Els manters busquen finançament per a la seva primera col·lecció de moda: “Roba legal feta per gent il·legal”

La cooperativa de venedors ambulants de Barcelona llança una campanya de micromecenatge per a elaborar una primera col·lecció sota la marca Top Manta. Els beneficis de la col·lecció es destinaran a fons dedicats a habitatge, salut i assessoria legal per al col·lectiu.

Yeray S. Iborra
 
 
 
Detall d'una de las samarretes de la nova col·lecció del col·lectiu | Cedida

Detall d'una de las samarretes de la nova col·lecció del col·lectiu | Cedida

“Roba legal feta per gent il·legal”. Aquest ha estat l’eslògan escollit pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants per iniciar una campanya de micromecenatge que permeti al col·lectiu arrencar la seva primera gran col·lecció de moda sota el paraigua de la seva marca, Top manta. Els beneficis de la col·lecció es destinaran a habitatge, salut i assessoria legal per al col·lectiu.

Després de nou mesos de treball entre els venedors ambulants, estudiants i exprofessors de disseny de l’escola BAU de Barcelona i l’equip multidisciplinari de PlayGround Do, els manters han llançat un crowdfunding –aspiren a aconseguir un mínim de 20.000 euros amb ell– on es poden veure els dissenys exclusius que han elaborat per donar continuïtat als primers materials que van fer públics el juny de 2017, quan van presentar la seva firma de moda.

L’acollida de la marca, creada sota la seva cooperativa pròpia (ja convertida en associació com a primer pas cap a crear una societat gràcies a l’assessoria legal i gratuïta d’un bufet de la ciutat), va ser tan gran en aquells moments que els venedors es van plantejar fer créixer el projecte uns mesos més tard. “Vam llançar la marca i de sobte la gent ens tenia admiració. Els mitjans volien entrevistar-nos, tothom es mostrava sorprès”, ha explicat Aziz Faye, un dels portaveus del col·lectiu.

El col·lectiu de venedors ha inspirat els nous dissenys en la seva pròpia experiència, narrant el seu viatge en pastera fins a les costes espanyoles, la lluita pels seus drets i el vincle que mantenen amb la cultura del Senegal. Les peces s’elaboraran –ha destacat el sindicat– amb materials de comerç just i posant especial atenció als processos que aquests materials segueixen per respectar els drets laborals. “Això és una oportunitat per avançar cap al nostre somni: poder treballar legalment i contribuir a l’economia de Barcelona”, ha assegurat el col·lectiu.

Després d’un procés assembleari, els venedors ambulants han decidit que els beneficis del projecte es destinaran en un 20% a un fons d’habitatge. Amb ell es distribuiran ajudes per pagar els lloguers (molts dels venedors comparteixen pis al barri del Besòs de Barcelona). Un altre 20% es destinarà a un fons de salut, i un altre 20% a un fons legal per tenir assessorament jurídic i sufragar el pagament de multes. Amb la resta de diners es seguiran pagant accions polítiques, culturals i educatives del col·lectiu, com ara les xerrades antiracistes que els venedors realitzen ja amb joves.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*