Mini-cròniques catalanes

England’s difficulty is Ireland’s opportunity

Sóc una mica més optimista avui que fa uns dies, i espero ser-ho menys que quan Sánchez i Batet comencin a mostrar les seves cartes. Perquè el seu govern és molt més que un govern del PSOE. És una oportunitat. Per sortir del forat en què Espanya havia caigut i per afrontar la gran qüestió: Catalunya

Andreu Claret
 
 
 

A la vista de les reaccions que ha suscitat l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa entre alguns independentistes catalans, m’ha vingut al cap aquesta vella màxima. Tan vella com el nacionalisme irlandès, ja que la va encunyar Daniel O’Connell quan iniciava el camí de l’emancipació dels seus paisans catòlics, a mitjans del XIX. Traduïm: A les dificultats d’Espanya, hi ha les oportunitats de Catalunya. Una frase lapidària, tant atractiva com tòxica. Que condueix al com pitjor, millor, però que ha estat molt eficaç durant els anys de Rajoy. Un aforisme que suggereix ara aquell altre, formulat per Manuel Vázquez Montalbán: Contra Franco vivíem millor. I contra Rajoy, també.

Què passarà amb Sánchez? Seguirà sent cert l’adagi? O viurem pitjor, en el sentit que Vázquez donava a la seva boutade. Així les coses, no és d’estranyar que un difús desconcert recorri les files de l’independentisme. Els hiperventilats continuen buscant material per alimentar la desconfiança, furgant en algunes de les biografies dels nous ministres, però el nou govern i la seva música (encara no coneixem la lletra) no resisteix una Espanya retratada en Black & White. A aquest govern ja no se li podrà fer front només amb tuits. Caldran arguments.

D’entrada, no cola qualificar-lo com una altra manifestació del maleït règim del 78. O com la foto d’una dictadura carpetovetònica. O com el govern ‘de la Ñ’, per utilitzar la inquietant expressió que ha fet fortuna en alguns digitals. Em fa que Quim Torra i Elsa Artadi són conscients. Altrament, el govern català no hagués emès senyals de fum positives després de constituir-se, en cabalística coincidència, amb el de Sánchez. Acompanyades, certament, d’exigències maximalistes, però això està en el guió de tota negociació.

Per això sóc una mica més optimista avui que fa uns dies, i espero ser-ho menys que quan Sánchez i Batet comencin a mostrar les seves cartes. Per què? Perquè el seu govern és molt més que un govern del PSOE. És una oportunitat. Per sortir del forat en què Espanya havia caigut i per afrontar la gran qüestió: Catalunya. Sempre vaig pensar que la frase d’O’Donnell era intraduïble al català. Mai vaig creure que les dificultats d’Espanya fossin oportunitats per a Catalunya. Quina bajanada! Potser perquè vaig néixer a l’exili republicà, després d’una derrota d’Espanya que també va ser la de Catalunya.

Andreu Claret
Sobre Andreu Claret

Periodista i escriptor Contacte: Twitter | Més articles

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*