Els periodistes, concentrats contra la repressió del dret a la informació

Després de les revoltes arran de la sentència del Procés, centenars de periodistes s'han concentrat per mostrar el rebuig a una pràctica policial "inadmisible" que, fins ara ha suposat 65 periodistes agredits. Els professionals s’ofereixen per a formar els cossos policials sobre l’obligació dels funcionaris públics de garantir el dret a la informació

Tomeu Ferrer
 
 
 
Concentració d’informació contra les agressions als i les periodistes foto: Tomeu Ferrer

Concentració d’informació contra les agressions als i les periodistes foto: Tomeu Ferrer

Periodistes i redactors gràfics s’han concentrat a plaça de Catalunya de Barcelona convocats per diversos sindicats i entitats associatives del sector per fer palesa la indignació davant de les agressions patides pels cossos policials mentre informaven durant les revoltes dels darrers dies a Catalunya.

En un manifest, han deixat palès que «s’estan vulnerant els seus drets». Han explicat que «la nostra insistent i reiterada crida per a que s’aturin les agressions als i les professionals de la informació va molt més enllà d’una reivindicació corporativista», han dit. En aquest sentit han afirmat que la protesta «és un crit d’alarma davant del deteriorament de la llibertat d’expressió i la llibertat de premsa».

Els concentrats han explicat que el periodisme té la funció social de fer arribar a la ciutadania la informació necessària per a ser lliure i formar-se un criteri sobre els afers públics. «Cada vegada que algú obstaculitza la feina d’una periodista està atemptant contra el sistema democràtic», afirma el comunicat.

La xifra de 65 periodistes que han patit agressions la darrera setmana mentre feien la seva feina «és absolutament intolerable» han manifestat. Els informadors rebutgen totes i cadascuna de les accions esmentades vinguin d’on vinguin, perquè «suposen un atac al dret a la informació de la ciutadania». No obstant això, els periodistes destaquen que les agressions «són especialment greus quan provenen de servidors públics».

Per tant, les entitats convocants de l’acte han reprovat “especialment l’actuació dels cossos policials, tant dels Mossos d’Esquadra, com de la policia nacional”, i és que en la majoria dels casos, les informadores i informadors anaven perfectament identificats com a periodistes. “L’arbitrarietat d’aquestes accions policials fa pensar que aquestes agressions tenen com a objectiu intimidar els i les periodistes”. L’objectiu de les agressions seria, afirmen, evitar que els periodistes siguin testimonis dels abusos que es puguin cometre.

En un altre punt es reclama, tant a la conselleria d’Interior de la Generalitat com al ministeri espanyol d’Interior que investiguin els fets i depurin les responsabilitats que s’escaiguin. Aixímateix s’exigeix que des de les respectives administracions que garanteixin que els i les professionals de la informació puguin treballar al carrer sense traves i  sense témer per la seva seguretat. Per fer-ho possible, les entitats que han fet el manifest s’ofereixen per a formar als cossos policials sobre les obligacions dels funcionaris públics per garantir el dret a la informació de la ciutadania i per evitar que aquestes situacions es repeteixin en el futur.

Set de cada deu agressions han estat perpetrades per policies

Els professionals de la informació han reprovat la detenció del fotoperiodista d’El País, Albert García, la nit de divendres per part d’agents de la Policia Nacional. “És totalment inadmissible”. També reclamen al conjunt de la ciutadania i als participants en les manifestacions i protestes, «que respectin la nostra feina per poder garantir els seus drets democràtics».

Un altre punt indicat en el manifest és remarcar que una cosa és la línia política dels mitjans informatius i una molt diferent és la feina que fan els treballadors a peu de carrer. Per això s’insta al públic, administracions i ciutadania a destriar una cosa de l’altra i en cas que tinguin queixa de la línia d’un mitjà facin servir els mecanismes que existeixen, a Catalunya el Consell de la Informació, que vetlla per la deontologia del periodisme al país.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*