“El suport social que hi havia envers la discapacitat s’ha diluït amb la crisi”

Conversem amb Antonio Guillén, president del Cocarmi, la confederació que aplega la major part d’entitats de persones amb discapacitat i que aquest any celebra el seu vintè aniversari. Demana a l’administració que desencalli reformes legals avui empantanades i a les empreses que la seva RSC sigui de veritat i no de màrqueting.

Víctor Saura
 
 
 
Antonio Guillén | Fotos: Víctor Saura

Antonio Guillén | Fotos: Víctor Saura

El 2 de novembre de 1977 un grup de 45 joves amb discapacitat física va ocupar les oficines de Barcelona del que aleshores s’anomenava SEREM (Servicio de Recuperación y Rehabilitación de Minusválidos), creat durant el franquisme i que depenia encara del Ministerio de Trabajo. En aquest immoble atrotinat del carrer d’en Grassot, que avui ocupen unes dependències de Benestar i Família, s’hi van atrinxerar durant 35 dies, fins que el 7 de desembre la policia els va haver de treure a pols, un a un, perquè s’havien desfet de les seves cadires de rodes i havien inutilitzat l’ascensor. Els van dur davant d’un jutge, que els va prendre declaració i els va deixar en llibertat, però amb tot i així van optar per no marxar fins que atenguessin les seves reivindicacions. La més important: que les persones amb discapacitat tinguessin presència, veu i vot a qualsevol òrgan on es prenguessin decisions sobre el seu futur. Que poguessin, en resum, ser els amos de les seves vides.

La mobilització encara va durar més temps i va tenir un gran impacte mediàtic, i al final bona part de les seves reivindicacions van ser ateses. Un d’aquells joves, l’Antonio Guillén, té avui 60 anys i presideix el Cocarmi, principal referent de la discapacitat que aquest any celebra el seu vintè aniversari. Cocarmi respon a Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (si bé s’endevina que el “mi” final equival a l’obsolet vocable minusvàlid, encara vigent quan el 1998 es crea l’entitat). Sota aquest paraigua es troben les principals federacions de persones amb discapacitat física, intel·lectual, sensorial i malaltia mental. Parlem de l’ONCE (cecs), Cocemfe (físics), Federació Ecom (físics, la presideix també Guillén), Dincat (intel·lectual), Federació de Salut Mental (malalties mentals), ACCAPS (sords oralistes), Fesoca (sords signants), FEPCCAT (paràlisi cerebral), Down Catalunya (síndrome de Down) i FECETC (federació de centres especials de treball).

“La transició va ser una etapa molt creativa, tothom desitjava grans canvis socials, i nosaltres no vam voler quedar-nos fora, però ens vam trobar que les entitats existents eren molt paternalistes, eren associacions de familiars o de caràcter religiós en les quals es planificaven solucions sense tenir en compte la nostra opinió, i per això vam passar a la confrontació”, recorda Guillén. D’aquí van néixer els Grups de Base de Disminuïts Físics de Catalunya. “Nosaltres no anàvem a pidolar, no teníem cap intenció de ser complaents perquè ens estàvem jugant com seria la nostra vida en el futur”, afegeix.

Aquella acció va servir perquè a partir d’aleshores ni la SEREM ni cap altre organisme públic on es tractessin les polítiques de suport a les persones amb discapacitat actués sense conèixer abans l’opinió dels seus protagonistes. Però hi va haver més reivindicacions, com el fet que tots els nens amb discapacitat física poguessin anar a centres escolars ordinaris, una lluita a la qual més endavant s’hi afegirien la resta de col·lectius de la discapacitat. Als setanta la major part dels centres educatius no estaven preparats des del punt de vista pedagògic, però tampoc arquitectònic.

La poliomelitis dels anys cinquanta

Guillén mateix va tenir una vida escolar molt accidentada, conseqüència de la seva condició física. Als nou mesos es va infectar del virus de la pòlio, que en aquell moment recorria Espanya amb gran virulència, i de resultes d’allò la meitat del seu cos va quedar paralitzada. Segurament ser fill del barri de Can Tunis li va proporcionar molts números en aquella rifa. Fins als 8 anys els seus pares no van poder trobar una escola que l’acceptés. La primària la va fer en centres que no estaven del tot homologats, mentre que la secundària, amb els dos anys de retràs, ja la va fer en un institut públic i ordinari, el Narcís Monturiol. Després encara cursaria dos anys de dret a la UB, però aquests estudis no els va acabar perquè va entrar a treballar a l’Ajuntament de l’Hospitalet, on seria assessor d’educació i delegat sindical de CCOO.

