“Es busquen dones 3B: Bones, boniques i barates”

La idea de l’amor romàntic, la dona superwoman, l’estereotip de la menstruació, el control o la violència econòmica són qüestions que es tracten a “Som nostres”. Una exposició que escenifica aquelles situacions quotidianes i públiques on s’exerceix discriminació i violència cap a les dones

Maria Antònia Frau
 
 
Mostra de l'exposició 'Som nostres' | Fundació Surt

Mostra de l'exposició 'Som nostres' | Fundació Surt

Els estereotips sexistes estan normalitzats dins la societat i, moltes vegades, no pensem que aquests puguin ser una forma de discriminació o violència vers les dones. És per això, que les dones que formen part de la Xarxa de Mentores de la Fundació Surt han volgut posar-los sobre la taula i qüestionar-los, tot organitzant una exposició, amb la col·laboració de la fotògrafa Francesca Nocivelli, a través de la Fundació LáPIZ. L’objectiu de les instantànies que formen Som nostres és posar en el punt de mira els estereotips sexistes i de gènere que envolten les dones i denunciar la violència masclista. El més interessant és que el projecte està creat a través de la fotografia participativa, en clau d’ironia, que mostren aquests estereotips. Les dones són les que han dissenyat els escenaris de cada fotografia i escenificat les situacions quotidianes i públiques en les quals s’exerceix discriminació i violència.

El projecte fotogràfic es va inaugurar divendres a Barcelona per sisena vegada, al centre de fotografia Fuga. Abans ha passat per l’Associació LáPIZ, pels centres cívics de Sant Andreu i La Verneda, per La Bonnemaison i per últim, s’ha exposat al museu marítim de Barcelona. Anna Passarell, coordinadora de la Xarxa de Mentores de la Fundació Surt, va explicar als assistents que “cada fotografia té més o menys un mes de feina perquè significa un treball d’anàlisis, de debat, d’investigació on les dones han estat buscant quins són els estereotips, quines violències volem denunciar. Hem fet moltes dinàmiques per buscar els missatges que arribin més”.

Les creadores són 11 dones que comparteixen el fet d’haver patit violència masclista que han aconseguit sortir-ne i ara es dediquen de forma voluntària a ajudar altres dones que han patit situacions similars. Com bé afirmava Anna Passarell a l’inici de la presentació, “elles són un mirall molt encoratjador, que et diu :’jo m’he recuperat, tu també pots’”. A més, es referí a què Som nostres, títol escollit per a l’exposició, és una manera de reivindicar “que nosaltres no volem ser de ningú, volem que se’ns vegi com som, no com els estereotips sexistes o la publicitat sexista vol mostrar. Som nostres com afirmació”.

Durant la presentació les mateixes creadores explicaren el per què d’aquestes fotografies. La idea de l’amor romàntic apareix en una fotografia que representa la portada d’un videojoc “Imagina ser: després del ‘casament perfecte’, ‘el meu bebè i jo’ i ‘coses de noies’, arriba l’extraordinari joc ‘princesa, vigila amb els gripaus'”. Afirmen que l’amor romàntic no existeix, sinó que és un invent del patriarcat, i a més, en to irònic afegiren que “els que van d’aquest rotllo són gripaus que molesten”. A l’exposició també hi és present la idea de la dona que ho pot i ho ha de fer tot, la idea de la dona que s’ha de sacrificar pels altres i en les quals les tasques que duu a terme són invisibilitzades. A la fotografia hi apareix la frase “Participa al concurs dona invisible 2018” i es veu una dona realitzant moltes tasques alhora. Elles exigiren la necessitat de “cuidar-se més i deixar de ser 4×4” en referència a totes les tasques que intenten abastar les dones al llarg del dia.

Altres estereotips representats a les fotografies són el control com a forma d’amor, en el qual afirmen que vigilar el correu, les xarxes socials o com et vesteixes “no és amor, és violència”. L’estereotip de bellesa imposat a les dones “Vols presumir? Prepara’t per sofrir!” en el qual han reivindicat la idea de viure la bellesa com volem. O s’ha escenificar la idea de la dona perfecta amb la frase irònica “Es busquen dones 3B: Bones, boniques i barates”.

En finalitzar la presentació de les fotografies, cada dona de la Xarxa va lluir una samarreta amb una lletra formant “som nostres” reivindicant el nom de l’exposició i que “no volem ser de ningú”.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*