Entrada pel garatge, una hora de paperassa i entrepans de pernil: l’arribada dels presos polítics al Congrés

Als dirigents empresonats no se'ls han entregat el telèfon i l'iPad que correspon als diputats i els han obligat a deixar les seves carteres a l'hemicicle. Diputats d'ERC, Junts per Catalunya i Bildu han rebut els presos entre aplaudiments i s'ha pogut veure alguns d'ells abraçant-se amb companys

Iñigo Aduriz
 
 
Llegan al Congreso a entregar sus credenciales los diputados presos

Llegan al Congreso a entregar sus credenciales los diputados presos

Enmig d’una gran expectació mediàtica dels quatre presos independentistes elegits en els comicis del passat 28 d’abril, Oriol Junqueras, d’ERC, i Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, de Junts per Catalunya, han recollit aquest dilluns les seves respectives actes de diputats a Congrés, envoltats de fortes mesures de seguretat i sense poder realitzar declaracions a la premsa.

Les autoritats policials han impedit la foto de la seva entrada a l’hemicicle forçant l’accés dels quatre dirigents catalans en cotxes blindats i a través del pàrquing de la Cambra Baixa. Junqueras, Sànchez, Rull i Turull han arribat al Congrés poc abans de les deu del matí i, després de més d’una hora de paperassa, han abandonat l’hemicicle també en cotxes blindats i sense poder parlar amb els periodistes.

En sortir dels ascensors que els han portat des del garatge fins a la planta primera de l’ampliació del Congrés, diputats d’ERC, Junts i Bildu han rebut als presos entre aplaudiments i s’ha pogut veure a alguns d’ells abraçar-se amb els seus companys. Els quatre dirigents empresonats han entrat a la sala Lázaro Dou per presentar tota la documentació, un espai en què el tràfec de diputats ha estat continu.

Entre d’altres s’ha pogut veure entrar el número dos d’ERC, Gabriel Rufián, acompanyat per diversos dels seus companys de bancada; tots els diputats de Junts per Catalunya i parlamentaris d’EH Bildu, com Jon Iñarritu o Marian Beitialarrangoitia.

Durant la visita al Congrés els presos independentistes han pogut xerrar amb els seus companys de partit així com amb altres diputats electes que han anat a recollir els seus actes aquest dilluns, un dia abans de la sessió constitutiva de les Corts que tindrà lloc avui. Segons han explicat diputats de Junts a eldiario.es, les autoritats de la Cambra han permès a Junqueras, Sànchez, Rull i Turull menjar uns entrepans que els havien comprat els seus col·legues de partit.

També han pogut fer-se fotos i gravar vídeos. En un d’ells, el líder d’ERC, Oriol Junqueras ha assegurat estar al Parlament «envoltat d’amics i companys». «És un privilegi extraordinari», sostenia en la gravació que ha estat difosa des del seu perfil de Twitter.

Després complementar tots els documents que els han acreditat com a diputats de ple dret Jordi Sànchez transmetia un missatge de normalitat davant les preguntes de la premsa, que ha estat separada per un cordó de seguretat: «Molt bé», ha respost de manera concisa quan es li ha preguntat per com havia anat tot. En els ascensors els han tornat a acomiadar els seus companys de files i s’ha vist a Rufián donar una abraçada a Junqueras.

L’excepcionalitat per la qual travessen en estar a la presó de manera preventiva ha fet, però, que els presos independentistes no hagin tingut els mateixos drets que altres diputats. Com explicava el senador Josep Lluís Clèries, que ha coincidit amb ells a la sala de l’hemicicle on han recollit les seves actes, als dirigents empresonats no se’ls ha fet entrega del mòbil i l’Ipad que la cambra baixa lliurament a tots els parlamentaris. «Són uns diputats incomunicats”, ha lamentat.

A més, com assenyalava la diputada d’JxCat Laura Borràs en una compareixença davant els mitjans Junqueras, Sànchez, Rull i Turull sí que han recollit la cartera que se sol lliurar als diputats però les autoritats del Congrés els han obligat a deixar els maletins al Congrés .

Els diputats electes, que estan sent jutjats pel procés independentista català, podien haver delegat en un intermediari el lliurament de les seves credencials, però van demanar permís a la Sala Segona del Tribunal Suprem i aquesta els va autoritzar a fer-ho personalment.

La providència dictada pel Suprem ja establia que els quatre diputats presos haurien condicions similars a les que ha fixat el tribunal per a aquest dimarts, dia en què tindran lloc la constitució de les Corts Generals.

Tots ells «han de ser degudament custodiats i adoptar-se per la Presidència de les dues cambres les decisions oportunes perquè aquests tràmits es practiquen sense dilació i perquè siguin reintegrats al centre penitenciari al més aviat possible», assenyalava l’Alt Tribunal.

Aquest article va ser publicat originalment en eldiario.es

 

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*