Eren els inicis de la lluita per l’accessibilitat més primitiva, la de supressió de les barreres arquitectòniques, la de l’erradicació de les vorades als passos de vianants, i sobretot la de la demanda d’unes normatives que obliguessin les administracions públiques i els promotors privats a respectar unes normes d’accessibilitat elementals en tota nova construcció. La primera ordenança municipal de l’Ajuntament de Barcelona “sobre supressió de barreres arquitectòniques a la via pública” data del 27 de març de 1979.

Foto dels tancats al SEREM. Guillén és el primer per la dreta a la fila del mig.

Dues notícies de la tancada al SEREM aparegudes a Mundo Diario i La Vanguardia

“Tot això ho vam aconseguir a partir de nosaltres mateixos”, recorda orgullós, si bé tot seguit li surt més la bena pragmàtica que la revolucionària: “S’ha demostrat que amb un debat tranquil i buscant l’objectiu de millora es poden aconseguir moltes coses. El polític o el tècnic han de baixar del pedestal i no creure que tenen tota la veritat, i aquells qui volen canviar coses han de deixar de tirar pedres a la teulada de l’administració i fer propostes factibles”. Hi ha una figura que Guillén recorda amb especial emoció: la seva amiga i companya de fatigues María José Vázquez, presidenta d’ECOM fins a la seva mort sobtada el 2011, i una altra dels 45 activistes del SEREM: “Va ser una líder nata i la responsable de tot el canvi de la ciutat en transport, accessibilitat i educació”. Tots dos van ser membres durant molts anys de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat de Barcelona (IMD).

“Avui Barcelona és una de les ciutats europees amb millor accessibilitat –continua Guillén–, però òbviament no podem dir que sigui 100% accessible encara. Falten estacions i línies de metro, i sobretot veiem que quan es fan obres públiques d’una certa dimensió no es té prou en compte les dificultats de mobilitat que generen”. Els Jocs Paralímpics van ser una altra efemèride important per la ciutat, ja que “la transformació del transport públic en un servei accessible comença aleshores”.

Llei d’accessibilitat i Codiscat, en via lenta

L’accessibilitat, però, és una tasca força més complicada que posar rampes en comptes d’escales. Cada col·lectiu té les seves barreres i per això “l’accessibilitat no és només una qüestió física, també és comunicativa o visual, ha de ser aplicable a tots els elements de la vida quotidiana”. La Llei d’accessibilitat que va aprovar l’octubre de 2014 té aquest caràcter integral, comenta Guillén, el problema és que tres anys i mig després aquesta llei encara no està desplegada.

Vetllar per aquest desplegament és un dels reptes del Cocarmi per als pròxims anys, juntament amb el decret d’escola inclusiva aprovat pel Govern l’octubre de l’any passat, i la posada en marxa del Codiscat, el Consell de la Discapacitat de Catalunya, un organisme creat el maig de 2016 en el que estan representats a parts iguals (o gairebé) l’administració i les entitats del sector i que dos anys després a la pràctica no ha començat a caminar. “Els moments han estat complicats, en els darrers anys només s’ha aconseguit el Codiscat i això encara s’ha de veure si funciona bé”, admet Guillén.

Una altra norma empantanada és la Llei d’autonomia personal, que ha de facilitar l’autonomia de les persones amb limitacions funcionals, és a dir, facilitar-ne els suports personals, materials i tecnològics. Les bases d’aquesta llei es van presentar fa un any al Parlament de Catalunya. Després d’això s’ha avançat poc o gens.

Guillén és pare i avi. I exemple de persona autònoma. A banda de presidir la Federació ECOM i el Cocarmi, i com a tal ser també membre de la junta directiva de la Taula del Tercer Sector, Guillén és el president de la Federació d’Entitats del Barri de la Marina, ubicat a la falda menys glamurosa de la muntanya de Montjuïc. I és allà on l’hem anat a trobar. Com aguanta tanta activitat? “Els éssers vius actuen, i a les persones amb discapacitat ens ha costat molt convertir-nos en persones actives”, afirma.

