per desnonaments oberts, pràctica que es va començar a detectar de manera continuada el mateix 2018. En tant que Barcelona té un any o un any i mig de llista d’espera per a la mesa d’emergència habitacional i que es donen una mitjana d’entre 10 i 12 desnonaments al dia, “aquestes pràctiques il·legals no poden tenir cabuda a la ciutat”, denuncia Irene Delgado, també portaveu de la PAH.

Segons la Plataforma Prou Desnonaments Oberts, aquesta pràctica és “un atac brutal a la solidaritat veïnal que cada matí es planta al carrer per a parar desnonaments”, apunta Delgado. I és que davant la indefinició de la data del desnonament, no hi ha possibilitat de les entitats de convocar cap resposta veïnal. “En 20 minuts et deixen al carrer, sense certesa de si podràs tornar a recollir les teves coses, només amb el que duus a sobre”, explica Garcia,. “Només amb l’ajuda dels qui s’apropen es pot superar l’angoixa que suposa un desnonament i fins i tot això ens estan negant”, ha afegit, mentre les més de 200 persones concentrades a la Ciutat de la Justícia corejaven “Sí se puede, pero no quieren”.

Davant del boicot a l’organització civil i de la inseguretat de poder patir un desnonament estant fora de casa, moltes persones “decideixen, preses de la por i l’angoixa, tancar-se a casa esperant a la comitiva judicial”, denuncia la Plataforma, motiu pel qual també eleven queixa sobre els desnonaments oberts com un problema de “salut social”, contra el que lluitaran “fins a les últimes conseqüències”, afirmen. Així, en acabar la concentració, una comitiva formada per persones de diverses entitats que conformen la Plataforma ha entrat a la Ciutat de la Justícia a trobar-se amb la degana Caso per a entregar-li les signatures recollides contra aquesta pràctica hipotecària, mentre els concentrats cantaven “la data oberta, a la teva porta”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*