El TEDH sentencia que cremar fotos dels reis és llibertat d’expressió

El Tribunal Europeu de Drets Humans obliga l'Estat a pagar una indemnització a dos joves que van cremar fotografies de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona el setembre de 2007, que havien estat sancionats per injúries a la corona

Catalunya Plural
 
 
 

Cremar fotografies dels reis és llibertat d’expressió i pensament, no incitació a l’odi. Així ho ha dictat el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), que ha condemnat a Espanya per imposar una pena de presó a dos manifestants que van cremar fotografies de Joan Carles I i Sofia a la plaça del Vi de Girona l’any 2007. Segons la resolució del TEDH, considera “una ingerència en la llibertat d’expressió que no va ser proporcionada amb l’objectiu perseguit”.

Els tribunals espanyols van imposar als dos joves gironins una multa de 2.700 euros a cada un per un delicte d’injúries a la corona, amb l’advertiment que si no abonaven l’import, s’executaria la condemna a 15 mesos de presó. L’Audiencia Nacional va condemnar en un primer moment els joves, tot i les discrepàncies internes, i posteriorment el Tribunal Constitucional va ratificar la sentència.

Ara, la justícia europea obliga a Espanya a indemnitzar els dos joves amb la mateixa quantitat de la multa, a més de 9.000 euros en concepte de despeses. El TEDH considera que la condemna imposada en aquell moment no va ser “proporcionada ni necessària en una societat democràtica” i que es va produir una violació de l’article 10 de la Convenció Europea de les Nacions Unides.

També apunta al fet que l’acte no anava més enllà “d’un cert grau permissible de provocació” per tal de transmetre “un missatge crític” i una expressió simbòlica “d’insatisfacció i protesta”. La resolució arriba dos anys després que aquest tribunal obrís una investigació sobre els dos joves. L’advocat i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, ha aplaudit la resolució del TEDH a través de les xarxes socials.

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*