Suspens a la inserció laboral

A l’hora de fer balanç el suspens se l’emporta la inserció laboral. “Quan érem joves ja ens dèiem a nosaltres mateixos que l’accessibilitat la canviarem, però el treball no”, recorda. Una llei de referència com la Lismi (Llei d’Integració Social del Minusvàlid, del 1982), en la seva opinió ha estat burlada per la poca vigilància de l’administració a l’hora de forçar el seu compliment. “S’han fet moltes trampes, com fer que treballadors d’una empresa que no haurien demanat mai el certificat de discapacitat ho fessin per així complir amb la quota marcada per la llei”, anota.

Segons un recent informe de la Fundació ONCE, la taxa d’ocupació estatal de les persones amb discapacitat és només d’un 15,5%, mentre que la taxa d’atur se situa en un 44,7%.  “Entre totes les entitats és cert que s’han fet moltes insercions, i sobretot s’ha fet una gran tasca de divulgació perquè els empresaris contribueixin a un model social just, però així i tot la realitat és que el 70% del col·lectiu no treballa”, sosté Guillén. La seva recepta: “La responsabilitat social corporativa que tant prediquen les empreses ha de ser menys un tema de màrqueting i més una aposta real”.

Però hi ha un risc. “En temps de crisi la solidaritat s’afebleix, els grups de persones vulnerables entren en competència pels recursos escassos i la societat es posa a la defensiva”, reflexiona Guillén. Prova d’això serien alguns dels casos de discriminació a persones amb discapacitat que s’han conegut en els darrers temps. Pel president del Cocarmi, “el grau de suport social cap a la discapacitat s’ha diluït amb la crisi”, i això es nota especialment en el fet que ningú posi el crit al cel per aquest elevadíssim percentatge d’atur.

Li han arribat notícies d’agressions a persones amb discapacitat als sempre civilitzats i modèlics països nòrdics. I ho entén com un avís. “En aquests països on s’han fet molts esforços per fer una societat inclusiva arran de la crisi hi ha gent que s’ha sentit desplaçada i ha carregat contra els més febles; per exemple els refugiats tenen una part de la societat molt a favor, però després hi ha una altra que pensa que els estan robant els seus llocs de treball o l’accés a una sanitat de qualitat”. El risc és que “s’estengui la idea que qui no és com jo no té els mateixos drets que jo, i que si és vulnerable no és culpa meva”.

El repte en clau interna

Diuen les estadístiques que al voltant del 9% de la població té algun tipus de discapacitat, això són al voltant de 675.000 catalans. Si a aquests s’hi afegeixen els seus familiars directes vol dir que aproximadament tres milions i mig de catalans, gairebé la meitat de la població, d’una manera o una altra conviuen amb la discapacitat.

I en canvi el Cocarmi és una entitat reconeguda com a interlocutora per l’administració, però socialment poc coneguda. “La nostra estructura professional és molt curta, si bé dins del Cocarmi tenim unes federacions molt fortes i per tant molt més visibles; a la resta d’Espanya és al revés, els Cermi autonòmics solen ser més forts que les seves federacions”, explica Guillén, per al qual un dels reptes futurs de la confederació és en clau interna: consolidació de l’estructura i ampliació de la base “possiblement donant entrada a algunes entitats petites que encara són fora però que existeixen i fan bona feina”.

El Cocarmi és qualsevol cosa menys presidencialista; “quan ens hem de reunir amb algun líder polític hi va tota l’executiva”, subratlla Guillén, i per tant el seu enfortiment futur dependrà molt del paper que juguin les federacions, és a dir, de la seva voluntat de caminar plegats o de fer la guerra pel seu compte. “La Unió Europea està formada per un conjunt de països als quals els costa molt cedir una part de la seva sobirarnia –diu–, doncs a nosaltres ens passa una mica el mateix”.

 

Antonio Guillén | Fotos: Víctor Saura

Deixa un comentari

No publicarem la teva adreça de correu.


*